SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Presečnik: S posvojitvijo otroka istospolne partnerice se želi ustvariti politika izvršenih dejstev

3

termometer

Vodja poslancev SLS Jakob Presečnik ministra za delo Ivana Svetlika sprašuje, na kateri pravni podlagi je ministrstvo ženski v istospolni zvezi odobrilo posvojitev biološkega otroka partnerice.

Presečnik še navaja, da skuša Svetlik vplivati na javno mnenje še pred začetkom uradnega zbiranja podpisov za referendum o družinskem zakoniku. "Od kdaj je za ministrstvo želja isto kot pravica?" Presečnik je na Svetlika naslovil poslansko vprašanje, v katerem ga med drugim zanima, na kakšni osnovi ministrstvo "željo po otroku s strani istospolnih parov vrednoti enakovredno kot pravico do otroka" ter "od kdaj je za omenjeno ministrstvo želja isto kot pravica". Presečnik meni, da skuša Svetlik z javnimi nastopi predstavnikov ministrstva za delo vplivati na javno mnenje še pred začetkom uradnega zbiranja podpisov za referendum o družinskem zakoniku in zatem posledične referendumske kampanje, in sicer z izjavami, da že stara zakonodaja omogoča posvojitve otrok tudi istospolnim partnerjem.

Ocenjuje tudi, da želi minister z nedavno odločbo vplivati na strokovno presojo institucij, ki so pristojne za odločanje o posvojitvah, to je centrov za socialno delo, saj dokler ni bil sprejet družinski zakonik, takih primerov ni bilo. Oboje se Presečniku zdi sporno.

"Želite ustvariti 'politiko izvršenih dejstev'" Poslanec SLS prav tako meni, da je ministrstvo, kot politični organ v konkretnem primeru posegalo "v odločanje s prejudiciranimi odločitvami, s čimer še pred referendumom očitno želite ustvariti 'politiko izvršenih dejstev', da bi pravočasno imeli v rokah argument, da je posvojitev otrok s strani istospolnih parov že 'praksa'".

"Pa četudi je ta praksa vsiljena zadnji hip, tik pred zdajci in tik pred zbiranjem podpisov za naknadni zakonodajni referendum. S tem vaše ministrstvo in vlada kot taka v tem primeru izvajata politično nekorekten pritisk na strokovne odločitve," je zapisal Presečnik v pisnem poslanskem vprašanju.

Ministrstvo ženski v istospolni zvezi odobrilo posvojitev Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je nedavno ženski v istospolni zvezi odobrilo posvojitev otroka partnerice. Gre za prvi takšen primer pri nas. Ministrstvo je odločalo kot drugostopenjski organ, po pritožbi na odločitev pristojnega centra za socialno delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin