Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prostovoljstvo

Torek, 20. 12. 2011, 21.03

8 let

Predsednik Türk pohvalil delo humanitarnih organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je na sprejemu za predstavnike humanitarnih organizacij poudaril, da zelo ceni delo njihovo delo.

Njihov prispevek je bil po mnenju Danila Türka še posebej dragocen v zadnjih dveh letih, ko so ekonomske razmere bistveno zaostrile problem revščine in socialne izključenosti.

Predsednik: skupaj se lahko potrudimo poiskati nove poti Predsednik republike je izpostavil, da se humanitarne organizacije hitro in učinkovito prilagajajo spremenjenim razmeram, so sporočili iz urada predsednika republike. Kljub temu pa se po Türkovih besedah lahko skupaj potrudimo poiskati nove poti in boljše ukrepe, kot so aktivne socialne politike, ki bi posameznikom brez zaposlitve pomagale, da se samoorganizirajo, se vključijo v socialno okolje, aktivirajo svoje sposobnosti in zmožnosti ter si hitreje odpirajo priložnosti ponovnega vstopa v delo.

Omenil je zakona o socialnem podjetništvu in o prostovoljstvu, ki ponujata priložnosti za razvoj socialnega podjetništva ter za ureditev pravic in obveznosti prostovoljcev. Izrazil pa je skrb zaradi možne birokratizacije postopkov evidentiranja prostovoljcev, zato bi morali skrbno spremljati uvajanje novih zakonskih rešitev.

"Prostovoljstva ne smemo obremenjevati s togimi pravili" "Prostovoljstva ne smemo obremenjevati s togimi pravili. Izhaja naj iz svobodne odločitve, saj le svoboden človek največ prispeva k odgovornemu državljanstvu, ki se najbolje udejanja prav skozi prostovoljstvo," je dejal in dodal, da je "prostovoljstvo tudi priložnost za učenje, za spoznavanje drugih, za ustvarjanje dobrega razpoloženja in prave socialne kohezije".

"S prostovoljstvom lahko tudi na najbolj pošten način vstopamo v svet socialnega podjetništva. Vse regulative, ki jih na tem področju sprejemamo, naj zato sledijo tem sporočilom in ciljem," je pristavil.

Poziv k sodelovanju centrov za socialno delo in humanitarnih organizacij Spomnil je tudi na novi zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki postavlja nove in po njegovem mnenju bolj pravične temelje. Kljub temu pa lahko nastopijo tudi primeri, ko je premoženje tesno povezano s samim preživetjem dedičev, zato je po njegovem prav, da zakon centrom za socialno delo omogoča določeno mero diskrecijskega odločanja. Ob tem je pozval humanitarne organizacije, naj se aktivno vključijo v reševanje problemov, s katerimi se bodo pri tem srečevali centri za socialno delo.

Predsednik republike je predstavnike humanitarnih organizacij sprejel skupaj s soprogo Barbaro Miklič Türk.

Ne spreglejte