SiolNET. Novice Slovenija
6,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predstavniki šesterice strank danes skozi predlog koalicijske pogodbe

6,19

termometer

Marjan Šarec
Foto: Bojan Puhek

Predstavniki strank, ki se pogovarjajo o koaliciji pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, bodo danes pregledali besedilo koalicijske pogodbe. Tega so v minulih dneh delovne skupine dopolnile s pripombami posameznih strank, tudi NSi, ki bo svoj izplen pogajanj ocenila že v ponedeljek. Pričakovati je tudi razpravo o kadrovskem razrezu.

Marjan Šarec si želi, da bi predstavniki strank v današnjem pogovoru prišli čim dlje, saj v prihodnjem tednu načrtuje dopust. Tudi predsednik SD Dejan Židan je izrazil upanje, da bodo na današnjih pogajanjih prišli tako daleč, da bodo predstavniki stranke lahko koalicijsko pogodbo predstavili tudi svojim organom. "Sem optimist, ker je bil v tednu dni storjen velik korak naprej," je dejal v izjavi novinarjem.

Glede kadrovske popolnitve nastajajoče vladne ekipe je Židan dejal, da je SD "ponujeno toliko ministrstev, kolikor ji jih glede na rezultate volitev pripada", a dodal, da kadrovski razrez zanje ni tako pomemben in da oblikovanje koalicije "v tem pogledu zaradi SD ne bo ogroženo".

Luka Mesec, Levica. Novice Mesec: Levica s Šarčevo koalicijo ne bo sodelovala #video

Da je na dnevnem redu današnjega sestanka tudi razprava o kadrih, je novinarjem pred sestankom potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Ob tem pa je izpostavil pomen uskladitve koalicijske pogodbe: "Pomembno je, da bo osnutek koalicijske pogodbe sprejemljiv za vse stranke, sodelujoče v pogovoru," je navedel.

Sestanka se sicer udeležujejo tudi vsi predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, NSi, DeSUS, kljub dopustu pa tudi predsednica SAB Alenka Bratušek.

V NSi manj zadovoljni

Pred današnjim sestankom so se o vsebini koalicijske pogodbe usklajevale tudi delovne skupine strank, in sicer po posameznih področjih. Zadnji celovit predlog koalicijske pogodbe, ki ga je LMŠ potencialnim koalicijskim partnericam posredovala v začetku tedna, so sicer v SD, SMC, SAB in DeSUS ocenili kot napredek, ki pa še potrebuje izboljšave.

Manj zadovoljni so bili v NSi, ki je ključna za oblikovanje vlade, ki se trenutno nakazuje. Izvršilni odbor stranke je namreč v torek sklenil, da s trenutno vsebino koalicijske pogodbe niso zadovoljni ter da bodo do ponedeljka na pogajanjih poskušali doseči več.

V ponedeljek bo doseženo znova pretresel izvršilni odbor NSi ter se, če z izkupičkom ne bodo zadovoljni, "zahvalil za sodelovanje".

Marjan Šarec Novice V javnost pricurljal nov predlog Šarčeve koalicijske pogodbe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin