SiolNET. Novice Slovenija
2,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S ponedeljkom dodatno sproščanje ukrepov

2,86

termometer

maska, trgovina
Foto: Reuters

Vlada je na današnji seji, ki je v okviru obiska podravske regije potekala na Ptuju, sklenila, da s ponedeljkom dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih.

S ponedeljkom ne bo več treba zagotavljati desetih kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oziroma trgovskih centrih, je na Twitterju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ne bo več potrebno nošenje mask v notranjosti.

Igralni saloni lahko od prejšnjega ponedeljka ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, po novem te omejitve ne bo več.

Na kongresih bodo lahko zasedena vsa sedišča

Pri opravljanju kongresne dejavnosti je trenutno število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omejeno na do 75 odstotkov zasedenosti zmogljivosti sedišč, med osebami pa mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Na kongresih bodo lahko zasedena vsa sedišča, je danes sporočil Počivalšek.

Tako se bodo v ponedeljek še dodatno sprostili ukrepi, ki jih je vlada zrahljala že s prejšnjim tednom, ko je po vsej državi v luči izboljšanih epidemioloških razmer ponovno omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodaje blaga in storitev.

Sproščanje ukrepov tudi pri kulturnih dejavnostih in dogodkih

Vlada je na današnji seji sprejela odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev, s katerim se sproščajo omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije ter za kulturne prireditve in za oglede kulturne dediščine. Ponekod zadoščajo le splošni higienski ukrepi, maske na javnih kulturnih prireditvah ne bodo več potrebne, ostaja PCT pogoj.

Pri knjižnicah, arhivih, muzejih in galerijah so po novem odpravljene omejitve glede dovoljenega števila obiskovalcev. Kot pogoj ostaja upoštevanje splošnih higienskih ukrepov, kot so minimalni možni stik z uporabniki, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, uporaba zaščitnih mask ter razkuževanje rok za obiskovalce pred vstopom in ob izstopu iz prostorov.

Še vedno se morajo pri opravljanju dejavnosti smiselno upoštevati tudi vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Postavljena je tudi omejitev najmanj enega metra medosebne razdalje med uporabniki iz različnih gospodinjstev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Javne kulturne prireditve se po novem lahko organizirajo ob splošnih higienskih pogojih, kot so prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se izvaja kulturna prireditev, in razkuževanje rok za udeležence pred vstopom in ob izstopu iz prostorov. Uporaba zaščitnih mask ne za obiskovalce in ne za nastopajoče ni več obvezna, ne v zaprtih prostorih ne na prostem. Prav tako ni več omejitev glede deleža zasedenosti fiksnih sedišč oz. razdalje med sedišči, ki niso fiksna ali stojišči. Morajo pa nastopajoči na javni kulturni prireditvi in njeni obiskovalci opraviti testiranje na covid-19 oziroma izpolnjevati PCT pogoj.

Pri ogledih kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino je treba zagotoviti minimalen možen stik z obiskovalci, potrebna je uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu iz površine s kulturno dediščino. Medosebna razdalja med obiskovalci mora biti najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Odlok začne veljati 5. julija in velja do vključno 11. julija, so še sporočili po seji vlade.

Sproščene omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode

Vlada je na današnji seji sprostila nekatere omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Odpravljen je pogoj kvadrature, pri vseh oblikah kolektivnega uresničevanja verske svobode tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem pa morajo udeleženci iz različnih gospodinjstev še vedno ohranjati meter medsebojne razdalje. Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Do vključno 11. julija je vlada med drugim podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb ter odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin