SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pjongjang po 11 letih obiskal prvi južnokorejski predsednik

0,08

termometer

Moon Jae-in, Kim Joung Un
Foto: Reuters

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je danes prispel v Severno Korejo, kjer bo do četrtka trajal tretji vrh Korej. Na letališču v Pjongjangu so ga nepričakovano pozdravili severnokorejski voditelj Kim Jong-un in tudi več sto ljudi, ki so mahali z zastavicami Severne Koreje in združenih Korej.

Voditelja, ki sta ju na letališču spremljali ženi, sta se objela in izmenjala nekaj besed, prihod južnokorejskega predsednika na letališče Sunan pa je v živo prenašala severnokorejska televizija.

Zahvala za drzno odločitev

Kim je danes pohvalil Moona, da je pomagal pri zgodovinskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju, saj je to srečanje pripomoglo k stabilizaciji regionalne varnosti, dejal je, da pričakuje napredek pri denuklearizaciji tudi na tokratnih pogovorih. Moon se je ob tem zahvalil Kimu za "drzno odločitev, da odpre novo dobo".

Severna Koreja Novice Novo poglavje v zgodovini med Severno in Južno Korejo

Po današnjem prvem krogu pogovorov, ki so trajali dve uri, se bosta voditelja znova sestala v sredo, ko bosta predvidoma oblikovala tudi skupno izjavo in ločen vojaški dogovor, ki naj bi omilil napetosti in preprečil oborožene spopade.

Prvi obisk južnokorejskega predsednika v Pjongjangu po 11 letih

Gre za prvi obisk kakega južnokorejskega predsednika v Pjongjangu po 11 letih. Moon in Kim sta se v severnokorejski prestolnici srečala na tretjem vrhu, ta bo trajal do četrtka. Moon, ki je bil posrednik v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, je v ponedeljek napovedal, da si bo na vrhu prizadeval za "nepovraten in trajen mir".

Severna Koreja - obisk južnokorejskih sorodnikov Novice 89 Južnokorejcev se je srečalo s sorodniki iz Severne Koreje

V ospredju bo po Moonovih pričakovanjih denuklearizacija Korejskega polotoka, a v Seulu svarijo pred prevelikimi pričakovanji. Tretji vrh voditeljev obeh Korej se bo namreč zgodil v obdobju, ko so se pojavili dvomi o resnosti obljub iz Pjongjanga.

Kim je že na aprilskem in majskem srečanju z Moonom v obmejnem kraju Panmunjom obljubil, da si bo prizadeval za polotok brez jedrskega orožja, vendar doslej kakih konkretnih ukrepov še ni bilo. K denuklearizaciji se je severnokorejski voditelj zavezal tudi junija na srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Moon in Kim naj bi na vrhu v Pjongjangu govorila tudi o izboljšanju odnosov med Korejama ter korakih za zmanjšanje vojaških napetosti na Korejskem polotoku.

Južnokorejski predsednik, ki ga na obisku spremlja 200-članska gospodarska delegacija, naj bi se v severnokorejski prestolnici udeležil tudi koncerta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin