SiolNET. Novice Slovenija
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Povprečna plača lani višja tako v javnem kot zasebnem sektorju

1,17

termometer

denar | Povprečene plače so se zvišale tako v javnem kot zasebnem sektorju. | Foto:
Povprečene plače so se zvišale tako v javnem kot zasebnem sektorju.

Povprečne plače so se lani nominalno in realno zvišale tako v javnem kot zasebnem sektorju. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1.969,59 evra, povprečna neto plača pa 1.270,30 evra. Samo decembra so se v mesečni primerjavi plače znižale, a le v zasebnem sektorju, kar je mogoče pripisati nižjemu znesku izplačanih izrednih izplačil.

Povprečna bruto plača za leto 2021 v višini 1969,59 evra je bila od tiste v letu 2020 nominalno višja za 6,1 odstotka, realno pa za 4,1 odstotka. Nominalno za 5,1 odstotka in realno za 3,1 odstotka se je zvišala tudi povprečna neto plača, ki je lani znašala 1.270,30 evra, je danes sporočil državni statistični urad.

V zasebnem sektorju je bila povprečna bruto plača v letu 2021 od tiste izpred enega leta višja za 6,1 odstotka, v javnem pa za 6,5 odstotka, pri čemer je bila v institucionalnem sektorju višja za sedem odstotkov.

Plače že peto leto navzgor, najbolj leta 2020

Pregled podatkov za obdobje zadnjih petih let pokaže, da so se stopnje nominalne rasti povprečne bruto plače glede na predhodno leto v celotnem obdobju zviševale; medletna rast je v letu 2017 znašala 2,7 odstotka, v 2021 pa 6,1 odstotka. Realno pa so se povprečne bruto plače v tem obdobju medletno najbolj zvišale v letu 2020 (za 5,9 odstotka), ker je bila povprečna letna stopnja inflacije v tem letu nižja kot lani.

Decembra je povprečna mesečna bruto plača znašala 2.064,12 evra in je bila od novembrske plače tako nominalno kot realno nižja za odstotek. Povprečna neto plača pa je znašala 1.336,82 evra, kar je dva odstotka manj od novembrske plače.

V zasebnem sektorju se je povprečna bruto plača znižala za 2,2 odstotka, in sicer predvsem zaradi nižjega zneska izplačanih izrednih izplačil – 13. plač in božičnic. V javnem sektorju pa se je zvišala za 1,5 odstotka, pri čemer je bila v institucionalnem sektorju višja za 4,8 odstotka.

Erika Žnidaršič Novice Zakaj v Tarči niso predstavili uradnih podatkov o Golobovih prejemkih? Peter Jančič Siol Plus Golobja plača antifašistične borbe fajon golob Novice Poslanske plače: volitve udarec po žepu za Fajonovo in Goloba

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin