SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse to so uničili plameni pod Socerbom #foto #video

0,16

termometer

Požar pod Socerbom je pogašen, zagotavljajo koprski gasilci, ki sicer še naprej zalivajo območje z vodo. Ocenjujejo, da je pogorelo okrog 120 hektarjev naravnega okolja. Naselij in kmetijskih površin ogenj ni prizadel, je povedal Jan Brodar s koprske gasilske brigade. Prepričan je, da bo zagorelo še kje.

Od noči na torek so na slovenski strani požarišča vrstile izmene gasilcev iz različnih delov države, hkrati jih je delalo do 150. | Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje Od noči na torek so na slovenski strani požarišča vrstile izmene gasilcev iz različnih delov države, hkrati jih je delalo do 150. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje "Lahko rečemo, da je požar pod Socerbom pogašen," je dejal vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar, ob tem pa poudaril, da območje še vedno nadzorujejo. Na območju državne meje med Ospom, Socerbom in Prebenegom so plameni uničili iglast gozd, grmičevje in travnate površine. Bližnji nasadi oljk in vinogradi niso poškodovani, je pojasnil.

Kljub težavnemu delu na skoraj nedostopnem območju Kraškega roba oziroma Brega med gasilci ni bilo omembe vrednih poškodb, je dejal Brodar.

O vzrokih še ne morejo ugibati

O vzrokih za požar pod Socerbom policisti še ne morejo ugibati, saj si še niso mogli ogledati kraja dogodka. V sodelovanju iz italijanskimi kolegi pa še naprej zbirajo informacije o štirih manjših požarih, ki so se vneli v sredo na Krasu. Predmete, ki so jih našli na požarišču, so poslali na analizo, je povedala predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Vremenoslovci za slovensko Istro napovedujejo še najmanj deset dni suše, vročine in vetra. Brodar je prepričan, da bodo kmalu morali gasiti še kakšen požar v naravi. "Bil bi presenečen, če ne bi bilo treba," je dejal.

"Ljudje še vedno kurijo in ogenj jim zbeži"

Na splošno je letošnje poletje za gasilce v slovenski Istri izjemno naporno, posebej za prostovoljce. Predsednik regijskega sveta Gasilske zveze Miran Gregorič je opozoril, da je poleg medijsko izpostavljenih požarov tudi veliko manjših, ker, kot je videti, ljudje niso primerno osveščeni. "Kurijo in ogenj jim zbeži," je opozoril.

Prostovoljci iz vseh društev v slovenski Istri so bili v zadnjih dneh pod Socerbom, pred dvema tednoma so prav tako vsi pomagali gasiti na Krasu. "Ker je razglašena velika požarna ogroženost, naši člani poleg vsega opravljajo tudi požarno stražo, torej tudi obhode po celotnem območju. Že nekajkrat se je zgodilo, da so bili v bližini, opazili da se nekaj kadi, in posredovali," je povedal.

Dodatna obremenitev za prostovoljne gasilce iz štirih obalnih občin je dežurstvo v treh izmenah v vodarni Cepki, kamor tovornjaki vozijo vodo iz Unice.

Tako zahtevnega poletje še ni bilo, dogodki se pojavljajo eden za drugim

Letošnje poletje je po Gregoričevih besedah nekaj izjemnega. "Ne vem, kaj se dogaja. Ni bilo še tako hudo. Bilo je na določenih območjih, na primer na Kraškem robu leta 2016 in na Trstelju leta 2006, ampak smo imeli po eno večjo intervencijo in potem je bil mir. Zdaj pa se ponavlja en dogodek za drugim. Tukaj je še pomanjkanje vode, ki nas dodatno obremenjuje," je opisal.

Pri požaru pod Socerbom je bila sreča v nesreči to, da so lahko vodo dobivali iz vodovoda na kraški planoti, kjer je ne primanjkuje. Če bi zagorelo bolj daleč od Kraškega roba, bi morali po Gregoričevih besedah črpati pitno vodo iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in težave bi bile še bistveno hujše. | Foto: PGD Materija Pri požaru pod Socerbom je bila sreča v nesreči to, da so lahko vodo dobivali iz vodovoda na kraški planoti, kjer je ne primanjkuje. Če bi zagorelo bolj daleč od Kraškega roba, bi morali po Gregoričevih besedah črpati pitno vodo iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in težave bi bile še bistveno hujše. Foto: PGD Materija

Požar se je vnel v noči na torek

Požar pod Socerbom v koprski občini se je vnel v noči na torek. Gašenje je oteževal težko dostopen teren, gasilci so se pri tem zanašali na pomoč iz zraka. Težave so ob tem povzročale spremembe vetra, ki gasilce skrbi tudi danes.

Socerb, požar Novice Pod Socerbom aktivni še dve žarišči, gasilce skrbi burja #foto #video Socerb Novice Požari pri Radovljici pogašeni, na Primorskem na terenu kriminalisti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin