Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2022,
9.18

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

149

Natisni članek

Slovenska vojska častna četa Ministrstvo za obrambo sprejem Računsko sodišče Jana Ahčin Marjan Šarec

Sreda, 14. 9. 2022, 9.18

1 leto, 7 mesecev

Šarec za sprejem predsednice računskega sodišča postavil častno četo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

149

Ministrstvo za obrambo je v torek za sprejem predsednice računskega sodišča Jane Ahčin postavilo častno četo Slovenske vojske. Predsednico je sprejel minister Marjan Šarec, dejanje ministrstva pa je na družbenih omrežjih sprožilo val začudenja.

Kot so na ministrstvu zapisali v objavi na Twitterju, sta si Šarec in Ahčinova "izmenjala stališča do aktualnih vprašanj, pomembnosti delovanja neodvisnih institucij in sodelovanja v prihodnje".

Na ministrstvo za obrambo, ministra Marjana Šarca in Slovensko vojsko smo naslovili vprašanja, zakaj so se odločili za postavitev častne čete Slovenske vojske, koliko je to dejanje stalo, ali je to v skladu s protokolom in vsemi pravili, kdaj se običajno uporabo postavitev častne čete, na kakšni ravni mora biti obisk, da je to dejanje upravičeno, in ali pri tej postavitvi ne gre za neracionalno porabo javnega denarja.

Z ministrstva so odgovorili, da je "sprejem z vojaškimi častmi ob uradnem obisku predsednika(ce) Računskega sodišča, kar je obisk aktualne predsednice tudi bil, določen in opredeljen z Direktivo št. 01-09 za izvajanje gardnih in vojaških protokolarnih nalog v Slovenski vojski, ki je bila sprejeta marca 2020". Dodali so še, da gre v tem primeru za izvajanje rednih protokolarnih nalog, zato dodatni stroški niso nastali.

Računsko sodišče spoštuje pravila gostiteljev

Na kabinet predsednice Računskega sodišča smo naslovili vprašanja, kako komentirajo to dejanje ministrstva, ali se jim zdi to racionalna poraba javnega denarja in ali se bodo odločili za finančno revizijo. Odgovorili so, da "Računsko sodišče ob svojih obiskih doma in v tujini spoštuje način izvajanja protokolarnih pravil gostiteljev".

Posmehovanje odločitvi ministrstva

Na družbenih omrežjih so se zaradi tega dejanja pojavila številna vprašanja, zakaj so za sprejem predsednice računskega sodišča postavili častno četo, ki je sicer namenjena obiskom tujih državnikov. Odločitvi ministrstva se številni posmehujejo.

Ministrstvo za obrambo pa je svojo odločitev pojasnilo v komentarjih. Zapisali so: "Direktiva: Izvajanje gardnih in vojaških protokolarnih nalog v SV določa, da se predsednika Ustavnega, Vrhovnega in Računskega sodišča ter Varuha človekovih pravic ob njihovem uradnem obisku na MORS sprejme z vojaškimi častmi s postrojeno častno enoto, sestavljeno iz Garde in Orkestra SV."

Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Mesec s predlogom obvezne božičnice razjezil gospodarstvenike
Luka Mesec, otok Vis Komiža
Novice Minister Luka Mesec sredi turistične sezone službeno na Vis
Ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Luka Mesec
Novice Znano je, katera podjetja bodo morala voditi elektronske evidence delovnega časa
Ne spreglejte