Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 8. 2023,
11.43

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

Natisni članek

poplave Robert Golob

Petek, 11. 8. 2023, 11.43

8 mesecev, 3 tedne

Golob se je na terenu srečal tudi z Janšo in Pahorjem #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

Predsednik vlade Robert Golob si je v Zgornji Savinjski dolini ogledal nekatera območja, ki so jih prizadele nedavne ujme. V Braslovčah se je srečal z župani občin v regiji, v Nazarjah z direktorji nekaterih podjetij, prizadetih v ujmi, v Lučah pa z nekdanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem in nekdanjim premierjem Janezom Janšo. 

Fotografijo srečanja z Janšo in Pahorjem je Golob delil na svojem profilu na Instagramu in zapisal, da so bili danes skupaj v Lučah.

"Danes skupaj v Lučah," je zapisal pod fotografijo, ki jo je delil s svojimi sledilci na Instagramu. | Foto: Nebojša Tejić/STA "Danes skupaj v Lučah," je zapisal pod fotografijo, ki jo je delil s svojimi sledilci na Instagramu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Nekaj fotografij s prizorišča v Lučah je na svojem profilu delil tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki pa je zapisal, da je bil danes prostovoljec. "Osupne moč narave, a prevzame moč človeške solidarnosti. Skupaj bomo zmogli," je še dodal. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Premier Robert Golob se je skupaj z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom v Domu kulture Braslovče srečal z župani občin v regiji − Braslovče, Nazarje, Ljubno, Luče, Mozirje, Rečica ob Savinji, Gornji Grad, Solčava, Polzela, Šmartno ob Paki, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po koncu srečanja se je predsednik vlade odpravil v Letuš, delovni obisk pa nadaljeval v Jakijevi hiši − Galeriji Nazarje, kjer se je skupaj z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom sestal z direktorji nekaterih podjetij, poškodovanih v ujmi.

Obisk Roberta Goloba v Braslovčah | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

V nadaljevanju si je ogledal tudi most, ki povezuje naselji Radmirje in Juvanje v občini Ljubno.

Robert Golob
Novice Golob: Eden od ukrepov je moratorij za odplačilo obstoječih kreditov

Odpravljanje posledic poplav v polnem teku

Na območjih, ki so jih pretekli konec tedna prizadeli poplave in plazovi, se še vedno nadaljuje odprava njihovih posledic. Danes začenjajo veljati prvi interventni ukrepi po poplavah, združeni v noveli zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč.

Golob: Država ima dovolj sredstev za intervencijske ukrepe po ujmah

Golob je dejal, da bodo imeli prednost tisti, ki so ostali brez strehe nad glavo. "Moramo biti realni, iti korak za korakom, vsak dan posebej, zdaj smo naredili načrt do srede, potem bomo načrtovali naprej, to je edini način, da gremo naprej," meni premier.

Z župani prizadetih občin se je Golob pogovarjal tudi o težavah pri pridobivanju zemljišč za gradnjo novih stanovanjskih objektov, saj je vodna ujma porušila precej hiš. Po besedah premierja je treba iskati trajne rešitve. Aplikacija Poplave 2023 je pokazala, da so številni ljudje pripravljeni brezplačno oddati svoje nepremičnine ljudem, ki so v stiski.

Obisk Roberta Goloba v Braslovčah | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

Golob je poudaril, da če hočemo graditi hitro, potem ni treba iskati gradbenih parcel, ker so drage, temveč iskati zemljišča, ki so komunalno opremljena, država pa bi potem na ta zemljišča postavila montažne objekte.

"Tokrat smo se srečali s katastrofo neslutenih razsežnosti in samo če bomo skupaj trdo delali, dali vse znanje in tudi vsa sredstva na eno mesto ter se dobro organizirali, potem bomo lahko kos tudi tem izzivom in problemom," je dejal predsednik vlade.

Meni, da nič ne pomaga, če se gospodarska proizvodnja čez mesec dni zažene z novimi stroji, če se v tem času ne uredijo zadeve tako, da se takšna katastrofalna ujma ne bo ponovila čez dva meseca.

Golob je prepričan, da čudežnih rešitev ni, a s trdim delom lahko rešimo vse

Golob verjame, da imamo v Sloveniji znanje, treba pa se je organizirati. To pa ne bo preprosto in ne hitro, čudežnih rešitev ni, a s trdim delom lahko rešimo vse, je prepričan.

Gospodarski minister Matjaž Han je napovedal, da bodo prisluhnili gospodarstvu in si medsebojno pomagali.

Direktor družbe BSH Hišni aparati s sedežem v Nazarjah Boštjan Gorjup je dejal, da je treba držati skupaj, sprejeti pametne rešitve in jih nato znati izpeljati. Verjame, da bodo čim prej začeli proizvodnjo, ki so jo zaradi ujme morali ustaviti. Treba je zagotoviti varna delovna mesta in urediti potrebno infrastrukturo, da ne bomo spet doživeli takšne ujme kot prejšnji teden, je poudaril.

Direktor podjetja KLS z Ljubnega ob Savinji Mirko Strašek pa meni, da bodo večino dela morali opraviti sami. Ujma je KLS povzročila precejšnjo škodo, ki je podjetje ne bo zmožno samo sanirati, zato pričakuje pomoč države, je še dejal.

Preberite še:
Urška Klakočar Zupančič
Novice Vladni predlog potrjen: v ponedeljek bo dela prost dan
Hidrolog Andrej Golob
Novice Hidrolog Golob opozarja: Jeseni je možnost poplav še večja
Ursula Gertrud Albrecht von der Leyen
Novice Slovenija je gostila predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen #video
Robert Golob
Novice Premier Golob za CNN opisal ujmo
Srečko Šestan
Novice Določili pet "nevarnih" območij, kjer bo policija omejevala dostop #video
Ne spreglejte