Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
21.37

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Vladimir Prebilič

Četrtek, 18. 1. 2024, 21.37

3 mesece, 1 teden

Prebilič: Zaenkrat vlada o tem ne želi slišati ničesar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Vladimir Prebilič |  "Pozabljamo, da že 13 let ni bilo uskladitve plač za župane. Mi smo se dogovorili in dokazali, da so se naše plače nominalno nižale za 40 odstotkov v tem času," je opozoril župan Kočevja Vladimir Prebilič.  | Foto Bojan Puhek

"Pozabljamo, da že 13 let ni bilo uskladitve plač za župane. Mi smo se dogovorili in dokazali, da so se naše plače nominalno nižale za 40 odstotkov v tem času," je opozoril župan Kočevja Vladimir Prebilič.

Foto: Bojan Puhek

Severnoprimorski župani in drugi predstavniki občin, zbrani na delovnem regijskem srečanju v organizaciji Skupnosti občin Slovenije (SOS), so opozorili na vse nižjo vrednost povprečnin zaradi inflacije, ukinjanje sofinanciranja večjih investicij zaradi popoplavne obnove in vse nižje županske plače.

"Prvi in najpomembnejši izziv za nas je povprečnina. Stroški, ki se dvigujejo, in inflacija, s katero se srečujemo, napovedujejo, da je izpogajani znesek povprečnine zdaj že bistveno nižji. Mi smo ugotovili, da smo zgolj in samo zaradi uskladitve plač izgubili pet evrov te povprečnine in tukaj je zato trenutek, ko se bo treba z vlado ponovno usesti in premisliti, koliko še lahko dodamo k temu znesku," je v izjavi po koncu delovnega srečanja dejal predsednik SOS Vladimir Prebilič.

Če do tega ne bo prišlo, bo po Prebiličevih besedah sedanje stanje onemogočilo investicije občin, ker denarja zanje preprosto ne bo.

Tudi druga današnja tema se je dotikala plač, tokrat županskih. "Pozabljamo, da že 13 let ni bilo uskladitve plač za župane. Mi smo se dogovorili in dokazali, da so se naše plače nominalno nižale za 40 odstotkov v tem času. To seveda dela zelo neatraktivno to funkcijo tudi za bodoče lokalne volitve. Menimo, da je prišel čas, da se te stvari uskladijo, čeprav zaenkrat vlada o tem ne želi slišati ničesar," je dejal.

Župani: To nas skrbi

Na današnjem srečanju so se dotaknili tudi popoplavne obnove. Župani so prepričani, da je država v vsej tej "histeriji" rezervirala veliko sredstev, občine, ki sicer niso bile prizadete s poplavami, pa so ostale brez vsakršnih virov za investicije.

"Ugotavljamo, da je skrb absolutno upravičena, vendar ugotavljamo, da je 1,5 milijarde evrov za sanacijo v naši državi pretiran znesek, upoštevaje administrativne kapacitete občin na eni strani in sposobnosti našega gradbenega sektorja," je še dejal.

Zato vlado opozarjajo, da bi bilo preudarnejše te zneske razdeliti na več delov in jih zagotavljati takrat, ko je to potrebno, in ob tem pustiti nekatere projekte, ki niso nujno vedno povezani s poplavami. Če do tega ne bo prišlo, bodo po opozorilih županov močno prizadeli tudi vse ostale regije, ki tako ne bodo mogle realizirati svojih projektov.

"To nas dejansko skrbi in bomo o tem spregovorili z vlado. Nikomur ob tem ne želimo nič slabega, vendar je treba slediti sposobnostim in zmožnostim v naši državi, sicer se nam bo zgodilo to, kar se je že dogajalo - poganjali bomo inflacijo, dvigovali bomo cene in na koncu nas bo vse bolela glava, ker so sredstva, ki so namenjena za sanacijo, jasno časovno omejena na leto 2024. Bojimo se, da na koncu ta denar ne bo porabljen, medtem pa bomo ustavili celotno Slovenijo in njen razvoj," je še dejal.

Tudi lokalne težave, o katerih so danes govorili župani, se navezujejo predvsem na investicije v občinah.

Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova bo predlagala razrešitev generalnega sekretarja Gojkoviča
sviz stavka
Novice Sviz in vlada pred podpisom sprememb stavkovnega sporazuma
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Fides na pogajanjih pričakuje ministrico, ta jim odgovarja #video

 

Ne spreglejte