SiolNET. Novice Slovenija
4,43

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Predsednik Pahor v New York Timesu: EU je v slepi ulici

4,43

termometer

Borut Pahor
Foto: Reuters

Predsednik republike Borut Pahor meni, da se je Evropska unija znašla v slepi ulici, kar se deloma kaže v njeni manjši učinkovitosti in razočaranju Evropejcev. V prispevku, objavljenem v četrtkovi izdaji ameriškega časnika New York Times, se zato zavzema za preporod evropske ideje in nove koncepte, kar bi omogočilo nadaljnjo rast Unije.

"Ostajam predan federalist, a celo tisti, ki se zavzemamo za bolj povezano Evropo, ne moremo biti zadovoljni s trenutnim zastojem ter splošnim pomanjkanjem razvoja in učinkovitosti," je zapisal predsednik. Dodal je, da močnejše EU ne zagovarja zato, da bi podprl trenutne skrb vzbujajoče razmere, temveč želi doseči preporod evropske ideje in sprejemanje novih konceptov za njeno nadaljnjo rast.

Nadaljeval je, da je ob pomanjkanju iznajdljivosti in prepričljivosti razumljivo, da se ljudje zatekajo k nacionalnim okvirom in v njih iščejo odgovore na vsa vprašanja. "A to ni korak naprej. Vračanje k stari evropski geopolitiki ni rešitev za prihodnost, ampak nas opominja na lekcijo, ki je ne bi smeli ponoviti: Delitve nas ne okrepijo, temveč povzročajo neenotnost med ljudmi, ki bi si morali prizadevati za skupen cilj," je menil Pahor.

Priznal je, da dosežki EU morda trenutno niso najbolj sijajni, a evropska ideja po njegovem mnenju ostaja močna in navdihuje.

"Ideja evropske integracije je ena najboljših zamisli človeštva in pripravljen sem vse staviti nanjo za dobrobit prihodnjih generacij," je svoj prispevek za časnik sklenil slovenski predsednik.

Komentarji

30

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 11.10.2019. ob 11:26 +26 - 6

  EU je v slepi ulici predvsem zahvaljujoč ljudem, kot je Borči. Narcisoidni populist, ki v celotnem dosedanjem življenju še ni naredil ničesar koristnega, je ustvaril bleščečo politično kariero - za vsak neuspeh je bil kraljevsko nagrajen. Že dejstvo, da njega sploh kdo sprašuje za mnenje, jasno pove, da je EU brez kompasa in v še hujši krizi, kot je videti.

  +26 - 6
 • Anonimka / 11.10.2019. ob 12:25 +22 - 4

  Pahor, Pahor, Bolje bi bilo, da bi trikrat premislil in ostal tiho!

  +22 - 4
 • klemen123 / 11.10.2019. ob 13:16 +16 - 4

  Če je Borči tiho, je moje življenje lepo. Če spregovori, moram postati za čas njegovega trabezlanja gluh. Borči, pusti nas na miru in raje glej brhke mladenke in živi pod pretvezo.

  +16 - 4
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin