Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
20.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

potovanje zdravje

Četrtek, 9. 5. 2013, 20.54

8 let

Pred potovanjem poskrbimo za zdravje (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bliža se čas poletnih dopustov, ko se bo večina Slovencev odpravila na hrvaško obalo, peščica bo obiskala eksotične kraje. Pred tem se je priporočljivo pozanimati o nalezljivih boleznih in okužbah.

Strokovnjaki svetujejo, da pred odhodom v tujino ne bo odveč temeljit zdravstveni in tudi zobozdravstveni pregled, predvsem če se odpravljamo v eksotične kraje.

Med mladimi največja težava spolno prenosljive bolezni Vsem, ki nameravajo raziskati Afriko, Bližnji in Daljni vzhod, Azijo, Južno in Srednjo Ameriko, zdravniki priporočajo cepljenje. Kot pojasnjuje Tadeja Kotar iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so največja težava predvsem med mladimi spolno prenosljive bolezni. Po njenih besedah je ob pandemiji HIV-a, gonoreje, sifilisa in drugih spolno prenosljivih bolezni na to zelo pomembno opozoriti.

Na Orientu virus hepatitisa, na stari celini ošpice Potniki, ki potujejo v Indijo, Egipt in Turčijo, se pogosto srečajo z eno od najpogostejših okužb, z virusom hepatitisa, medtem ko med potovanjem bliže domu lahko zbolimo za ošpicami, opozarja Zoran Simonović z Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor. "Ošpice se ne pojavljajo samo v eksotičnih predelih, veliko tveganja je tudi, če necepljeni hodimo po evropskih državah, kjer so ošpice na pohodu."

Ne pozabimo na zdravstveno zavarovanje Kljub preventivi nas na potovanju lahko doleti kakšna bolezen ali nesreča, zato ne smemo pozabiti na evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo dobimo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Kartica krije predvsem stroške obveznega ali nujnega zdravljenja v večini držav v Evropi in Avstraliji, medtem ko moramo na Hrvaškem marsikatero storitev, kot je obisk zdravnika in podobno, doplačati.

Stroške dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v večini primerov krije zavarovanje z doplačilom, ki naj bo obvezen del prtljage.

Ne spreglejte