SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prebilič zbral dovolj podpisov za vložitev kandidature

0,24

termometer

Vladimir Prebilič | "Nujno je, da generacijam mladih omogočimo dobre pogoje za življenje, in ustrezno naslavljanje trajnostnega razvoja je edina pot do tja," je poudaril Prebilič. | Foto: Bojan Puhek
"Nujno je, da generacijam mladih omogočimo dobre pogoje za življenje, in ustrezno naslavljanje trajnostnega razvoja je edina pot do tja," je poudaril Prebilič. Foto: Bojan Puhek

Kočevski župan Vladimir Prebilič je zbral dovolj podpisov za vložitev kandidature za predsednika republike. Koliko podpisov je zbral, danes še ni želel razkriti, je pa Prebiliča danes kot kandidata javno podprla tudi stranka Vesna. Če bo izvoljen za predsednika republike, bo Prebilič oblikoval funkcijo svetovalca za podnebno politiko.

Čeprav Prebilič že izpolnjuje pogoje za nastop na volitvah za predsednika republike, bo nadaljeval zbiranje podpisov, ki jih potrebuje za vstop v predsedniško tekmo. Priložnost sodelovanja namreč želi dati tudi podpornikom na periferiji, ki zaradi nedostopnosti storitev državne uprave doslej niso imeli priložnosti za oddajo podpore oz. jim je bila ta otežena, je poudaril na današnji novinarski konferenci, ki jo je pripravil skupaj s stranko Vesna. V vodstvu stranke so Prebiliča namreč soglasno podprli kot najboljšega kandidata za predsednika republike, sklenili so tudi sporazum o medsebojnem sodelovanju.

Za sodelovanje so se odločili, ker so skupaj prepoznali teme okoljske trajnosti kot tiste, ki jo je treba skupno naslavljati in pri kateri lahko predsednik države igra ključno vlogo pri umeščanju te problematike na aktualno politično agendo. Oboji menijo tudi, da potrebuje Slovenija predsednika, ki bo prešel od besed k dejanjem, kajti edina prihodnost, ki je sploh možna, je zelena, so poudarili.

Vladimir Prebilič Novice Vladimir Prebilič: Že nekaj časa gledamo predsednike, ki živijo v slonokoščenem stolpu

Oblikoval bi funkcijo svetovalca za podnebno politiko 

"Nujno je, da generacijam mladih omogočimo dobre pogoje za življenje, in ustrezno naslavljanje trajnostnega razvoja je edina pot do tja," je poudaril Prebilič. V primeru izvolitve bo oblikoval funkcijo svetovalca za podnebno politiko, preko katere bi vsakokratno oblast spodbujal k sistemskemu reševanju okoljskih težav. Prepričan je namreč, da Slovenija potrebuje "nekoga, ki bo dnevno opozarjal na okoljske izzive, in kdo drug je lahko bolj poklican k temu kot predsednik republike", je poudaril.

Po mnenju sopredsednika stranke Vesna Uroša Macerla Slovenija potrebuje predsednika, ki ni predstavnik političnih ali drugih elit, ki povezuje, predvsem pa predsednika, ki razume in čuti težave slovenskega državljana, najsi bo to kmet, delavec, študent ali pa zdravnik. Okoljske katastrofe se namreč tudi v Sloveniji že dogajajo, a jim ob tem ne sledijo konkretni ukrepi ali pa se ti celo odmikajo od okoljskih vprašanj.

"Slovenija potrebuje predsednika, ki se zaveda in razume težke odločitve, ki jih bomo kot družba morali sprejeti, in ob tem na prvo mesto postavlja človeka, ljudi, okolje, ne pa kapitalskih interesov," je poudaril Macerl. Po njegovem mnenju je Prebilič v tem pogledu najboljši možen kandidat.

Prebilič se v predsedniško tekmo podaja s podporo volivcev in 45 neodvisnih županov, z drugimi političnimi strankami pa se še ni pogovarjal o morebitnem sodelovanju.

Anže Logar, Marta Kos, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič Novice Logar ga noče, Kos ga hvali, Pirc Musarjeva ga sploh ne pozna, Prebilič pa vidi tudi druge predsedniška palača Novice Predsedniške volitve: v ponedeljek se začne zares Borut Pahor Novice Objavljamo odziv iz kabineta Boruta Pahorja na intervju z Vladimirjem Prebiličem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin