SiolNET. Novice Slovenija
3,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsedniški kandidati povedali, kaj si mislijo o Šarčevi potezi

3,45

termometer

Marjan Šarec in Jana Ahčin | Minister za obrambo Marjan Šarec je predsednico računskega sodišča Jano Ahčin sprejel s častno četo Slovenske vojske. Svoj komentar na to so podali kandidati in kandidatka za predsednika republike. | Foto: Ministrstvo za obrambo
Minister za obrambo Marjan Šarec je predsednico računskega sodišča Jano Ahčin sprejel s častno četo Slovenske vojske. Svoj komentar na to so podali kandidati in kandidatka za predsednika republike. Foto: Ministrstvo za obrambo

V torek je ministrstvo za obrambo za sprejem predsednice računskega sodišča Jane Ahčin pri ministru Marjanu Šarcu postavilo častno četo Slovenske vojske. Poteza je na družbenih omrežjih naletela na številne začudene odzive. Takoj po srečanju je Šarec sporočil, da bo že drugič, prvič je to storil kot premier, odpovedal nakup nemških oklepnikov boxer. Vlada namerava zdaj kupiti poljsko različico oklepnikov finske Patrie, ki smo jih nekoč tudi že neuspešno kupovali.

Marjan Šarec in Jana Ahčin Novice Šarec za sprejem predsednice računskega sodišča postavil častno četo #video

Kandidatko in kandidate za predsednika republike smo povprašali, kaj si mislijo o takšnem sprejemu z vojaškimi častmi. Njihove odgovore si preberite spodaj.

Ivo Vajgl | Foto: STA, Wikipedia Foto: STA, Wikipedia "Mislim, da je takšen sprejem pri obrambnem ministru zelo, blago rečeno, neobičajna poteza. Takšne počastitve se izkazujejo predvsem ali izključno državnikom," je povedal Ivo Vajgl.
Anže Logar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Logar kot kandidat za predsednika ne vidi razlogov za takšen sprejem. Predvideva, da je šlo za delovni obisk, v tem primeru se obiskovalca ne sprejme z uradnimi častmi," so zapisali v štabu Anžeta Logarja.
Nataša Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Ministrstvo za obrambo se je glede protokolarnih sprejemov dolžno ravnati v skladu s pristojnostmi, ki so jim dodeljene. Je pa ob sprejemanju odločitve smiseln razmislek o smotrnosti porabe javnega denarja za ta namen. Vodstvo ministrstva lahko namreč protokolarne okvire sprejema tudi spremeni oz. prilagodi," je Šarčevo odločitev komentirala Nataša Pirc Musar.
Milan Brglez | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Ceremonialnih postopkov na MORS ne poznam v podrobnosti, zato zadeve ne morem komentirati. Nasploh pa sem vedno zagovarjal rezervirano, a popolno spoštovanje protokolarnih in ceremonialnih pravil, ki veljajo v Republiki Sloveniji," je odgovoril Milan Brglez.
Janez Cigler Kralj, NSi. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Kot je znano, so na ministrstvu za obrambo že pojasnili, da je sprejem potekal v skladu s pravili za protokolarne sprejeme, zato je tukaj vsak dodaten komentar odveč," je svoj odgovor pojasnil Janez Cigler Kralj.
"Sprejem oz. način sprejema je urejen z Direktivo za izvajanje gardnih in vojaških protokolarnih nalog v Slovenski vojski, ki je bila sprejeta marca 2020. Način izvedbe sprejemov je prepuščen ministru za obrambo. V direktivi jasno piše, da je predsednik/predsednica računskega sodišča tudi tista oseba, ki je lahko sprejeta s takšnimi častmi, kot se je to zgodilo ravnokar. Vladimir Prebilič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pravno gledano tukaj ni nobene dileme. Namreč za predsednico računskega sodišča je jasno definirana možnost takšnega sprejema oziroma takšne časti, je pa res, da do zdaj te prakse v Sloveniji v tem kontekstu nismo poznali in tudi ni bila izvajana. Osebno menim, da gre za pomemben simbol, na katerega smo lahko upravičeno ponosni, gre za pripadnice in pripadnike Slovenske vojske in njihova prisotnost v slovenski družbi je lahko sprejeta kot pozitivna," je v svojem odzivu povedal Vladimir Prebilič.
"Dejstvo je, da sprejem predsednice računskega sodišča Jane Ahčin pri ministru Marjanu Šarcu ni v nasprotju z veljavno zakonodajo. Protokol MORS namreč določa, da v primeru uradnega ali delovnega obiska določenim funkcijam, med njimi je tudi funkcija predsednika računskega sodišča, pripada sprejem z vojaškimi častmi s postrojeno častno enoto. Vendar pa sam osebno kot kandidat za predsednika Republike Slovenije smatram, da za tovrstni obisk ne bi bilo nujno treba imeti sprejema z vojaškimi častmi. V vsakem primeru menim, da je treba prevetriti obstoječo direktivo v smer, da so sprejemi z vojaškimi častmi namenjeni resnično najvišjim in najpomembnejšim dogodkom ter domačim in tujim gostom," je sprejem komentiral Gregor Bezenšek ml. Gregor Bezenšek | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač
Danijel Bešič Loredan Novice Bešič Loredan na robu solz: v Celju živega pacienta razglasili za mrtvega #video
Na ministrstvo za obrambo, ministra Marjana Šarca in Slovensko vojsko smo naslovili vprašanja, zakaj so se odločili za postavitev častne čete Slovenske vojske, koliko je to dejanje stalo, ali je to v skladu s protokolom in vsemi pravili, kdaj se običajno uporabi postavitev častne čete, na kakšni ravni mora biti obisk, da je to dejanje upravičeno, in ali pri tej postavitvi ne gre za neracionalno porabo javnega denarja.

Z ministrstva so odgovorili, da je "sprejem z vojaškimi častmi ob uradnem obisku predsednika(ce) računskega sodišča, kar je obisk aktualne predsednice tudi bil, določen in opredeljen z Direktivo št. 01-09 za izvajanje gardnih in vojaških protokolarnih nalog v Slovenski vojski, ki je bila sprejeta marca 2020". Dodali so še, da gre v tem primeru za izvajanje rednih protokolarnih nalog, zato dodatni stroški niso nastali.

Celjska bolnišnica Novice Ne gre za osamljen primer: razkrivamo zgodbo zamenjave identitete bolnikov

Računsko sodišče spoštuje pravila gostiteljev

Na kabinet predsednice Računskega sodišča smo naslovili vprašanja, kako komentirajo to dejanje ministrstva, ali se jim zdi to racionalna poraba javnega denarja in ali se bodo odločili za finančno revizijo. Odgovorili so, da "računsko sodišče ob svojih obiskih doma in v tujini spoštuje način izvajanja protokolarnih pravil gostiteljev".

Mario Fafangel Novice Mario Fafangel poziva: Ne čakajte, cepite se še danes #video

Ministrstvo za obrambo pa je svojo odločitev po vprašanjih, zakaj so za sprejem predsednice računskega sodišča postavili častno četo, pojasnilo v komentarjih na Twitterju. Zapisali so: "Direktiva: Izvajanje gardnih in vojaških protokolarnih nalog v SV določa, da se predsednika Ustavnega, Vrhovnega in Računskega sodišča ter Varuha človekovih pravic ob njihovem uradnem obisku na MORS sprejme z vojaškimi častmi s postrojeno častno enoto, sestavljeno iz Garde in Orkestra SV."

Emilija Stojmenova Duh Novice Stojmenovi bi Golob prepolovil proračun. Bo sploh dovolj evrov za digitalne bone? osamljen putin Novice Poniževanje? Putina so pred novinarji pustili čakati vsi njegovi "prijatelji".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin