SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred poslanci razprava o interpelaciji za Dikaučiča

0,23

termometer

Marjan Dikaučič2 | Dikaučič, ki prihaja iz vrst SMC, lahko računa na podporo te stranke, pa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi ter opozicijske SNS. | Foto: STA
Dikaučič, ki prihaja iz vrst SMC, lahko računa na podporo te stranke, pa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi ter opozicijske SNS. Foto: STA

Poslance in poslanke danes čaka razprava o interpelaciji ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Interpelacijo so vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Za razpravo je predvidenih nekaj več kot 13 ur, izid glasovanja je negotov.

Vlagatelji interpelacije med drugim ministru očitajo, da je odgovoren za objavo nezakonitega javnega poziva državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ter dopuščanje "nedopustnega odlašanja vlade ter njenih selektivnih pristopov in političnih motivov pri imenovanju državnih tožilcev".

Marjan Dikaučič Novice Pred interpelacijo: Dikaučič je plačal komunalni prispevek za hišo

Dikaučič vse očitke zavrnil 

Dikaučič je v odgovoru na interpelacijo zavrnil vse očitke, ob tem pa poudaril, da je interpelacija vsebinsko neutemeljena in niti ni o njegovem delu.

V interpelaciji, ki je kot institut namenjena kritiki ministrovega dela, pa ni zapisanih nekaterih očitkov, za katere je kljub temu pričakovati, da jih bodo odprli med razpravo. Za nekatere poslanske skupine namreč še vedno ostaja sporno dejstvo, da zaradi suma davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin o Dikaučiču teče sodna preiskava.

Za uspeh interpelacije je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Predlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev, ki imajo skupaj 43 poslancev, tako same nimajo dovolj glasov za uspeh interpelacije.

V poslanski skupini DeSUS poudarjajo, da bodo končno odločitev sprejeli po opravljeni razpravi, so pa pretekli teden navedli, da se "zaradi vseh očitkov, na katere minister ne ponudi nobenih konkretnih odgovorov, v poslanski skupini močno nagibamo k podpori interpelacije". Ob morebitnem enotnem glasovanju poslancev DeSUS za interpelacijo bi Dikaučiča opozicija lahko odnesla z ministrskega stolčka.

Marjan Dikaučič Novice Dikaučič: Interpelacijo, ki ni niti o mojem delu, zavračam Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek: Kustečeva in Dikaučič imata moje popolno zaupanje #video Kustec. Dikaučič. Kustec in Dikaučič Novice Kustečevi očitajo nesposobnost, Dikaučiču nezakonito delovanje #video Marjan Dikaučič Novice Dikaučič prevzel posle pravosodnega ministra od Kozlovičeve Marjan Dikaučič2 Novice Dikaučič s primopredajo poslov prevzema vajeti pravosodnega resorja
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin