Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2024,
13.27

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

zasloni nevarnost otroci RTV Slovenija varna raba interneta

Četrtek, 1. 2. 2024, 13.27

2 meseca, 3 tedne

Pretirana raba zaslonov škodljiva za zdravje in razvoj otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Varnost na internetu. Otrok. Otroci. Računalnik. Internet. | "Otroci, mlajši od dveh let, naj zaslonom ne bodo izpostavljeni, do petega leta starosti pa naj čas pred zaslonom preživijo le pod nadzorom staršev," svetuje pediatrinja Anja Radšel. | Foto Shutterstock

"Otroci, mlajši od dveh let, naj zaslonom ne bodo izpostavljeni, do petega leta starosti pa naj čas pred zaslonom preživijo le pod nadzorom staršev," svetuje pediatrinja Anja Radšel.

Foto: Shutterstock

Pretirana raba zaslonov negativno vpliva na psihično in fizično zdravje predvsem predšolskih in mlajših otrok, so na današnji novinarski konferenci na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) opozorili strokovnjaki. Pred dnevom varne rabe interneta so na RTVS v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije tako naslovili tematiko varne uporabe zaslonov.

Tema uporabe zaslonov pri otrocih je v družbi, ki je vedno bolj prežeta z uporabo zaslonov, zelo pomembna, je prepričana pediatrinja in članica delovne skupine za obvladovanje časa pred zasloni za otroke in mladostnike Anja Radšel. "Vsi vemo, da pretirana uporaba zaslonov res škodljivo vpliva tako na telesni kot duševni razvoj," je poudarila.

Nič zaslonov do dveh let

Poudarila je, da se predvsem mlajši otroci navad učijo z zgledom, zato je pomembno, da starši tudi sami upoštevajo smernice varne rabe zaslonov. Pri tem svetuje, da otroci, mlajši od dveh let, zaslonom niso izpostavljeni, do petega leta starosti pa čas pred zaslonom preživijo le pod nadzorom staršev, ki vnaprej izberejo primerne vsebine za starostno skupino, in le manj kot eno uro na dan.

Pri tem odsvetuje uporabo zaslonov na sprehodih, v čakalnicah in med potjo. Za otroke je namreč pomembno, da se zamotijo s stvarmi, ki so za njihov razvoj koristnejše, na primer igranjem prstnih igric, pogovarjanjem in branjem. Čas za rabo zaslona naj bo določen vnaprej in del drugih družinskih aktivnosti, poudarja Radšlova.

Vsebine naj bodo vsaj kakovostne

Staršem svetuje, naj otroci gledajo risanke na televiziji, kjer so vsebine preverjene in jim lahko zaupamo. Urednica otroškega in mladinskega programa na TVS Martina Peštaj je prav tako opozorila na pomen kakovostnih vsebin. Tematiko so na RTVS staršem predstavili s številnimi kratkimi spletnimi posnetki v projektu Digitalno pametni 2, v katerih so v sodelovanju z Zdravniško zbornico Slovenije odgovorili na pomembna vprašanja o rabi zaslonov.

Februar posvečen varni rabi interneta

Tematiko varne in zmerne uporabe zaslonov bodo od danes in vse do 10. februarja naslavljali tudi v svojih televizijskih, radijskih in spletnih vsebinah v okviru projekta Digitalno varni. Na programu Televizije Slovenija so pripravili tudi posebno pogovorno oddajo z naslovom (Ne)varni: digitalno odvisni, ki bo še dodatno osvetlila obravnavane teme, so poudarili.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet. Znotraj nje od leta 2005 deluje tudi Safe.si. V Sloveniji smo dan prvič praznovali leta 2006, kot glavni koordinator za Slovenijo pa so ga na Safe.si razširili na ves februar, ki so ga poimenovali mesec varne rabe interneta.

"Čas za rabo zaslona naj bo določen vnaprej in del drugih družinskih aktivnosti," poudarja Anja Radšel. | Foto: Shutterstock "Čas za rabo zaslona naj bo določen vnaprej in del drugih družinskih aktivnosti," poudarja Anja Radšel. Foto: Shutterstock

Novice Otroci na spletu iščejo tudi pornografijo
gledanje televizije
Novice Otroci v obdobju epidemije za zasloni dvakrat več časa kot običajno
Pametni telefon
Novice Slovenci prejemajo nevaren SMS: "Nisem razmišljal, samo plačal sem"
Ne spreglejte