Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2021,
15.57

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

17

Natisni članek

ukrepi Simon Zajc Janez Poklukar COVID-19

Četrtek, 17. 6. 2021, 15.57

2 leti, 10 mesecev

Čas je za resne spremembe; zelena luč za investicije in nujne ukrepe v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

17

live stream

Vlada je danes sprejela tri pomembne predloge zakonov, o dolgotrajni oskrbi ter o investicijah in nujnih ukrepih v zdravstvu. Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

''Prvič po 9. septembru danes ugotavljamo dvomestno število okuženih, teh je bilo včeraj 83, in prvič po oktobru smo brez smrtnih žrtev zaradi covida-19. To je velik uspeh,'' je uvodoma dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Sprejeli predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

Vlada je danes sprejela predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, je sporočil Poklukar. Načrtovane rešitve omogočajo izvajanje storitev dolgotrajne oskrbe v različnih okoljih in ukinjajo kriterij starosti najmanj 65 let za dostop do dolgotrajne oskrbe v instituciji.

Nabor storitev glede na osnutek med drugim vključuje storitve s področja osnovnih dnevnih opravil, podpornih dnevnih opravil, zdravstvene nege ter storitev za ohranjanje in krepitev samostojnosti, predvideva pa tudi uvedbo e-oskrbe. 

''Vsak od nas si zasluži dostojno starost in vsak, ki skrbi za starostnika si zasluži, da bi bil dostojno plačal,'' je ob tej novici še dejal Poklukar.

Zaradi covida-19 so nujne investicije in ukrepi v zdravstvu 

Vlada je na današnji seji sprejela tudi predlog zakona o investicijah v zdravstvo in predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu. Prvi ureja zagotavljanje in porabo skoraj dveh milijonov evrov v zdravstvu do leta 2031, drugi pa določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19.

''Omogočili bomo bolj učinkovito delo v zdravstvu, povečali dostopnost do zdravstvenih storitev in varnost pri uporabi medicinskih pripomočkov,'' je ob tem še dejal Poklukar.

Naložbe so predvidene v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

Predlog zakona med drugim predvideva izgradnjo nove gastroenterološke klinike v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru, novega objekta kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, novega prizidka k stari porodnišnici in ortopedski kliniki. Na področju splošnih bolnišnic je načrtovana izgradnja gorenjske regijske bolnišnice, predvidene pa so tudi nove kapacitete na področju negovalnih bolnišnic in negovalnih domov.

''Vem, da je epidemija dolga, a zdaj je čas za prve resne spremembe v zdravstvu,'' je sklenil minister Poklukar. 

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Novi podatki: prvič od oktobra ni umrl noben bolnik
francija Nemčija
Novice V Franciji maske na prostem nič več obvezne, ukinjajo policijsko uro
Ne spreglejte