Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2014,
16.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Branko Masleša sodišče sredstva

Petek, 4. 4. 2014, 16.52

7 let, 12 mesecev

Predsednik vrhovnega sodišča Masleša: Sodiščem bo do prve polovice julija zmanjkajo sredstev za postopke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je premierko Alenko Bratušek obvestil, da bo sodiščem najpozneje do prve polovice julija zmanjkalo sredstev za sodne postopke.

To bo privedlo do popolnega zastoja dela sodišč. S tem bodo ogroženi tako pozitivni kazalniki odprave zaostankov kot tudi možnosti državljanov za učinkovito pravno varstvo, navaja.

"Primanjkljaj sredstev za stroške sodnih postopkov bo znašal kar 14,2 milijona evrov" Kot je v pismu Alenki Bratušek zapisal Branko Masleša, je vrhovno sodišče ministrstvo za finance že 12. marca opozorilo na velik primanjkljaj sredstev, vzroki zanj "so zunaj nadzora sodišč". Poudaril je, da ima sodstvo za vse stroške sodnih postopkov v letu 2014 na voljo 16,8 milijona evrov, do konca marca pa je porabilo že 42 odstotkov teh sredstev. Tako trenutni kazalniki kažejo, da bo primanjkljaj sredstev za stroške sodnih postopkov znašal kar 14,2 milijona evrov, dodaja.

Eden izmed razlogov za to se po navedbah Masleše skriva v spremembah stečajne zakonodaje iz decembra 2013. Te so v prvem četrtletju 2014 "privedle do izjemnega povečanja števila začetih stečajev", navaja in dodaja, da je v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2013 418 odstotkov več osebnih stečajev in 246 odstotkov več stečajev pravnih oseb.

Masleša: Opozorila sodstva so bila preslišana Čeprav je bilo v predlogu zakonskih sprememb stečajne zakonodaje navedeno, da sprememba ne bo imela finančnih posledic za proračunska sredstva, predlog je celo napovedoval prihranke, trenutni kazalniki po navedbah Masleše kažejo, da bo letni strošek več kot devet milijonov evrov. Pri tem gre zlasti za plačila stečajnim upraviteljem v obliki nadomestila za izdelavo otvoritvenega poročila ter za preizkus terjatev, ki so jih pred tem morali poravnati predlagatelji postopka sami, s spremembo zakonodaje pa so predlagatelji, ki so dolžniki, tega oproščeni, plačila pa se opravijo iz proračuna sodišča, navaja. Ob tem dodaja, da je sodstvo na tovrstno nevarnost v postopku sprejemanja zakonskih sprememb opozarjalo, vendar so bila opozorila preslišana.

Občuten negativen in nepričakovan primanjkljaj je po navedbah predsednika vrhovnega sodišča nastopil tudi zaradi naraščanja stroškov v zvezi s hrambo zaseženih vozil kot posledico spremembe zakona o pravilih cestnega prometa.

Posledice pomanjkanja sredstev zaradi preobremenjenosti posameznih področij se bodo po navedbah Masleše "odrazile v zmožnostih sodstva za izvajanje vseh vrst sodnih postopkov". "S tem bodo ogroženi tako dosedanji pozitivni trendi odprave zaostankov in občutnega krajšanja povprečnih časov trajanja postopkov in tudi možnosti državljanov za učinkovito pravno varstvo," svoje pismo Bratuškovi končuje Masleša.

Ne spreglejte