Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija

Petek, 6. 6. 2014, 11.38

8 let

Predstavnik Evropske komisije: Problemi v Sloveniji so značilno slovenski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Težave Slovenije so posledica pozne reakcije ob izbruhu krize, pravi Istvan P. Szekely z generalnega direktorata Evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve, pristojen za Slovenijo.

Szekely je na dogodku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) v Ljubljani posebej izpostavil upad investicij, ki da so, če želi Slovenija izkoristiti potenciale za rast, nujne. Prav zaradi pomanjkanja investicij je po njegovih besedah prišlo tudi do povečanja razumevanja Slovenije kot tvegane za naložbe. Pozitivno pa se Madžaru zdi, da tu v zadnjem obdobju na račun izpeljanih reform prihaja do napredka.

Potem ko se je Slovenija v zadnjih letih lotila več ključnih reform, zlasti v finančnem sektorju, Evropska komisija po njegovih besedah pričakuje, da bo prihodnja vlada nadaljevala v isti smeri in dokončala reformni program. Zdaj šibko gospodarsko okrevanje naj bi bilo mogoče spodbuditi s sprejetjem nujnih strukturnih reform, ki bi ustvarile ustrezno gospodarsko okolje ter pritegnile domače in tuje vlagatelje.

Med njimi so, tako Szekely, pregledno in pravočasno dokončanje nujnih privatizacijskih postopkov, ukrepi - tudi protikorupcijski - za zmanjšanje prevlade močnih organiziranih interesnih skupin, odprava poslovnih ovir in dolgotrajnih birokratskih postopkov, kar bi pritegnilo neposredne tuje naložbe in omogočilo vzdržno gospodarsko rast, vzpostavitev podjetništvu naklonjenega okolja, ki bi varovalo in spodbujalo konkurenčnost podjetij, ter vzpostavitev ustreznih fiskalnih ustanov, vključno z učinkovitim fiskalnim svetom.

"Problemi v Sloveniji so v glavnem značilno slovenski, zato je treba tudi rešitve zanje najti doma. Samo s trdno odločenostjo, nacionalnim konsenzom in politično odgovornostjo bo mogoče znižati javni dolg in uspešno nadaljevati reforme," verjame.

Ne spreglejte