Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2021,
17.35

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

6

Natisni članek

sprostitev ukrepov

Četrtek, 17. 6. 2021, 17.35

2 leti, 10 mesecev

Precejšnje spremembe: to boste spet lahko počeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

6

Nočni klub | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada je na današnji seji zaradi izboljšanja epidemioloških razmer sprejela še nekatere spremembe, med drugim v gostinskih lokalih ni več omejitve števila gostov za mizo, nočni klubi in diskoteke so lahko odprti do polnoči. 

S ponedeljkom se uvaja skoraj nemoteno delovanje trgovin in storitev, odpirajo se nočni klubi in diskoteke, vendar v omejenem obratovalnem času, je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Kdo se bo še moral testirati?

Pogoj obveznega testiranja zaposlenih še vedno velja pri opravljanju storitev higienske nege (na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikira), nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, pri sejemskih in kongresnih dejavnostih, gostinskih dejavnostih priprave in strežbe jedi in pijač ter pri dejavnosti nastanitvenih storitev in storitvah nočnih klubov in diskotek.

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki imajo PCT-dokazilo. Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v omenjenih prostorih.

Voznikom avtobusov, sprevodnikom in osebju žičniških naprav se od ponedeljka ne bo treba več enkrat na teden testirati na novi koronavirus, če bolezni covid-19 niso preboleli ali niso cepljeni. Izjema pa zaradi majhnega delovnega okolja ne bo veljala za taksiste. Tako na avtobusih kot v taksijih bo še naprej obvezna uporaba maske.

Novosti tudi pri obratovalnih časih

Obratovalni čas je omejen le za dejavnosti nočnih klubov in diskotek, in sicer z omejitvijo na čas od 5. do 24. ure, pri katerih je zahtevan tudi pogoj PCT za potrošnike.

Igralni saloni lahko ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, pri opravljanju kongresne dejavnosti pa se število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omeji do 75 odstotkov zasedenosti zmogljivosti sedišč, pri čemer mora biti med osebami eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti ni več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz. Zahtevano pa je upoštevanje vseh higienskih priporočil NIJZ.

Do kdaj mora delavec porabiti dopust?
Novice Potrjeno je: toliko bo letos bonov za Slovenke in Slovence
Novice Čas je za resne spremembe; zelena luč za investicije in nujne ukrepe v zdravstvu

Zaostreni pogoji javnega zbiranja

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je še naprej treba zagotavljati 10 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Omejitev 10 m2 na posamezno stranko velja tudi v vsem trgovskem središču.

Omejitve zbiranja ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih se nekoliko zaostrujejo. Še vedno sicer ostaja omejitev enega udeleženca (oziroma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva) na 10 kvadratnih metrov površine. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Za udeležence prireditev in shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Če bo udeležencev javnega shoda ali prireditve več kot 100, pa bodo po novem morali izpolnjevati t. i. pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani). Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah EU, schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Združenem kraljestvu ali ZDA.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati udeležencu, ki še ni dopolnil 18 let in se udeleži zbiranja skupaj z ožjimi družinskimi člani, skrbniki, šolo ali drugo ustanovo.

Vlada je odločila, da se delovanje klicnega centra kljub koncu epidemije zaradi velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi za zajezitev širjenja SARS-CoV-2, podaljša še do vključno 30. junija 2021. Po tem datumu bodo zagotavljanje informacij v okviru svojih pristojnosti ponovno prevzela pristojna ministrstva in drugi organi državne uprave prek svojih klicnih centrov ali telefonskih številk.
Ne spreglejte