SiolNET. Novice Slovenija
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako v koaliciji kot opoziciji za boljše zdravstvo, pogledi na pot do cilja pa različni

1,13

termometer

Koalicijski poslanci so v nadaljevanju današnje izredne seje DZ, na kateri so obravnavali predlog priporočila SDS za reševanje razmer v zdravstvu, poudarili pomen zdravstvene reforme, ki jo napoveduje minister za zdravje. V opoziciji pa bi do več družinskih zdravnikov prišli denimo s povečanjem vpisnih mest na medicinskih fakultetah.

DZ danes ni glasoval o predlogu priporočila SDS, ker ga matični odbor DZ v petek ni podprl. Je pa predsednica odbora DZ za zdravstvo Tamara Kozlovič (Svoboda) tako na izredni seji kot tudi na današnji novinarski konferenci poslanske skupine Svoboda povedala, da se bosta z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom enkrat na mesec oglasila pri opozicijskih poslancih, če se bodo ti odzvali na to pobudo. Po njenem pojasnilu bo namen teh srečanj, da bi skupaj soustvarjali zdravstveno reformo.

Reforma v dveh fazah

Minister Bešič Loredan je povedal, da bo reforma potekala v dveh fazah. Zakonodaja, po kateri bi razbremenili družinske zdravnike in vzpostavili enoten izvedenski organ, bo po njegovi napovedi pripravljena do 30. junija, izvajati pa bi se začela 1. januarja 2024.

Druga faza sprememb pa bo po njegovih besedah naslovila koncesionarstvo in koncesije, pri čemer bodo iskali ravnovesje pri izvajanju javnih zdravstvenih storitev med javnimi zavodi in zasebnimi izvajalci. Čas za zakonodajo v tem sklopu bo do konca tega leta, izvajati pa se bo začela 1. januarja 2025, je dejal.

Uvedba enotnega izvedenskega organa, ki bo združil vse deležnike na področju ocenjevanja začasne in trajne nezmožnosti za delo, bo zmanjšala velik obseg bolniških odsotnosti, zlasti tistih, ki so dolgoročne, je pojasnil Dean Premik (Svoboda). Po njegovem mnenju bodo tako zavarovanci kot delodajalci pozdravili hitro in uspešno vračanje na delo, kjer je to mogoče.

Reberšek, NSi: Problem je v monopolu ZZZS

Poslanec opozicijske NSi Aleksander Reberšek srčiko problema v zdravstvenem sistemu vidi v monopolu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zavod je po njegovih besedah vse v enem - je plačnik, naročnik in upravljavec storitev. "Zavod plača določen obseg storitev, kar pa je več od tega, naj si pacienti plačujejo sami," je dejal.

Do ZZZS pa niso bili kritični le v opoziciji, ampak tudi v koaliciji. Soniboju Knežaku iz SD se zdi ministrova odločitev, da se loti posodobitve zavoda, več kot upravičena. Zavod je po njegovih navedbah namreč zelo okostenela organizacija, ki že leta in leta deluje po istem sistemu.

Žan Mahnič iz SDS medtem ni prepričan, da je rešitev za premalo družinskih zdravnikov uvoz tujih zdravnikov. Zanimalo ga je, zakaj se nihče ne pogovori s predstavniki medicinskih fakultet in se dogovori z njimi za povečanje števila vpisnih mest.

Zoran Janković Novice Seja o zdravstvu: možnost razprave dobila le Janković in njegova koalicija Janez Šušteršič Novice Janez Šušteršič: Kaj je v zdravstvu res treba spremeniti? Zoran Janković Novice Po utišanju mestne opozicije: "Jankovićeva koalicija deluje avtoritarno in nedemokratično" Robert Golob Digisvet Kaj ima v mislih Robert Golob, ko govori o "estonskem sistemu"?

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin