SiolNET. Novice Slovenija
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gradil bi novo sodno palačo in zapore, danes znana odločitev o Dikaučiču

1,89

termometer

Marjan Dikaučič2
Ob izglasovanju bo Marjan Dikaučič nasledil Lilijano Kozlovič, ki je odstopila zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, da ponovi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Foto: STA

V državnem zboru bodo danes glasovali o kandidatu za novega pravosodnega ministra Marjanu Dikaučiču, ki za potrditev potrebuje navadno večino glasov poslancev. Dikaučič obljublja svežino in neobremenjenost, delo pa bo usmeril v posamezne zakonske spremembe. Premier Janez Janša bo na seji podal dopolnilno obrazložitev predloga za imenovanje kandidata.

V državnem zboru bodo danes glasovali o kandidatu za novega pravosodnega ministra Marjanu Dikaučiču, ki za potrditev potrebuje navadno večino glasov poslancev. Dikaučič obljublja svežino in neobremenjenost, delo pa bo usmeril v posamezne zakonske spremembe. Premier Janez Janša bo na seji podal dopolnilno obrazložitev predloga za imenovanje kandidata.

Prednost Marjana Dikaučiča je, da izhaja iz praktičnih pravnih okolij, za kandidata pa so se v SMC odločili zaradi ureditve stečajne zakonodaje, je predlog kandidature pojasnil vodja poslancev SMC Gregor Perič. Nekateri so sicer ocenjevali, da to področje ni ključno za delovanje pravne države kot take, toda v SMC so po Peričevih besedah že večkrat izpostavili, da so "politični partner gospodarstva". Prav na tem področju zato vidijo številne možnosti za izboljšave, saj se tudi na ta način ščitijo delovna mesta in podjetja.

Nova sodna palača, zapori in evropski delegirani tožilci 

Ob prevzemu resorja novega ministra čakajo mnogi izzivi, eden izmed njih bo imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev. Na predstavitvi pred člani odbora državnega zbora za pravosodje pa je med drugim poudaril pomembnost zagotavljanja primernih materialnih pogojev za delo v pravosodju. Ob tem je napovedal, da se bo zavzel za pospešitev postopkov za izgradnjo nove sodne palače, nadaljevanje gradnje zaporov na Igu in v Dobrunjah ter nadaljevanje posodabljanja informacijskih sistemov pravosodnih organov.

V odgovoru na kritike na račun njegove neizkušenosti je zagotovil, da je za delo dovolj usposobljen ter da ima dovolj izkušenj, da pozna delovanje sistema in težave pravosodja iz prakse.

Marjan Dikaučič2 Novice Mešani odzivi poslancev, a po šestih urah Dikaučič z večinsko podporo #foto Marjan Dikaučič Novice To namerava v letu dni kot minister za pravosodje storiti Dikaučič Sodnik Novice Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič bo odgovarjal na vprašanja poslancev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin