Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 8. 2023,
21.14

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

Natisni članek

CNN poplave Robert Golob

Torek, 8. 8. 2023, 21.14

8 mesecev, 3 tedne

Premier Golob za CNN opisal ujmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08
Robert Golob | Foto CNN/zajem zaslona

Foto: CNN/zajem zaslona

Premier Robert Golob je danes v oddaji televizije CNN International opisal posledice katastrofalnih poplav v Sloveniji in zavrnil namige o prepočasnem soočanju s podnebno krizo. Menil je še, da se je ob pomoči Sloveniji v ujmi pokazala solidarnost in enotnost v EU in zvezi Nato.

Robert Golob je v oddaji, v kateri so prikazali posnetke uničenja v Sloveniji, uvodoma opisal razsežnosti ujme. Med drugim je dejal, da je poplavljenih več deset tisoč domov, več sto mostov je odneslo, uničene so številne ceste. "Večino domov smo dosegli s pomočjo, vendar ne še vseh. Ekipe na terenu se borijo, da dosežejo vse ljudi, vzpostavili pa smo helikopterski most za dostavo hrane in električnih generatorjev," je dejal.

Potrdil je, da je Slovenija dan po poplavah sprožila mehanizem EU za civilno zaščito za težko opremo, zvezo Nato pa za pomoč v helikopterjih. "Hvaležni smo zaveznikom in prijateljem in to kaže, za kaj gre pri EU in zvezi Nato - solidarnost in enotnost," je poudaril. Dodal je, da pomoč včasih pride iz "najbolj nenavadnih krajev", in omenil, da je helikopter v Slovenijo napotila tudi Ukrajina.

Zavrnil namige o prepočasnem soočanju s podnebno krizo

Voditeljica oddaje je vprašala, ali bi katastrofo lahko preprečili. Ob tem je spomnila na najnovejše poročilo ZN o podnebnih ukrepih, ki pravi, da se Slovenija v energetskem sektorju ne odziva na podnebno krizo z zadostno nujnostjo.

Golob je to zavrnil in dejal, da toplogredni plini prihajajo iz energetskega, transportnega in kmetijskega sektorja, Slovenija pa bo v sedmih letih zaprla termoelektrarne in nato v energetskem sektorju prestopila v obdobje ničelne stopnje neto izpustov. "Ne bi se strinjal s tem, da ne delamo dovolj hitro," je dejal.

Domačin iz Malih Braslovč
Novice Domačin iz Malih Braslovč s solzami v očeh opisal svojo "najhujšo nočno moro" #video

Poudaril je, da katastrofalnih pojavov, kakršne so bile poplave v Sloveniji, ni mogoče preprečiti na lokalni ravni, ampak je to možno storiti le na globalni. Dodal je, da bo pri tem vsak igral svojo vlogo.

Voditeljica ga je prosila še za komentar poteka ukrajinske protiofenzive, pri čemer je Golob poudaril, da ni vojaški strokovnjak, da pa meni, da Ukrajinci dajejo vse od sebe. "Včasih bi lahko bilo bolje, če bi hitreje dobili pomoč od zahodnih zaveznikov. Ampak zdaj je, kar je in v tem trenutku lahko le počakamo, kako se bo to izteklo," je dejal.

Zunanja ministrica Tanja Fajon ter minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta si danes skupaj s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom ogledala poplavljena območja v Pomurju.
Novice Hrvaški zunanji minister ob ogledu Pomurja napovedal možnost nadaljnje pomoči #foto
Zg. savinjska dolina
Novice Kako je danes videti pot v Zgornjo Savinjsko dolino #video
Poplave Kamnik
Novice Poplavljeni objekti večinoma strahovito podzavarovani za primer poplav
Koroška
Novice Pretresljivi posnetki: vse je uničeno, a ljudje se ne dajo #video
poplave 2023
Novice V poplavi grozljivih zgodb tudi takšne s srečnim koncem: ko se pogrešančki vrnejo k lastnikom
Ne spreglejte