SiolNET. Novice Slovenija
2,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prebivalci Hoč: Štajerska krvavo potrebuje nova delovna mesta. Potrebujemo Magno.

2,73

termometer

Magna
Foto: Reuters

Predstavniki prebivalcev Hoč, Slivnice in drugih okoliških krajev so se danes podali v Ljubljano, kjer so želeli nevladnim organizacijam, ki nasprotujejo projektu Magna Nucleus, predati svoje sporočilo. "Štajerska krvavo potrebuje nova delovna mesta. Potrebujemo Magno. Želimo Magno," so med drugim poudarili, a ostali pred zaprtimi vrati.

Predstavniki prebivalcev krajev v bližini načrtovanega Magninega obrata so danes prispeli pred Okoljski center na Trubarjevi ulici v Ljubljani, kjer ima sedež več nevladnih okoljskih organizacij. Kot je poudaril nekdanji župan Občine Hoče - Slivnica Jožef Merkuš, so na več od teh organizacij naslovili elektronsko pošto, s katero so napovedali svoj prihod.

"Če bi prišli vsi, ki so hoteli, bi potrebovali tri avtobuse"

Iz dveh organizacij so jim odgovorili, da se na okoljevarstveno soglasje, ki ga je agencija za okolje podelila Magni, ne bodo pritožili, od preostalih pa odziva ni bilo. Tudi danes so Štajerci, "oboroženi" z glasbili, ostali pred zaprtimi vrati. V Okoljskem centru sicer domujejo Cipra Slovenija, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum in Umanotera.

[video: 64281 / ]

Video: Planet TV

V Ljubljano so se podali prebivalci Zgornjih Hoč, Spodnjih Hoč, Slivnice, Radizela, Hočkega Pohorja, Bohove, Rogoze in Pivole. "Če bi prišli vsi, ki so hoteli, bi potrebovali tri avtobuse, zato smo se dogovorili, da gresta po en ali dva iz vsakega naselja," je pojasnil Merkuš.

Zakaj je Magna mogoča v Avstriji in na Madžarskem, ne pa v Sloveniji?

Kot je pojasnil, njihov cilj ni groziti ali kogarkoli napadati. "Kljub vsem težavam pa želimo in pričakujemo, da se bo dalo dogovoriti z vsemi. Mislili smo, da bo ta dogovor dosežen danes," je povedal.

Prebivalci naselij v Občini Hoče - Slivnica se strinjajo s tem, da se izvaja najstrožji nadzor nad gradnjo in delovanjem Magnine tovarne, a se sprašujejo, zakaj je Magna mogoča v Avstriji in na Madžarskem, ne pa v Sloveniji. "Mi, ki smo tukaj, pa še kdo, si predstavljamo, da je za tem umazana, umazana politika," je poudaril Merkuš.

KPK Foto: STA Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da trenutna situacija okoli projekta Magna ustvarja kar nekaj korupcijskih tveganj. Komisija zato poziva vse udeležene, da pri dialogu delujejo kar se da transparentno in tvorno, brez nedovoljenih vplivanj. Pri tem še posebej izpostavlja, da je v trenutni situaciji pritisk na nevladne organizacije velik, saj so postale jeziček na tehtnici med doslednim zagovarjanjem javnega interesa na področju varstva okolja in ustvarjanjem novih delovnih mest.

"Nevladne organizacije so v odnosu do vlade ranljive"

"Potrebno se je namreč zavedati, da so prav predstavniki vlade oziroma ministrstva tisti, ki odločajo o uspehu projektov istih nevladnih organizacij na javnih razpisih. Pridobivanje javnih sredstev preko javnih razpisov je primaren način financiranja nevladnih organizacij, zaradi česar so te v odnosu do vlade ranljive," poudarja komisija in dodaja: 

"Zaradi intenzivnih pritiskov se je izpostavljenost in posledično omenjena ranljivost nevladnih organizacij, udeleženih v razpravi glede Magne, znatno povečala. S tem pa se je povečalo tudi tveganje, da te nevladne organizacije v konkretnem primeru odločanja o vložitvi pritožbe ne bi ravnale v skladu s svojim okoljevarstvenim poslanstvom."

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je medtem danes ostro obsodil pritiske in napade na okoljevarstvene organizacije v primeru projekta Magna Nucleus v Hočah. Gre za "odkrito oblastno izsiljevanje in javno gonjo, kakršnih v Sloveniji od osamosvojitve naprej še nismo doživeli", so poudarili. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin