Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2022,
6.59

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

197

Natisni članek

SDS interpelacija Tanja Fajon

Četrtek, 10. 11. 2022, 6.59

1 leto, 3 mesece

Tanja Fajon ostaja zunanja ministrica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

197

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v državnem zboru uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 22 poslancev, 52 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, tako pa ministrica Fajon ostaja na ministrskem položaju.

Fajonova je po prestani interpelaciji v izjavi za medije dejala, da je z njenim izidom zadovoljna. Glasovanje jo je pozitivno presenetilo, saj je pričakovala več glasov proti. Glasovanja se namreč nekateri vidni predstavniki opozicije niso udeležili.

Preizkušnja prve interpelacije vlade Roberta Goloba je vladno koalicijo po besedah Fajonove zelo utrdila. "Vesela sem tega ekipnega duha, podpore, ki sem je bila danes deležna in to mi daje tudi zadovoljstvo in optimizem, da delam dobro in sem prepričana, da bom zdaj lahko še bolje delala naprej," je v prvem odzivu za medije dejala Fajon.

Vesela je, da je imela priložnost pojasniti in odgovoriti na očitke. Na koncu se je zahvalila tudi vsem poslancem, ki so parlamentirali spoštljivo in dostojanstveno ter se medsebojno poslušali, je dejala. "Na žalost je vseeno trajalo dobrih deset ur in sem morala vsaj trikrat, štirikrat pojasnjevati ene in iste zadeve na zelo neutemeljeno in kratko interpelacijo," je dejala.

Glasove proti so napovedovali tako v SDS kot v NSi. "Očitno jih ni bilo v dvorani ali pa so si premislili, verjamem pa, da jih je tudi moja razprava danes z vsemi argumenti in s spoštljivo komunikacijo prepričala," je dejala Fajon. Presenetilo je predvsem to, da se glasovanja niso udeležili nekateri vidni člani SDS, ki je bila predlagateljica interpelacije, med njimi Danijel Krivec, Alenka Jeraj in Žan Mahnič. "Čisto preprosto, očitno tudi njih kot predlagatelje interpelacije vsebina interpelacije ni prepričala," je ocenila Fajon.

Na glasovanju o interpelaciji Fajonove je njen odhod podprlo 22 poslancev opozicijskih SDS in NSi. Za razrešitev bi morali predlagatelji zbrati 46 glasov. 52 poslancev SD, Gibanja Svoboda, Levice in narodnosti je bilo proti. Glasovalo je 74 poslancev.

Fajonova meni, da gre za preusmerjanje pozornosti

Fajonova je v zagovoru na interpelacijo ocenila, da gre za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade.

Ministrica je danes znova zavrnila očitke, pri čemer je povzela argumente iz pisnega odgovora na interpelacijo, ki so ga prejeli vsi poslanci.

Pojasnila je, da je v depeši, ki jo je veleposlanik poslal predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa jo je objavil na Twitterju, prošnja kandidatke za predsednico republike, naj se na veleposlaništvih objavi njen naslov z namenom zbiranja podpisov volivcev.

Vsebina depeše ali stopnja njene tajnosti je po besedah ministrice nerelevantna. V postopku je bilo ugotovljeno, da je veleposlanik Kajzer nepooblaščeno posredoval depešo.

"Dejstvo je, da veleposlanik ni bil pooblaščen za posredovanje depeše Janezu Janši, ta pa ni bil pooblaščena oseba," je poudarila Fajon. Vlada je zaradi ugotovljenih kršitev predsedniku republike predlagala predčasni odpoklic veleposlanika, je povedala in zatrdila, da se je sama pred tem posvetovala s predsednikom Borutom Pahorjem.

Veleposlanik po besedah ministrice Fajon ne more več voditi veleposlaništva, ker je kršil zakonodajo, ni spoštoval pravil depešnega sistema in je dal prednost stranki pred državo. "Podpisniki interpelacije mi očitajo, da je bil odpoklic veleposlanika nesorazmeren. Alternativa je, da bi njegova dejanja dobila legitimnost in se multiplicirala," je dejala.

V primeru interpelacije zaradi odpoklica Kajzerja gre po mnenju ministrice za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in neprimernega ravnanja nekdanjega trikratnega predsednika vlade.

Fajonova: Interpelacija nima osnove, gre zgolj z napad 

"Vsem nam je jasno, da interpelacija nima osnove in da gre zgolj za napad, s katerim si opozicija ustvarja populistično politično kampanjo," je še dejala Fajon. Poudarila je, da zunanja politika ne bi smela postati predmet notranjepolitičnih preigravanj in da Slovenija potrebuje enotnost v zunanji politiki.

Ministrica je še ocenila, da je stranka SDS z vložitvijo interpelacije naredila zelo veliko škodo prav veleposlaniku Kajzerju, največjo škodo pa slovenski diplomaciji, v kateri po ministričini oceni prevladujejo profesionalni in kakovostni kadri.

Interpelacijo vidi tudi kot priložnost za razpravo, kakšno diplomacijo si pravzaprav želimo. "Jaz sem, kot sem že povedala, za profesionalno diplomacijo," je dejala in ob zaključku govora pozvala, da naj primer Kajzer ostane osamljen primer neprofesionalnega ravnanja.

Pahor razpravo o interpelaciji Fajonove pospremil s tviti o odpoklicu Kajzerja

Predsednik republike Borut Pahor je današnjo razpravo v DZ o interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon pospremil z nekaj tviti, v katerih je izpostavil, da je vlada "v izogib nesporazumom" o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja ponovno glasovala na seji 28. septembra, sam pa je odpoklic podpisal dan kasneje.

Pahor je namreč nekaj dni po odločitvi vlade za odpoklic izrazil nezadovoljstvo, ker se vlada o tem z njim ni predhodno posvetovala. Poleg tega je menil, da je šlo pri odpoklicu za nesorazmeren ukrep. Kljub temu se je odločil, da odpoklic podpiše. V uradnem listu RS je bil njegov ukaz o odpoklicu Kajzerja objavljen 29. septembra.

Mejni prehod, meja, Avstrija
Novice Avstrija podaljšuje nadzor na meji, na MZZ kritični

V ponedeljek se bo zagovarjala notranja ministrica

V ponedeljek Golobovo vlado čaka druga interpelacija, ki jo je prav tako vložila SDS. Tokrat se bo pred poslanci zagovarjala notranja ministrica Tatjana Bobnar. Fajonova je prepričana, da opozicija tudi v ponedeljek ne bo varčevala z besedami, saj je bilo tudi danes povedano veliko stvari, ki niso bile del interpelacije. "Posebej zato, ker je tema, ki je politično pogosto precej spolitizirana in zmanipulirana - migracije, ograja, meja. Ampak sem zelo trdno prepričana, da je Tatjana Bobnar dobro pripravljena, da ve, kaj dela, veliko sodelujeva in bo imela trdno podporo tudi vladne ekipe," je še dodala Fajon.

Tatjana Bobnar
Novice Kmalu bo znana odločitev o ministricah Bobnarjevi in Fajonovi
Ne spreglejte