Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2024,
16.03

Osveženo pred

4 ure, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
obnova poplave bilančni dobiček Kad SDH

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 16.03

4 ure, 4 minute

Potrjenih skoraj 79 milijonov evrov iz SDH za financiranje popoplavne obnove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
SDH | Vlada je marca skladno z določili zakona o obnovi in razvoju po ujmah v lanskem avgustu spremenila in dopolnila statut SDH, tako da se bo lahko bilančni dobiček holdinga uporabil za financiranje ukrepov za odpravo posledic poplav in plazov. | Foto Bojan Puhek

Vlada je marca skladno z določili zakona o obnovi in razvoju po ujmah v lanskem avgustu spremenila in dopolnila statut SDH, tako da se bo lahko bilančni dobiček holdinga uporabil za financiranje ukrepov za odpravo posledic poplav in plazov.

Foto: Bojan Puhek

Vlada je danes v vlogi skupščine Slovenskega državnega holdinga (SDH) potrdila, da se celoten bilančni dobiček SDH, ki je ob koncu 2023 znašal 78,9 milijona evrov, nakaže v proračunski sklad za financiranje obnove po lanski ujmi. SDH bo lahko skladno s spremenjenim statutom še naslednja štiri leta bilančni dobiček namenjal za popoplavno obnovo.

Vlada je namreč marca skladno z določili zakona o obnovi in razvoju po ujmah v lanskem avgustu spremenila in dopolnila statut SDH, tako da se bo lahko bilančni dobiček holdinga uporabil za financiranje ukrepov za odpravo posledic poplav in plazov.

Ukrep bo veljal pet let, po oceni uprave SDH bi lahko v namenski proračunski sklad za obnovo vplačali okoli sto milijonov evrov letno. Letos je torej številka skoraj 79 milijonov evrov.

Vlada je na današnji skupščini izvršila sklep s sredine seje. Takrat se je seznanila tudi z letnim poročilom upravljavca državnih naložb za 2023, ki pa še ni bilo objavljeno. Upravi pod vodstvom Žige Debeljaka in nadzornemu svetu, ki mu predseduje Suzana Bolčič Agostini, je vlada podelila razrešnico.

Bilančni dobiček Kada nerazporejen

Vlada je sicer danes izvedla tudi skupščino Kapitalske družbe (Kad). Njen bilančni dobiček, ki je konec 2023 znašal 287,8 milijona evrov, ostaja nerazporejen. Vlada se je že v sredo seznanila z lanskim poslovanjem Kada. Sredstva v njegovem upravljanju so bila konec 2023 vredna 1,5 milijarde evrov, donosnost sredstev je dosegla 18 odstotkov. Čisti dobiček pred transferjem v pokojninsko blagajno je dosegel 114,9 milijona evrov, po nakazilu, ki je znašalo 65 milijonov evrov, pa se je ustavil pri 49,9 milijona evrov.

Vlada je upravi pod vodstvom Bachtiarja Djalila in nadzornemu svetu, ki mu predseduje Janez Tomšič, za lansko poslovanje podelila razrešnico.

evro denar
Novice DZ pritrdil prenovljeni strategiji upravljanja naložb države
Mariborska livarna Maribor MLM
Novice SDH mariborski občini ponuja nakup MLM za en evro
Ne spreglejte