Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2022,
6.16

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

76

Natisni članek

Državni zbor Tatjana Bobnar interpelacija

Ponedeljek, 14. 11. 2022, 6.16

1 leto, 5 mesecev

Bobnarjeva po prestani interpelaciji ostaja ministrica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

76

Tatjana Bobnar | Glede na razmerja moči v DZ interpelacija nima realnih možnosti za uspeh, saj ministrica Tatjana Bobnar uživa podporo strank koalicije in se bo tako najverjetneje obdržala na ministrskem položaju. | Foto Ana Kovač

Glede na razmerja moči v DZ interpelacija nima realnih možnosti za uspeh, saj ministrica Tatjana Bobnar uživa podporo strank koalicije in se bo tako najverjetneje obdržala na ministrskem položaju.

Foto: Ana Kovač

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je danes v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za interpelacijo je glasovalo 24 poslancev, 50 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa Bobnarjeva ostaja na ministrskem položaju.

Interpelacijo so podprli vsi prisotni poslanci največje opozicijske stranke SDS, ki so jo tudi predlagali. Za je glasovala tudi večina prisotnih poslancev NSi. Ministrico so medtem pri njenem delu podprli vsi prisotni poslanci koalicije in pa poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža.

Razprava o interpelaciji notranje ministrice je v DZ potekala skoraj 13 ur. Poslanci opozicijskih strank so ministrici med drugim očitali ustvarjanje prepustne meje, ukinitev avtocestne policije in pritiske na policijo v aferi Fotopub. Ministrici so med drugim očitali, da z odstranjevanjem rezilne žice in ograje na južni meji v Slovenijo vabi nezakonite migrante, s tem pa ogroža varnost slovenskih državljanov.

Koalicija je poudarjala, da je interpelacija neutemeljena

Poslanci koalicije pa so po drugi strani poudarjali, da je interpelacija neutemeljena, nepotrebna, polna laži, opoziciji so očitali tudi, da z njo zavaja javnost. V razpravi so pohvalili delo ministrice in ocenili, da policiji vrača ugled. Po mnenju koalicije je odstranitev odstranitev žice na južni meji tudi velik civilizacijski napredek, ob čemer so pozdravili, da ministrica ustvarja novo paradigmo obravnave beguncev.

Bobnarjeva je izpostavila, da je njen predhodnik Aleš Hojs na vlado pošiljal neustavne odloke, s katerimi je vlada nesorazmerno posegala v človekove pravice, ob tem pa ustrahovala ljudi z do tedaj še neuporabljeno količino solzivca. Pristop njene ekipe je drugačen, saj si prizadevajo za zagotavljanje zakonitosti, reda in varnosti za vse, k čemur se je zavezala na začetku mandata.

Na očitke glede migracij je dejala, da so te stalnica človeških družb, zato zahtevajo upravljanje, kar na ministrstvu tudi počnejo. Trudijo se zaščititi ljudi, ki bežijo pred preganjanjem, kar je civilizacijska pridobitev.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Fajonova in Golob edina, ki sta lahko zadovoljna

Očitek o povečanju migracij zaradi odstranjevanja žice zavrnila kot zavajajoč

Očitek, da so se migracije povečale zaradi odstranjevanja žice na meji, je zavrnila kot zavajajoč, saj da je primerjava s covidnima letoma 2020 in 2021 neprepričljiva zaradi v tem obdobju zmanjšane mobilnosti ljudi. Primerjava z bolj reprezentativnim letom 2019 pa pokaže, da je bilo nereguliranih prehodov meje do 6. novembra za 46,4 odstotka več kot v istem obdobju leta 2019.

Izkušnje z drago in tehnično zapleteno ograjo na madžarski meji tudi kažejo, da migracij ne preprečuje, temveč jih le dela nevarnejše za vse vpletene. Trend nezakonitih prehodov meje je sicer značilen za celotno EU, je dejala, sklicujoč se na podatke Frontexa, Slovenija torej ne more biti oaza brez migracij in prav zato jih je treba upravljati z migracijsko politiko, ki so jo na ministrstvu tudi začeli pripravljati. "Integracija je element varnost," je dejala, zato ne pristaja na ozko in vsiljeno predstavo o migracijah, kot o le nezakonitih prehodih meje.

Podatki nadalje kažejo, da se je povečalo število migrantov iz tretjih držav, ki doslej niso bili del migracijskih tokov, "kar je predvsem posledica ugodne vizumske politike držav Zahodnega Balkana, predvsem Srbije". Naštela je državljane Indije, Burundija in Kube, ki zakonito vstopajo v Srbijo in nezakonito nadaljujejo pot v EU. S pomočjo partnerskih držav in Evropske komisije je zato pozvala Srbijo naj vizumski režim uskladi z EU, kar je na primeru Tunizije in Burundija nedavno tudi storila. Aktivnosti policije so sicer usmerjene predvsem v razbijanje kriminalnih tihotapskih združb, je dodala.

Predstave o prosilcih za azil, kot tistih, ki mednarodno zaščito zlorabljajo, ker zanjo niso zaprosili v prvi državi, v katero so na svoji poti vstopili, je označila za izraz nestrpnosti, usmerjene v ranljivo populacijo. Nekdo si namreč pojem varne države ustvari na podlagi tega, ker tam dopustuje, a to ni nujno tudi varna država za nekoga, ki beži pred preganjanjem, je ponazorila.

Na očitek, da je odločitev o odstranjevanju ograje sprejela na neustreznih strokovnih podlagah, je odgovorila, da že sama postavitev žice ni temeljila na strokovnih podlagah in je bila politična odločitev. Meni, da sta rezilna žica in panelna ograja nesorazmerna in neučinkovita ukrepa, ki sta zarezala v lokalne skupnosti, zato rezilno žico pošiljajo na odpad, panelna ograja pa bo v prihodnje dobila funkcionalno vlogo v krajih na meji. Doslej so sicer na meji umaknili 8,6 kilometra žice, odstranili pa so tudi del panelne ograje, ki jo je podrla narava.

Nataša Pirc Musar
Novice Zorko: Zmaga Pirc Musarjeve ni presenečenje. Merše o tem, kaj to pomeni za SDS.

Ministrica: Policija je bila v aferi Fotopub učinkovita in nemudoma pozvala oškodovance k prijavam

Glede obtožb, da policija v primeru Fotopub ni uspešno zavarovala dokazov, je poudarila, da je bila policija učinkovita in nemudoma pozvala oškodovance k prijavam. Predkazenski postopek je ves čas usmerjal državni tožilec, ki je ob preiskovalnem sodniku tisti, ki ocenjuje obstoj dokaznih standardov za uvedbo hišne preiskave in preglede elektronskih naprav.

Ponovila je, da je policija zaznala 12 sumov kaznivih dejanj in ugotovila devet oškodovancev in tri osumljene osebe ter na okrožno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe za štiri kazniva dejanja.

"Pri svojem delu spoštuje moralna in etična načela"

Obtožbo, da je ministrstvo favoriziralo predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar pri posredovanju naslovov za zbiranje podpisov podpore, je označila za umetno ustvarjen in politično motiviran konstrukt. Notranje ministrstvo glede tega na isti način postopa že od leta 1997, ob tem pa ne more vedeti, kdo zbira podporo za kandidaturo, če mu tega ne sporoči kandidat sam. Gre za stalno prakso, ki jo je kot ustrezno prepoznalo tudi ustavno sodišče, je dejala.

Bobnarjeva je sklenila, da pri svojem delu spoštuje moralna in etična načela, pravno državo in ima ničelno toleranco do kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Kot takšno je delovanje ministrstva pohvalil tudi predstavnik Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce.

Poslance je zato pozvala, naj pri glasovanju o interpelaciji izhajajo iz vsebinskih kriterijev.

Volilni štab Nataše Pirc Musar
Novice Nataša Pirc Musar: Najbolj se veselim srečanja z Janšo. On pa ji odgovarja ...

Grims: Ministrica objektivno in subjektivno odgovorna za področja, ki spadajo po resor ministrstva

Grims je uvodoma dejal, da razmere na področju varnosti in svobode javne besede v Sloveniji "vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo leta 1933, saj da se ljudje lovijo, po ulicah pa se slišijo vpitje in pozivi k smrti". Že to je po njegovih besedah dovolj velik razlog za interpelacijo Bobnarjeve, saj je po zakonu objektivno in subjektivno odgovorna za področja, ki spadajo pod resor ministrstva za notranje zadeve.

Po njegovih se v zadnjem času v Sloveniji povečuje število nezakonitih prehodov meje in ob tem prošenj za azil. Ministrica je, kot je dejal, ves čas zanikala, da prihaja do zlorab. "Na laž jo je postavila njena lastna policija, ki je v zadnjih poročilih o številu prehodov meje zelo jasno zapisala, da drastično povečanje prošenj za azil kaže na zlorabo azilnega sistema v Sloveniji."

Ograje na meji učinkovito omejujejo nezakonite prehode, je dodal. Tako ministrici očitajo tudi opustitev dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji in zavajanja javnosti v zvezi s tem.

Poudaril je, da je odstranitev ograje utemeljevala s strokovnimi analizami, ki pa po njegovih besedah ne obstajajo: "Taka analiza je bila narejena in je pokazala, da je ograja potrebna, celo nadgraditi bi jo bilo treba."

Tanja Fajon DZ
Novice Tanja Fajon ostaja zunanja ministrica #video

Glede afere Fotopub ministrici očitajo opustitev dolžnostnega ravnanja in zavajanja javnosti v zvezi s pravočasnim zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev, mučenja in drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih.

Kljub temu, da so se že od začetka afere pojavljale informacije o zlorabah žensk, med drugim na družbenem omrežju Instagram, pa policija ni takoj začela zbiranja informacij, ampak je čakala več dni, je dejal. Ves čas so se na ministrstvu pred javnostjo "sprenevedali, da nimajo javne prijave", čeprav v primerih hudih kaznivih dejanj prijave za začetek postopkov niso potrebne, je poudaril.

Zaradi naštetih razlogov v SDS poslancem DZ predlagajo, da ministrico razrešijo s položaja.

Grims si je prislužil opomin

Grims je bil v govoru sicer kritičen tudi do dela vlade. Ob omembi Radiotelevizije Slovenija ga je podpredsednica DZ Nataša Sukič (Levica), ki je takrat vodila sejo, prekinila in opomnila, da je tema seje interpelacija ministrice. Kasneje mu je izrekla opomin.

Glede na razmerja moči v DZ interpelacija nima realnih možnosti za uspeh, saj ministrica uživa podporo strank koalicije in se bo tako najverjetneje obdržala na ministrskem položaju. Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so sicer že ob vložitvi obeh interpelacij očitke zoper ministrico označile za prazne, neresne in brez utemeljitve.

Koalicija podpira ministrico, delu kritik SDS se pridružuje tudi NSi

Poslanske skupine so predstavile stališča glede interpelacije ministrice. V koaliciji so izpostavili ministričino dobro delo, zato interpelacije ne bodo podprli. Podprli pa jo bodo v SDS, prav tako v NSi, kjer se pridružujejo kritikam SDS o neutemeljenem odstranjevanju ograje na južni meji.

Ne spreglejte