SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dikaučič s primopredajo poslov prevzema vajeti pravosodnega resorja

0,58

termometer

Marjan Dikaučič2 |  V svojem mandatu se bo zavzemal predvsem za zaščito oziroma spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez, je dejal Marjan Dikaučič.  | Foto: STA
V svojem mandatu se bo zavzemal predvsem za zaščito oziroma spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez, je dejal Marjan Dikaučič. Foto: STA

Novi minister za pravosodje Marjan Dikaučič bo danes od svoje predhodnice Lilijane Kozlovič prevzel posle in tako tudi dejansko prevzel vodenje pravosodnega resorja. Kot je dejal po potrditvi v državnem zboru, se zaveda podeljene odgovornosti. "Zdaj se začne resno delo," je dodal.

Po torkovem imenovanju na položaj je Marjan Dikaučič razmere na ministrstvu ocenil kot urejene, ekipo pa, da je dobra, zato jo namerava ohraniti. Kot je dejal, se zaveda, da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Novice DeSUS se ni zmotila: to je novi minister za pravosodje

V svojem mandatu se bo sicer zavzemal predvsem za zaščito oziroma spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Izpostavil je prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Obeta se prevetritev sodne mreže

Veliko projektov, ki jih kot prioritetne ocenjujejo deležniki v pravosodju, je še neuresničenih, med njimi prevetritev sodne mreže, kadrovske stiske na sodiščih in v tožilstvu. Na vrhovnem sodišču so opozorili na nujnost uveljavitve sprememb sodniške zakonodaje. Na vrhovnem državnem tožilstvu od novega resornega ministra pričakujejo posluh in izpeljavo postopkov za imenovanje tožilcev. Na državnem odvetništvu pričakujejo, da priprava predloga sprememb zakona o državnem odvetništvu, ki je bil tik pred medresorskim usklajevanjem, ne bo zastala. V Odvetniški zbornici Slovenije pa se med drugim zavzemajo za informatizacijo pravosodnega sistema.

Dikaučičeva predhodnica Kozlovičeva je odstopila, ker se ni strinjala z ustavitvijo postopka za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev.

Marjan Dikaučič2 Novice Gradil bi novo sodno palačo in zapore, danes znana odločitev o Dikaučiču Lilijana Kozlovič Novice Odstopila je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, Janša že pozval k predlogu za novo ime

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin