Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 9. 2021,
13.43

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

46

Natisni članek

Marjan Dikaučič opozicija interpelacija Simona Kustec

Torek, 7. 9. 2021, 13.43

2 leti, 7 mesecev

Kustečevi očitajo nesposobnost, Dikaučiču nezakonito delovanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

46

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile interpelaciji zoper pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča in ministrico za izobraževanje Simono Kustec. V interpelacijah Dikaučiču med drugim očitajo nezakonit javni poziv za imenovanje delegiranih tožilcev, Kustečevi pa zanemarjenje priprav na šolsko leto v času epidemije covida-19. Za Kustečevo je to že druga interpelacija v tem letu.

V opoziciji so interpelacije zoper več ministrov vlade Janeza Janše napovedali že sredi minulega meseca. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi medijem po sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB pojasnil, da bodo vložili interpelacijo ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča in ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Ob tem je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenil, da "če bi bili normalna država, noben od dvojice ne bi bil več minister".

Pod interpelaciji Dikaučiča in Kustečeve je podpise prispevalo 43 poslancev iz poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB, pa tudi vsi štirje nepovezani poslanci (NeP).

Za Kustečevo že druga interpelacija letos

"Simona Kustec je imela pol leta časa od zadnje interpelacije, da stori tisto, kar je obljubila - pripravi in s šolskim poljem uskladi vse potrebno, da bo 1. september stekel brez težav. Tudi tokrat je pogrnila in prioriteto videla v udeležbi na Olimpijskih igrah. Ker ministrica ne opravlja svoje funkcije in je očitno nesposobna, predlagamo njeno razrešitev," je dejal prvopodpisani Matej T. Vatovec. 

V interpelaciji ji očitajo tudi, da ni zagovarjala interesov javnih znanstvenih zavodov, zanemarjanje športa in nezmožnost komunikacije z vsemi deležniki. "S to interpelacijo ji bomo še enkrat dokazali, da njeno delo ni nezadostno, ampak da ga ni in da je absolutno neprimerna za položaj ministrice za izobraževanje," je sklenil Tašner Vatovec.

Dikaučiču očitajo ponovitev razpisa za izbiro dveh evropskih delegiranih tožilcev in tudi povsem nedopustno odlašanje vlade pri imenovanju državnih tožilcev. Tretji interpelacijski očitek zoper ministra Dikaučiča je povezan s predlogom novele zakona o nalezljivih boleznih.

Dikaučič: Interpelacija je prišla v zahtevnem času

Na vloženo interpelacijo se je Dikaučič že odzval. Zapisal je, da jo razume in sprejema kot sestavni del politike. "Nenazadnje bo to tudi priložnost, da pokažemo, kaj delamo na ministrstvu tudi v luči zavez iz koalicijske pogodbe in kje so prioritete našega dela," je sporočil.

V odzivu zapisal, da je interpelacija prišla v zahtevnem času, niti v treh mesecih po njegovem imenovanju. "V tem trenutku lahko rečem le, da vem, kaj je moja dolžnost, in da si skupaj s sodelavci prizadevamo za čim boljše pogoje delovanja pravosodnih organov in čim bolj učinkovit in pravičen postopek za vse," je dodal.

Tanja Fajon
Novice Fajonova napoveduje še eno interpelacijo ministrice Simone Kustec #video
Brane Golubović
Novice LMŠ opozicijskim partnerjem že poslala predlog interpelacij Vizjaka in Dikaučiča

Perič: Če bi opozicija imela dovolj glasov, bi namesto interpelacij vložila konstruktivno nezaupnico

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je v odzivu na vloženi interpelaciji zavrnil očitke obeh interpelacij. Opozicija nima dovolj glasov, da bi interpelaciji uspeli, saj bi sicer vložila konstruktivno nezaupnico, ocenjuje Perič.

"Verjamem, da bi se dalo vso to energijo in čas porabiti bolj konstruktivno," je povedal. Bosta pa po njegovi oceni ministra z interpelacijama dobila priložnosti, da predstavita rezultate svojega dela.

Perič opoziciji očita, da je interpelacijo zoper Kustečevo napovedala v zanjo najbolj neugodnem trenutku, ko je bila bolniško odsotna. "Mislim, da je slovenska javnost dobro obveščena, da je zbolela za covidom-19," je povedal Perič, ki se mu zdi očitana odsotnost ministrice v zadnjih tednih logična.

Čeprav interpelacije zoper Dikaučiča Perič še ni prebral, se mu očitki ne zdijo novi. "O teh stvareh smo se pogovarjali že na zaslišanju ministra, tako da ni nobene nove okoliščine. Namesto, da bi vložili eno interpelacijo, so rekli, pa dajmo dve, če smo že pri tem," je potezo opozicije ocenil Perič.

Simona Kustec
Novice Ministrica Kustečeva se je vrnila na delovno mesto
Simona Kustec
Novice Kustečeva: Za odprte šole moramo narediti to

Ne spreglejte