SiolNET. Novice Slovenija
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsednik sindikata vojakov kršil vojaško disciplino

1,48

termometer

Gvido Novak
Foto: STA

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je težje kršil vojaško disciplino, zaradi česar mu je disciplinski organ Slovenske vojske (SV) izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če v enem letu ne stori nove kršitve. Novak se je znašel v postopku, ker je javno kritiziral vodstvo SV.

Gvido Novak Novice Predsednik sindikata vojakov zapustil obravnavo #video

V zapisniku obravnave, ki ga je pridobila spletna stran 24ur, disciplinski organ SV ugotavlja, da je Novak težje kršil vojaško disciplino, zato mu je izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če Novak v enem letu od dneva pravnomočnosti odločbe ne bo storil nove kršitve vojaške discipline.

"Odločitev je, da mi pogojno preneha delovno razmerje za 12 mesecev," je za stran potrdil Novak. Kot je pojasnil, lahko za zdaj komentira samo zapisnik, saj na odločbo še čaka.

Zapustil obravnavo in podal pisno izjavo

Novak se od vsega začetka ni strinjal z zaprtim postopkom, zato je na začetku obravnave zahteval, da se ta odpre za javnost. Ker mu niso ugodili, je obravnavo zapustil. Podal je le pisno izjavo oziroma zagovor, kjer se je skliceval predvsem na 76. člen ustave, ki opredeljuje sindikalno svobodo.

Dodatno pa je pojasnil, da je vse, kar mu očitajo, naredil v vlogi predsednika SVS ter na podlagi usmeritev sveta sindikata in sklepov njegovega izvršnega odbora. Zatrdil je, da z izjavami v člankih in prispevkih ni kršil vojaške discipline in da ni z ničimer moralno in materialno škodoval svojemu delodajalcu.

Gvido Novak Foto: STA

Kot piše stran, so Novaku kot olajševalne okoliščine šteli, da je priznal, da je izjave v medijih podal sam, ter da v zadnjih dveh letih ni bil obravnavan v disciplinskem postopku.

"Kot olajševalno okoliščino so mi šteli tudi, citiram: dobronamerno delovanje pripadnika, s katerim je želel zaščititi enega od pripadnikov SV ob njegovi razporeditvi, ter zagovarjanje SV po izjavah ministra za obrambo," je navedel Novak. Kot je dodal, mu je ravno zaradi teh izjav, ki mu jih štejejo kot olajševalno okoliščino, dobil disciplinski postopek in pogojno prenehanje delovnega razmerja, in sicer kot predsednik sindikata.

Novak: Če mislijo, da bom tiho, se motijo

Disciplinski organ je v nadaljevanju po poročanju 24ur še odločil, da s svojimi izjavami Novak ni kršil člena zakona, ki ureja sindikalno združevanje. Novak se sprašuje, kako lahko zoper predsednika sindikata sploh uvedejo disciplinski postopek. "Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo," se je odzval za portal.

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc je disciplinski postopek zoper Novaka uvedla zaradi domnevne težje kršitve vojaške discipline. Iz sklepa o uvedbi postopka je razvidno, da naj bi predsednik SVS v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

Slovenska vojska Novice Sindikat vojakov proti spremembi ukaza o povišanju vojaških plač

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin