Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
6.10

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

sindikati javnega sektorja sindikat vlada Slovenija plača denar

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 6.10

4 mesece, 3 tedne

Na pogajanjih glede usklajevanja plač narejen korak naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Denar, plača | Na zadnjih pogajanjih prejšnjo sredo so podali približevalni predlog, po katerem bi se plače povišale z marcem in ne že z začetkom leta, vrednost plačnih razredov pa bi se uskladila v višini 95 odstotkov inflacije v letu 2023.  | Foto Shutterstock

Na zadnjih pogajanjih prejšnjo sredo so podali približevalni predlog, po katerem bi se plače povišale z marcem in ne že z začetkom leta, vrednost plačnih razredov pa bi se uskladila v višini 95 odstotkov inflacije v letu 2023.

Foto: Shutterstock

Današnja pogajanja o usklajevanju plač v javnem sektorju z inflacijo so tako na vladni kot na sindikalni strani ocenili kot konstruktivna. Kot so pojasnili, je bil narejen korak naprej. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji ponedeljek, v vmesnem času pa bodo potekala interna posvetovanja, torej na organih sindikatov in v okviru vlade.

Po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča so, kljub temu da je bil narejen korak naprej, še precej narazen. Upa pa, da bodo do božiča prišli do dogovora. Kot je dejal, so zadeve relativno kompleksne, vezane tudi na tri stavkovne sporazume - s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in visokošolskim sindikatom.

A o podrobnosti danes ni želel govoriti. Pojasnil je, da so se danes dogovorili, da v javnosti podrobnosti pogajanj ne bodo predstavljali, in veseli ga, da tudi sindikalna stran to vidi kot enega od korakov, ki bodo pripomogli k temu, da bodo do sporazuma prišli.

Štrukelj: Pogajanja so tekla v konstruktivnem duhu 

Da so pogajanja tekla v konstruktivnem duhu in je prišlo do približevanj, je ocenil tudi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, čeprav je po njegovih besedah "razlika še vedno pomembna". Štrukelj meni, da so na pravi poti, a to še "ne garantira ničesar". Sindikati se bodo do ponedeljka posvetovali s svojimi organi, enako pa bo storila tudi vlada.

Danes so po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakoba Počivavška izmenjali nekaj protipredlogov. "Še vedno pa je razlika takšna, da je v tem trenutku težko reči, da smo tik pred dogovorom. Tako da se bomo v naslednjih dneh pogovorili, kako pristopiti v nadaljevanju in kako oblikovati nadaljnje protipredloge," je dejal Počivavšek.

Na začetku današnjih pogajanj je člane pogajalskih skupin pozdravil tudi novi minister za javno upravo Franc Props, ki je nato pogajanja zapustil. Boštjančič, ki je po odstopu prejšnje ministrice Sanje Ajanović Hovnik začasno opravljal tudi funkcijo ministra za javno upravo, je danes pojasnil, da bosta s Propsom primopredajo opravila v torek.

Sicer pa je po njegovih besedah dogovor, da bosta pogajanja o uskladitvi plač z inflacijo do konca vodila z državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo Mojco Ramšak Pešec, ki je tudi namestnica vodje vladne pogajalske skupine. Kako voditi nadaljnja pogajanja, pa se bodo znotraj vlade še dogovorili.

Jakob Počivavšek
Novice Sindikati javnega sektorja na protestni shod pred vlado
Stavka sindikatov javnega sektorja
Novice Sindikati vladi: To je sramota. Čas je za izpolnitev danih zavez. #foto #video
prodajalec trgovec trgovina posel
Novice Sindikat delavcev trgovine zahteva dostojno plačilo: podpišite peticijo
Ne spreglejte