Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
11.56

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Robert Golob Ministrstvo za pravosodje cenitev nepremičnine interpelacija Dominika Švarc Pipan

Četrtek, 18. 1. 2024, 11.56

3 mesece, 1 teden

Švarc Pipanova bo predlagala razrešitev generalnega sekretarja Gojkoviča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Dominika Švarc Pipan | Ministrica trenutno ne razmišlja o odstopu. "Moj cilj v tem trenutku je stvari priti do dna, da se zaščiti davkoplačevalce in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazali, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je dejala. | Foto Bojan Puhek

Ministrica trenutno ne razmišlja o odstopu. "Moj cilj v tem trenutku je stvari priti do dna, da se zaščiti davkoplačevalce in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazali, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je dejala.

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je ob robu seje vlade dejala, da je ministrstvo v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani sprejelo več ukrepov, med drugim izvajajo notranjo revizijo. Dejala je, da trenutno ne razmišlja o odstopu in da ima občutek, da še uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba. Švarc Pipanova bo predlagala razrešitev generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča. Na ministrstvu proučujejo tudi možnosti za premestitev še dveh uslužbencev, ki sta sodelovala pri poslu. "Danes imam manj zaupanja v naše strokovne službe," je v oddaji Tarča na TVS povedala pravosodna ministrica. 

Ministrica je ponovno poudarila, da je za interpelacijo, ki jo je v sredo zoper njo napovedala SDS, izvedela iz medijev. "Ko bo vložena, jo bomo pregledali in tudi odgovorili na vse očitke," je dejala. Morebitno interpelacijo razume kot "forum", na katerem bo v celoti in celovito pojasnila postopek nakupa prostorov na Litijski cesti ter vse ugotovitve v okviru postopka.

Ministrica trenutno ne razmišlja o odstopu. "Moj cilj v tem trenutku je stvari priti do dna, da se zaščiti davkoplačevalce in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazali, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je dejala.

V objekt prihajata geodet in sodni cenilec

Pojasnila je, da sta se ministrstvo za pravosodje in državno odvetništvo dogovorila, da bo odvetništvo angažiralo geodeta, ki bo naredil novo izmero objekta. Poleg tega bodo angažirali sodnega cenilca. "To je največja možna mera neodvisnosti te cenitve, ki se jo da zagotoviti," je dejala.

Povedala je, da so Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) prejšnji teden v celoti posredovali dokumentacijo v zvezi z nakupom. "Seveda pričakujem, da bodo pristojni organi, torej NPU in drugi organi preiskovanja in pregona, ustrezno razčistili, ali je v ozadju kakršenkoli sum kaznivega dejanja," je povedala.

V teku notranja revizija

Poleg tega na ministrstvu izvajajo notranjo revizijo, v okviru katere po besedah ministrice preverjajo pravilnost postopka nakupa, ki je tekel pri strokovnih službah na sekretariatu. Pričakuje, da bo končana kmalu, po njej pa bodo naročili neodvisno zunanjo revizijo.

Po njenih besedah je prodajalec prostorov na Litijski skladno z aneksom h pogodbi, ki ga je ministrstvo sklenilo naknadno, obvezan vrniti sorazmerni del kupnine, če se ugotovi, da je bila kvadratura prostorov nižja, kot je v resnici. Če bi cenitev pokazala bistveno nižjo ceno, bodo poskušali uveljaviti najmanj bistveno znižanje kupnine ali celo razdor pogodbe na podlagi čezmernega prikrajšanja.

Državno odvetništvo je ob svojem prvem pregledu dokumentacije po besedah ministrice izrazilo uvodno mnenje, da nakup ni bil negospodaren z vidika cene prostorov. "Vprašanje seveda je, kot rečeno, ali je prišlo pri cenitvi do kakšnih prirejanj," je dejala ministrica.

Državno odvetništvo: Uradnega mnenja glede nakupa prostorov nismo izdali 

Z državnega odvetništva pa so naknadno pojasnili, da so na sestanku z ministrstvom glede nakupa prostorov podali svoje poglede, predloge in stališča o zadevi, vendar uradnega mnenja niso izdali. "Državno odvetništvo je v pogovorih z ministrstvom za pravosodje izpostavilo, da je treba najprej pridobiti verodostojno oceno velikosti in vrednosti nepremičnine. Do tedaj ni bilo mogoče izključiti možnosti, da je bila vrednost nepremičnine v pogodbi ocenjena realno," so zapisali.

Pojasnili so še, da za podajo mnenja o gospodarnosti nakupa nepremičnine niso niti pristojni niti jih ministrstvo za to ni zaprosilo. Mnenje mora poleg verodostojne ocene vrednosti objekta med drugim vsebovati oceno primernosti nakupa glede na potrebe kupca in namen uporabe objekta.

Švarc Pipanova bo predlagala razrešitev generalnega sekretarja in dve premestitvi

Ministrica je za N1 povedala, da bo predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, vlada pa bi lahko o tem na dopisni seji odločala še danes ali v petek. Gojkovič je namreč vodil posel nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga zaradi domnevnih nepravnosti preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kot je dejala ministrica, so bila vsa pooblastila za posel od vsega začetka prenesena na generalnega sekretarja in je ta sam sprejel, da je objektivno odgovoren, če je prišlo do kakšnih napak.

Pri poslu sta sodelovala tudi vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in vodja finančne službe na pravosodnem ministrstvu Janja Garvas. Na ministrstvu proučujejo tudi možnosti za njuno premestitev na drugi delovni mesti, na katerih ne bosta imela vodstvenih pooblastil. Kot je dejala ministrica, do dokončnega razčiščenja posla vodjem služb, ki so sodelovali pri nakupu stavbe, tudi pri drugih projektih ne more več zaupati in jih torej morajo vsaj začasno premestiti.

SDS pripravlja interpelacijo

V SDS so v sredo napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo nedvomno objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti.

Domnevne nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski preverja NPU. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Pogodba še ni notarsko overjena

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so sicer pred enim tednom razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Ministrstvo je kupnino plačalo dan po podpisu pogodbe konec decembra. Po poročanju medijev kupoprodajna pogodba še ni notarsko overjena, Vežnaver je namreč šele v tem tednu plačal davek na promet nepremičnin, ki je pogoj za overitev pogodbe. To pa omogoča vpis lastništva v zemljiško knjigo.

Vrtovec: Na tnalu je ministričina kredibilnost

Pojasnila o postopku nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani bodo od ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan na komisiji za nadzor javnih financ terjali tudi v NSi, je napovedal predsednik komisije Jernej Vrtovec. Obenem je še ocenil, da je na tnalu ministričina kredibilnost, in ko ta politiku močno pade, se težko povrne, je dejal.

V NSi tako pripravljajo zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, ki bo naslednji teden, je v današnji izjavi najavil poslanec NSi Vrtovec. Želijo namreč, da ministrica tudi v parlamentu pojasni vse postopke okoli nakupa prostorov na Litijski, ki jih sicer zaradi domnevnih nepravilnosti preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

"Veliko stvari bode v oči, prav je, da se razčistijo," je poudaril Vrtovec.

Boštjan Valenčič
Novice Tožilci napovedali stavko. Švarc Pipanova: Pozivam vas na pogovor.
Dominika Švarc Pipan
Novice SDS napovedala interpelacijo zoper Dominiko Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Kar zadeva mene, je ta zgodba ta trenutek v tem delu končana
Litijska cesta
Novice Je prišlo pri nakupu nove sodne stavbe do goljufije?
Ne spreglejte