Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zbor za republiko Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 15. 5. 2014, 14.53

8 let

Pravnik Ivan Bele: Sodišče je z indičnim sojenjem prizadelo Janševe pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za pravično sodbo bi morali biti znani komunikacijski način, kraj in čas kaznivega dejanja, je na novinarski konferenci Zbora za republiko o zadevi Patria dejal pravnik Ivan Bele.

Bele je glede zadeve Patria izpostavil načelo zakonitosti, ki je opredeljeno v slovenski ustavi in po katerem nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, niti ni zanj predpisal kazni, še preden je bilo dejanje storjeno. Poudaril je, da tako ustava kot tudi mednarodni dokumenti govorijo o tem, da se lahko človeka kaznuje samo za dejanje.

Ustava določa, da mora biti vsakemu zagotovljeno izvajanje dokazov v njegovo korist Vendar pa obtožba zoper predsednika SDS Janeza Janšo, ki se pojavlja tudi v izreku sodbe, ne vsebuje opisa dejanja, je opozoril Bele. Tudi po procesni plati bi dejanje moralo biti opisano že v obtožbi, v nasprotnem primeru pa bi bilo obtožni predlog treba zavreči.

Dotaknil se je tudi pojma indične sodbe. V konkretnem primeru je sodišče po oceni Beleta z indičnim sojenjem prizadelo pravice obdolženca v kazenskem postopku. Ustava namreč določa, da mora biti vsakemu zagotovljeno izvajanje dokazov v njegovo korist. Janši je bilo to onemogočeno, saj v času postopka ni vedel, pred čem naj se brani, domnevna dejstva pa so bila postavljena šele z indično sodbo, je pojasnil pravnik.

Ferlinc je preganjal le sprejemanje obljube, ne pa tudi dajanja obljube Beleta tudi moti, da je sodišče postopek v nasprotju s pravico do sodnega varstva vodilo v smeri obsodbe, kar je po njegovi oceni pristransko. Kot je poudaril, se namigi iz medijev, da nekdo mora biti obsojen, ne bi smeli prenesti v pravo. "Mislim, da se je sodišče uklonilo prikazovanju mnenja, ki naj bi bilo javno mnenje," je povedal Bele.

Najhujši udarec teži indicev pa je po besedah Beleta dal sam državni tožilec Andrej Ferlinc, saj ni preganjal povezanega kaznivega dejanja. Preganjal je namreč le sprejemanje obljube, ne pa tudi dajanja obljube. Bele je tudi ponovil, da bi morali biti za pravično sodbo znani komunikacijski način, kraj in čas kaznivega dejanja.

Ne spreglejte