Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
14.32

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

sindikat delavec prodajalec

Petek, 8. 12. 2023, 14.32

7 mesecev, 1 teden

Sindikat delavcev trgovine zahteva dostojno plačilo: podpišite peticijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
prodajalec trgovec trgovina posel | Sindikat ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene pod pogojem, da sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo 16 nedelj v letu.

Sindikat ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene pod pogojem, da sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo 16 nedelj v letu.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so danes med delavci v dejavnosti začeli zbirati podpise pod peticijo za dostojno plačilo in delo v trgovini. Te bodo zbirali do 22. decembra, vmes pa so že začeli sindikalne aktivnosti, saj so zahteve delodajalcev v pogajanjih za novo kolektivno pogodbo zanje nesprejemljive.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladi Rožič, niso zadovoljni s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko bo s koncem leta prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba. Ta se bodo nadaljevala še v sredo, če ne bodo dosegli napredka, bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Sindikat ne pristaja na zahtevo 

Sindikat ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene pod pogojem, da sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo na 16 nedelj v letu. Ne pristaja na zahtevi za znižanje dodatka za delovno dobo z 0,5 na 0,3 odstotka pri zadnjem delodajalcu ter za odpravo dodatkov za delo v popoldanski in nočni izmeni v višini desetih odstotkov.

Nesprejemljivo se jim zdi, da se kraj opravljanja dela, ki so ga uvedli kot začasen ukrep, določi tako, da se delavce lahko premešča na delo v sto kilometrov od kraja bivanja oddaljene trgovine. To nekateri delodajalci izkoriščajo kot kazensko sankcijo za neposlušne delavce, je povedal. Ne pristajajo še na zahtevo po povračilu stroškov za prevoz na delo in z dela v višini 85 odstotkov cene javnega prevoza.

Delodajalci ponujajo, da se za dela v četrtem tarifnem razredu – za poklice prodajalec, avtomehanik, serviser, skladiščnik – določi bruto plača v višini 1.050 evrov, če se delavec odreče dodatkom na popoldansko in nočno izmeno. "To je 80 evrov več kot sedaj, medtem ko bi delavci z ukinitvijo dodatka za popoldansko delo letno izgubili od 200 do 700 evrov, za nočno delo pa od 1000 do 2000 evrov," je dejal.

Ljudi pozivajo, da podpišejo peticijo 

Sindikati zahtevajo, da se določi kraj opravljanja dela in s tem prepreči vsakodnevno premeščanje, da se plača v četrtem tarifnem razredu določi v višini minimalne plače, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela delavcem izplača v višini sto odstotkov višine cene javnega prevoza ali 0,21 evra na kilometer ter da se znesek povračila stroškov prehrane med delom določi v višini 7,96 evra in izplača v denarju.

Predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Tina Skubic zaposlene v dejavnosti poziva, naj podpišejo peticijo. "Ne pustimo si vzeti, kar smo si težko izborili," je poudarila in povzela, da so delodajalci skrajno žaljivi in neresni ter jih kot take zavračajo. Od delodajalcev nenehno poslušajo, naj delavci razumejo zaostrene razmere, medtem ko sami za stiske delavcev nimajo posluha, je dodala.

Za projekt spremljanje cen osnovne in razširjene košarice živil je ocenila, da gre za zavajanje. Delodajalci namreč po njihovih informacijah v času popisa prilagodijo cene na najnižje možne, do informacij pa pridejo prek neformalnih povezav.

Pošta Slovenije
Novice Sindikat delavcev prometa in zvez zahteva višje plače. Zaposlenih z minimalno plačo vedno več.
Avstrija trgovina
Novice Pobuda: Trgovine naj ob nedeljah ostanejo zaprte
Ne spreglejte