Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleksandar Vučić Srbija

Petek, 20. 2. 2015, 13.40

8 let

Premier Aleksandar Vučić: Slovenci, kupujte srbska podjetja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premiera Slovenije in Srbije, Miro Cerar in Aleksandar Vučić, sta na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) danes izrazila zadovoljstvo s prijateljskim odnosom med državama.

Menjava med Slovenijo in Srbijo presega milijardo evrov, Slovenija pa je 10. najpomembnejša trgovinska partnerica Srbije, je uvodoma izpostavil Cerar.

Med tujimi neposrednimi investitorkami v Srbiji pa je naša država na drugem mestu. V Srbiji je bilo leta 2013 zabeleženih 1,1 milijarde evrov slovenskih neposrednih investicij. V tej državi je bilo registriranih več kot 1300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo 35.000 ljudi.

Na drugi strani je srbskih neposrednih investicij v Sloveniji le za dobrih 68 milijonov evrov. A Cerar vidi priložnosti za krepitev sodelovanja tudi na tem področju. "Srbija je na poti v EU, kar ji daje veliko politično in gospodarsko vrednost," je izpostavil. Slovenija si želi večje prisotnosti srbskih investitorjev Ena od možnosti za izravnavo tega neravnovesja bo tudi postopek privatizacije, ki trenutno poteka tako na slovenski kot na srbski strani. Za ta postopka so velik interes pokazali tudi gospodarstveniki.

Slovenija si želi večje prisotnosti srbskih investitorjev, je zagotovil Cerar. Priložnosti se po njegovem odpirajo na področju varovanja okolja, informacijske tehnologije, prometne in energetske infrastrukture, energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije, turizma, v finančnem sektorju in drugih proizvodnih dejavnostih.

"Tu in tam se v odnosih med Slovenijo in Srbijo seveda pojavi kakšno odprto vprašanje, največkrat zaradi neusklajenih predpisov in podobnih držav, pri čemer pa se problematika praviloma dokaj uspešno rešuje," je še dodal premier.

Tudi Vučić se je strinjal, da je priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja še veliko. Slovenska podjetja lahko izkoristijo tudi dejstvo, da ima Srbija sklenjene trgovinske sporazume ne le z državami EU in Cefte, ampak tudi s Turčijo, Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom. "To je skoraj milijarda ljudi," je izpostavil in dodal, da ni v tem trenutku v podobnem položaju verjetno nobena druga država. Priložnost za sodelovanje se kaže tudi v skupnem nastopu na tretjih trgih Tako Cerar kot Vučić pa sta menila še, da se velika priložnost za sodelovanje kaže ne le v medsebojni blagovni menjavi in krepitvi naložb, ampak tudi v skupnem nastopu na tretjih trgih.

Za skupne nastope so lahko zanimive zalivske države, Srednja Azija in Rusija, je menil Cerar. Izpostavil je povezanost Srbije z Rusijo, predvsem na energetskem področju, partnerstvo s kitajskimi podjetji, ki v Srbiji delujejo predvsem na področju gradbeništva in infrastrukture, ter uspešno sodelovanje z državami Bližnjega vzhoda.

Med zanimivejšimi projekti je izpostavil idejo regionalnega letališkega centra in projekt Beograd na vodi.

"Slovenska podjetja lahko na številnih področjih ponudijo prenos znanj in tehnoloških rešitev. Predvsem v turizmu bi lahko vzpostavili sodelovanje pri prenosu znanja in oblikovanju skupnih turističnih produktov, ki bi jih lahko ponudili tudi na trgih Japonske, Kitajske in Indije," je še dodal slovenski premier.

Cerar je sicer tudi pohvalil srbska prizadevanja na področju gospodarskih reform in javnofinančne konsolidacije. Vučić po njegovem v svoji domovini daje "dober zgled za razvoj, ki je usmerjen v prihodnost". "Gre za pomembne premike v gospodarstvu in na drugih področjih, za zahtevne izzive, za reformne korake, ki so vedno nepriljubljene med mnogimi, pa vendar nujni, da se dosežejo strukturne in druge reforme na poti razvoja," je menil.

Vučić je glede tega poudaril, da se je Srbija odločila za odmik od delovanja po liniji najmanjšega odpora. Zagotovil je, da je Srbija "gospodarsko in politično stabilna država".

"Izbrali smo najbolj odgovorno, najtežjo pot in prepričan sem, da bo to pripeljalo do bolj zdravega gospodarstva in tudi do novih priložnosti za tiste, ki lahko služijo na tem tržišču," je zatrdil srbski premier. Cerar Vučiću zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije Cerar pa je Vučiću med drugim zagotovil še nadaljnjo podporo Slovenije pri srbski poti v evropske integracije, izpostavil pa je tudi sodelovanje v primeru naravnih nesreč. Slovenija je namreč Srbiji pomagala ob katastrofalnih poplavah, Srbija pa Sloveniji ob žledu. Slovenijo in Srbijo je označil kot "res iskreno prijateljski državi".

Velik interes gospodarstvenikov z obeh strani vidi tudi predsednik GZS Samo Hribar Milič. "V gospodarstvu čutimo Srbijo kot priložnost, po eni strani za to, da tja več izvozimo, tudi da kupimo tam marsikaj, kar je zelo konkurenčno, predvsem pa da na nekaterih novih trgih skupaj nastopamo, komplementarno, in izkoristimo priložnosti za gospodarsko rast tudi tam," je povedal za STA. Priložnosti je izjemno veliko Priložnosti je po besedah Hribar Miliča izjemno veliko. "Srbija je vstopila v nov val privatizacije, ima tudi veliko težav s podjetji, ki so tik pred stečajem, a imajo kompetence in trge," je naštel. Podobne so razmere v delu slovenskega gospodarstva in oboje omogoča krepitev sodelovanja.

Vučić in Cerar sta gospodarstvenike danes nagovorila po njihovem srečanju na GZS. Tega se je udeležilo več kot 150 slovenskih in več kot 60 srbskih gospodarstvenikov. Slednji so na obisku v Sloveniji spremljali Vučića.

Ne spreglejte