Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2022,
22.46

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

7

Natisni članek

Dušan Vučko Vladimir Prebilič Nina Krajnik Anže Logar Marta Kos Nataša Pirc Musar predsednik Slovenije Borut Pahor Državna volilna komisija

Ponedeljek, 15. 8. 2022, 22.46

1 leto, 8 mesecev

Predsedniške volitve: v ponedeljek se začne zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

7

predsedniška palača | Po aprilskih parlamentarnih volitvah bomo v supervolilnem letu to jesen na volišča odšli še dvakrat, na lokalne in predsedniške volitve. Prvi krog volitev za predsednika republike bo 23. oktobra, morebitni drugi krog volitev pa bo 13. novembra. Novoizvoljeni predsednik bo predvidoma prisegel 23. decembra. | Foto STA

Po aprilskih parlamentarnih volitvah bomo v supervolilnem letu to jesen na volišča odšli še dvakrat, na lokalne in predsedniške volitve. Prvi krog volitev za predsednika republike bo 23. oktobra, morebitni drugi krog volitev pa bo 13. novembra. Novoizvoljeni predsednik bo predvidoma prisegel 23. decembra.

Foto: STA

Državna volilna komisija (DVK) bo na današnji seji sprejela rokovnik v zvezi z izvedbo oktobrskih predsedniških volitev. V ponedeljek, torej 22. avgusta, začnejo teči roki za volilna opravila. S tem dnem bo možno vložiti predsedniško kandidaturo in spopad, kdo bo na mestu predsednika republike nasledil Boruta Pahorja, se bo tudi uradno začel. 

Pestro politično dogajanje daje občutek, da smo že močno zakorakali v predvolilno obdobje, a uradno se bodo volilna opravila začela po tem, ko bo DVK na današnji seji sprejela rokovnik v zvezi z izvedbo predsedniških volitev.

22. avgust je torej dan, ko bodo vsi tisti, ki so napovedali kandidaturo za predsednika republike, to lahko tudi uradno vložili. Časa  imajo do 28. septembra, zadnji datum za umik predsedniške kandidature pa je najpozneje 20. dan pred dnem glasovanja, torej 3. oktober. 

Kandidati, ki se na volitve odpravljajo s podporo državljanov, morajo ob vložitvi kandidature izkazati pet tisoč zbranih podpisov volivk in volivcev. 

Glasovanje v Moskvi za zdaj pod vprašajem

DVK je objavila seznam volišč na sedežih diplomatskih predstavništev in konzulatih Republike Slovenije. V Ukrajini volišča za državljane Slovenije ne bo, izvedba glasovanja na veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi pa je še pod vprašajem. Kot so nam pojasnili na DVK, še čakajo predlog zunanjega ministrstva.

Navodila okrajnim volilnim komisijam in preostalim so po večini podobna kot v preteklih letih, a za zdaj brez navodil o zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Poleg tega za člane volilnih odborov niso predvideni covidni dodatki, so še pojasnili na DVK. 

Posebni računi za volilne kampanje

DVK so kandidati za predsednika republike dolžni sporočiti organizatorja volilne kampanje ter njegovo odgovorno osebo in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo. To morajo storiti najpozneje do 7. septembra. 

Celotno gradivo 36. seje DVK si lahko ogledate tukaj

Novice Znano je, kdaj bomo šli na predsedniške in lokalne volitve #video

Bo mesto predsednice republike prvič zasedla ženska?

Prva je že pred dobrim mesecem dni kandidaturo za predsednico republike napovedala Nataša Pirc Musar. Predsedniško kandidaturo so zatem napovedali še Marta Kos pa Anže Logar, Nina Krajnik in Vladimir Prebilič. Letos je kandidaturo napovedalo kar nekaj žensko. To se je dogajalo že v preteklosti. Na zadnjih predsedniških volitvah sta kandidirali Romana Tomc in Ljudmila Novak, za katero se ugiba, da se bo tudi letos podala v predsedniški boj. Doslej je na predsedniških volitvah med ženskimi kandidatkami največji uspeh dosegla Barbara Brezigar, ki se je v drugem krogu pomerila z Janezom Drnovškom. A na koncu so predsedniški stolček, vsaj doslej, vedno zasedli moški, torej Milan Kučan, Janez Drnovšek, Danilo Türk in aktualni predsednik Borut Pahor

Bomo pa čez teden dni videli, kdo bo vložil kandidaturo in se tudi uradno podal v boj za predsedniški stolček.

Intervjuje s predsedniškimi kandidati, ki smo jih pripravili na Siol.net, si lahko preberete spodaj. 

Anže Logar
Novice Anže Logar o Golobovem zloglasnem seznamu: Tega se preprosto ne dela #video
Marta Kos
Novice To je Marta Kos povedala o predsedniški protikandidatki Nataši Pirc Musar #video
Nataša Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar o Klakočar Zupančičevi: Malce naivno je šla v to politično zgodbo #video
Nina Krajnik
Novice Nina Krajnik za Siol.net: Ali smo država desnih mazohistov in levih sadistov? #intervju
Vladimir Prebilič
Novice Vladimir Prebilič: Že nekaj časa gledamo predsednike, ki živijo v slonokoščenem stolpu
Ne spreglejte