SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predstavnika Severne in Južne Koreje prihajata v Maribor na trgatev Stare trte

0,35

termometer

Stara trta
Foto: STA

Stara trta, ki več kot 400 let raste na mariborskem Lentu, povezuje narode in dežele. Njene potomke, ki jih Maribor simbolično podarja drugim krajem, rastejo po vsem svetu. Lani so ju posadili v Severni in Južni Koreji, to povezovanje med državama pa nameravajo še utrditi z udeležbo predstavnikov obeh držav na slovesni trgatvi Stare trte.

Še preden so športniki iz Severne in Južne Koreje nastopali pod enotno zastavo na olimpijskih igrah in sta si visoka voditelja obeh držav segla v roke, je predsednik Združenja slovensko korejskega prijateljstva Igor Jurišič s potomkama Stare trte odpotoval na Korejski polotok. Julija in avgusta lani je rastlinici odnesel v Seul in Pjongjang, kjer so ju posadili.

olimpijske igre Sportal Južna in Severna Koreja razmišljata o skupni kandidaturi za OI 2032

"Potomki sem odnesel v obe Koreji v času, ko so mediji pisali o grožnjah z jedrskim orožjem in napetostih brez primere. Željo za mir in končanje zadnjega ostanka hladne vojne sem izrekel tako v Seulu v okviru 42. mirovnega srečanja, kot v Pjongjangu na srečanju z visokimi predstavniki vladajoče delavske stranke. Na obeh straneh je bila želja sprejeta in na obeh straneh sem dobil jasna zagotovila, da bodo potomko najstarejše trte na svetu, ki izvorno raste v Mariboru, sprejeli kot simbol miru in jo temu primerno negovali," izpostavlja Jurišič.

Moon Jae-in, Kim Joung Un Novice Pjongjang po 11 letih obiskal prvi južnokorejski predsednik

Kot je videti z njegovih fotografij, trti v Seulu in Pjongjangu danes rasteta. Letos sicer še ne bosta obrodili grozdja, a po ocenah Jurišiča je najpomembneje, da širita željo po miru.

"Zavedamo se, da k umiritvi razmer ni pripeljala mirovna pobuda iz majhne in oddaljene Slovenije Najstarejša trta za mir in sožitje na korejskem polotoku, a smo izjemno ponosni na dejstvo, da je bila naša želja po miru in sodelovanju tako odlično sprejeta," je sporočil.

Severna Koreja - obisk južnokorejskih sorodnikov Novice 89 Južnokorejcev se je srečalo s sorodniki iz Severne Koreje

Simbolično povezovanje med Južno in Severno Korejo se bo nadaljevalo konec prihodnjega tedna na 32. Svečani trgatvi Stare trte v Mariboru. Prireditve se bodo namreč udeležili predstavniki obeh držav, ki sta sicer šele v zadnjem letu otoplili diplomatske odnose.

"Na trgatvi bomo gostili veleposlanika Severne in Južne Koreje. Ob njiju bosta posebna gosta Zavoda za turizem Maribor - Pohorje tudi skrbnika potomk Stare trte, ki rasteta v obeh državah," so povedali v zavodu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin