Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 8. 2023,
20.03

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

Natisni članek

hiša voda uničevanje poplave

Torek, 8. 8. 2023, 20.03

9 mesecev

Domačin iz Malih Braslovč s solzami v očeh opisal svojo "najhujšo nočno moro" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

Sonce, ki je posijalo po dnevih hudega deževja, je razkrilo prave razsežnosti najhujših poplav pri nas. Mesta in vasi si niso podobna, mnogi pa se v svoje popolnoma uničene domove ne morejo vrniti. Hudo je tudi v občini Braslovče, kjer je trenutno brez strehe nad glavo kar 236 družin. Med tistimi, ki ne vedo, ali bodo v svoji hiši sploh lahko še kdaj živeli, sta tudi Alojz in Suzane Snedič, starejša zakonca, ki živita tik ob reki Savinji. Ostala sta praktično brez vsega, njun dom pa je skoraj v celoti uničen.

Uničujoče poplave, ki so v zadnjih dneh pustošile po večjem delu Slovenije, so prizadele tudi naselje Male Braslovče, kjer tik ob reki Savinji živita Alojz in Suzane Snedič. Vodna ujma je skoraj v celoti uničila njun dom. 

Voda je okolico njunega doma uničila že štirikrat, tokrat morda dokončno

Ležalnik sredi blata namesto na zelenici. Na vrtu se v blatni kopeli namakajo stvari iz kopalnice. Okoli hiše še vedno vodna mlakuža. "Pretekle dni, ko je voda prekrivala vse, je bil pogled na hišo lepši kot danes," se z grenkim priokusom pošali Snedič.

S solzami v očeh se spominja preteklih dni, ko je voda skoraj v celoti prekrila njegovo hišo: "Voda je bila deset centimetrov pod balkonom. Midva z ženo sva stala na balkonu in čakala gasilce, da naju odpeljejo. Pa niso prišli. Ampak razumem, da je bilo treba rešiti veliko ljudi." Dodaja, da je pomoč prišla, ko je reka Savinja začela upadati in voda ni bila več tako deroča. 

Zakonca Snedič sta na poplavljeno dvorišče sicer tako rekoč že navajena, saj njuna hiša stoji v prvi obrambni liniji Savinje. Voda jima je že štirikrat uničila idilično okolico doma, tokrat pa morda dokončno. 

Kljub temu da je izgubil skoraj vse, Snedič občuduje vse prostovoljce, ki nesebično pomagajo, in poudarja, da je ključno le, da imamo eden drugega. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon ter minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta si danes skupaj s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom ogledala poplavljena območja v Pomurju.
Novice Hrvaški zunanji minister ob ogledu Pomurja napovedal možnost nadaljnje pomoči #foto
Zg. savinjska dolina
Novice Kako je danes videti pot v Zgornjo Savinjsko dolino #video
Zoran Janković
Novice Janković obljubil pomoč bolj prizadetim občinam
Koroška
Novice Pretresljivi posnetki: vse je uničeno, a ljudje se ne dajo #video
Ne spreglejte