Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2020,
10.58

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

8

Natisni članek

pričanje Državni zbor Peter Žnidaršič Franc Kangler

Torek, 21. 1. 2020, 10.58

4 leta, 2 meseca

Preiskovalna komisija v zadevi Kangler zaslišala njegovega odvetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

8

Franc Kangler | Foto STA

Foto: STA

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler je v nadaljevanju zasliševanja prič danes izprašala odvetnika Petra Žnidaršiča, ki je nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja zastopal na sodišču. "V zadevi Kangler se policijo in tožilstvo izkorišča za politične obračune," je med drugim dejal po poročanju STA.

Kot je pojasnil, je zastopanje Kanglerja prevzel po tem, ko je njegov kolega iz Odvetniške pisarne Čeferin Marko Bošnjak postal sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice. "Bilo je kakih 17 ali 19 zadev, ne vem točno, saj se jih je nekaj ustavilo že v predkazenskem postopku," je povedal, še poroča STA.

Poudaril je, da je bil v veliki večini zadev Kangler oproščen ali je bil postopek zoper njega ustavljen. "V teh postopkih mi je kot bivšemu sodniku nedoumljivo, da smo bili uspešni na vseh preostalih sodiščih, samo v Mariboru ne," je dejal.

Med podrobnostmi s sojenj, ki so jih na preiskovalni komisiji pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča danes podrobno obdelali, je bilo dejstvo, da mariborski sodniki niso ugodili predlogu Kanglerja za zaslišanje določenih prič. "Sodnica v Murski Soboti je edina imela toliko strokovnega poguma, da je naredila to, kar je treba narediti. Zaslišati priče. Vrhovno sodišče je lepo reklo, da če je vsaj majhna možnost, da so dokazi v prid obdolženca, je te treba izvesti," je po poročanju STA pojasnil odvetnik.

Po Žnidaršičevih ocenah Kangler sicer ni osamljen primer. "Na žalost je to na naših sodiščih kar stalna praksa. Postopki zoper Kanglerja niso nobena velika izjema. V bistvu ima prav srečo, da se piše Kangler. V postopkih za nekega Janeza Novaka se to redno dogaja, a se nič ne zgodi," je ponazoril.

"Bolj kot sodniki je problematično tožilstvo"

V primeru kazenskih postopkov zoper nekdanjega župana Žnidaršič meni, da je bolj kot sodniki problematično tožilstvo. "V zadevah Kangler se je jasno videlo, da je obtožba narejena, ker mora biti narejena. Tako obširni izreki in tako nerazumljivi, kot so v več primerih bili, so samo takrat, ko je tožilstvo na neki način prisiljeno narediti obtožbo," je še dejal pred komisijo, na kateri sta mu postavljala vprašanja še dva poslanca SDS, Dejan Kaloh in Zvonko Černač, še piše STA.

Franc Kangler
Novice Preiskovalna komisija v zadevi Kangler prosi zakonodajno-pravno službo za mnenji

Danes bi moral stopiti pred to komisijo še nekdanji mariborski podžupan Andrej Verlič, a se je opravičil in bo zaslišan na eni od prihodnjih sej. Opoldne pa bo po napovedih pričal ustavni pravnik Ciril Ribičič, ki je bil v svojem pravnem mnenju kritičen do imenovanja sodnika Janeza Žirovnika v postopkih zoper Kanglerja.

Parlamentarna preiskovalna komisija ima ta teden razpisane kar štiri seje. Potem ko ji je ustavno sodišče začasno preprečilo zasliševanje sodnikov in tožilcev, so na pričanje povabili množico prič iz drugih sfer. Med drugim so vabljeni še nekdanji poslanec Rudolf Moge, nekdanji mestni arhitekt Stojan Skalicky ter Monika Kirbiš Rojs, ki je bila v času županovanja Franca Kanglerja vodja projektne pisarne Mestne občine Maribor.

V ponedeljek je komisija zaslišala Jano Dolenc in Andreja Kranjca, ki sta bili priči pri izvedbi hišne preiskave na Kanglerjevem domu maja 2011, še poroča STA.

 

Ne spreglejte