Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
7.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predčasne volitve Borut Pahor

Nedelja, 1. 6. 2014, 7.41

7 let, 12 mesecev

Predsednik Borut Pahor je volitve razpisal 13. julija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpustu državnega zbora in razpisu predčasnih volitev. Na volišča gremo v nedeljo, 13. julija. Stranka Solidarnost bo vložila ustavno presojo.

Borut Pahor je po podpisu odloka, s katerim se državni zbor razpusti jutri, 2. junija, povedal, da je v danih razmerah izbral najboljši možni datum. Pahor je poudaril, da datum volitev ni stvar proste presoje predsednika republika, ampak je vezan na ustavo, zakon in poslovnik DZ. "Odločitev o datumu sem sprejel premišljeno in preudarno na osnovi možnosti, ki mi jih je dal ustavni red," je dejal Pahor in poudaril, da možnosti za razpis volitev v septembru nikoli ni bilo.

Predčasne volitve so po njegovem mnenju "veliko, veliko boljša izbira kot že četrti poskus, da se imenuje mandatar ali tretja vlada v enem samem mandatu državnega zbora".

Pahor pričakuje novo vlado že sredi septembra Kolikor je po eni strani nehvaležno, da bodo volitve sredi julija, pa je po drugi strani tudi zelo dragoceno, da se bosta sicer dva politično manj aktivna meseca porabila koristno, za pogovore in dogovore o oblikovanju nove vlade, je ocenil. Glede na dosedanje izkušnje pri oblikovanju vlad gre po njegovih besedah pričakovati imenovanje, sestavo in potrditev nove vlade s polnimi pooblastili že sredi septembra.

Pahor je optimist Sedanje politično dogajanje je po njegovih besedah treba videti tudi v optimistični smeri. Glede na osebne izkušnje ter upoštevajoč mnenja uglednih tako domačih kot tujih strokovnjakov si namreč Pahor, kot pravi, dovoli oceniti, da je Slovenija na pragu izhoda iz gospodarske krize. Zato meni, da imata naslednja sestava DZ in nova vlada priložnost ter odgovornost, da Slovenijo začneta vračati med najbolj napredne in zgledne države v Evropi in po svetu.

Glede na relativno ugodne zunanje gospodarske okoliščine, naše dobre in slabe izkušnje z reševanjem krize ter glede na "naše upravičeno pričakovanje, da se končno stvari obrnejo na bolje", so predčasne volitve pomembna priložnost za našo državo, je še dodal Pahor.

"Volitev poleti si v resnici nihče ne želi" Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer je dopoldne poudaril, da je glede na obstoječo zakonodajo in poslovnik trenutno dogajanje razumno in logično. Volitev poleti si sicer po njegovih besedah v resnici nihče ne želi, a "če druge zakonske poti ne bo, bodo pač 13. julija".

SDS: Protestirajo tisti, ki na volitve niso pripravljeni Vodja poslancev SDS Jože Tanko je medtem opozoril, da so se za trenutno dogajanje odločili "tisti, ki so preučili roke" in sprožili takšen proces. To je bila odločitev premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je spomnil.

Zagotovil je tudi, da so v SDS na volitve pripravljeni in da gredo lahko na volitve 13. julija. Po njegovi oceni vedno protestirajo tisti, ki na volitve niso pripravljeni in imajo težave.

Na vprašanje, ali se mu zdijo primerne volitve sredi poletja, pa je Tanko odgovoril, da se je "tako razpletla situacija, povezana z ustavno normo, pravili ter poslovnikom. Druge možnosti tukaj pač očitno ni".

Pozitivna Slovenija gre na zmago Tudi vodja poslancev PS Jožef Kavtičnik pa je v izjavi za medije danes zagotovil, da so v stranki na volitve pripravljeni. "Gremo zmagat, naš program je dober," je dodal. Ob tem je pripomnil, da volitve poleti sicer niso najboljši čas, a da je termin nenazadnje določila Bratuškova s svojim odstopom.

Po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana bo veliko odvisno tudi od napovedanih ustavnih presoj. V SD so se na volitve prav tako že začeli pripravljati in bodo imeli v roku desetih dni vse pripravljeno, je še napovedal.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da so volitve 13. julija najmanj škodljiv datum od vseh možnih.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je prav tako izpostavil potrebo po čimprejšnjih predčasnih volitvah, se pa tudi v DeSUS nanje pripravljajo že nekaj časa in Jurša meni, da bodo tudi tokrat uspešni.

Tudi za predsednika SLS Franca Bogoviča je bil zaključek postopkov iskanja mandatarja pričakovan. Ob tem je znova izpostavil delovno neoperativnost zadnje vlade.

Ljudmila Novak: Predčasne volitve so dejstvo Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je v izjavi za medije izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in je dobro, da se "tega projekta" lotijo čim prej, ga uspešno izvedejo in gredo dalje.

Ne spreglejte