Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2021,
12.18

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,31

7

Natisni članek

režiser smrt Dušan Jovanović

Petek, 1. 1. 2021, 12.18

3 leta, 3 mesece

Poslovil se je velikan slovenskega gledališča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,31

7

Dušan Jovanović | Foto STA

Foto: STA

V 82. letu starosti je umrl slovenski pisatelj, dramatik, esejist in gledališki režiser Dušan Jovanović. Bil je avtor obsežnega opusa dramskih del ter eden najbolj plodovitih slovenskih dramatikov in gledaliških režiserjev. Poročen je bil z igralko Mileno Zupančič.

Mojmir Sepe
Trendi V 91. letu starosti je umrl Mojmir Sepe

Režiser Dušan Jovanović, je bil eden najvidnejših v zgodovini slovenskega gledališča, meni nekdanji ravnatelj ljubljanske Drame Janez Pipan. Po oceni dramaturga Blaža Lukana je bil med najpomembnejšimi slovenskimi dramatiki druge polovice 20. stoletja. Igralka Nina Valič pa se ga bo spominjala kot nesmrtnega mojstra jezika.

"Nesmrtni mojster jezika"

Jovanović je po Pipanovi oceni ustvarjal gledališče, ki je daleč presegalo standarde okolja, v katerem je deloval. "Bojim se, da je z njegovim odhodom konec s takšnim gledališčem," je za STA povedal režiser, ki ne vidi Jovanovićevih naslednikov. Dan umetnikove smrti je zanj tudi intimno zelo žalosten dan, saj sta sodelovala več kot 40 let in sta bila tudi po človeški plati zelo povezana.

Slovensko mladinsko gledališče | Foto: STA , Foto: STA , Lukan se ga bo spominjal kot prodornega in izvirnega režiserja, ki je Slovensko mladinsko gledališče dvignil na zelo visoko raven. Poleg tega je dal pobudo za gledališko revijo Maske in bil med ustanovitelji gledališča Glej, je spomnil za STA. Bil je pedagog na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in vzgojil je več režiserjev, med njimi Pipana in Sebastijana Horvata. V smislu umetniškega vodje pa je le malokomu uspelo tako, kot je njemu uspelo s Slovenskim mladinskim gledališčem, je poudaril.

"Dušan. Oranžni veter, hlastač, impulzivni voznik, glasni orjak, gromoglasni smejalec, zadihani dramatik," pa je na družbenem omrežju Facebook režiserju v slovo zapisala gledališka in filmska igralka Nina Valič. "Nesmrtni mojster jezika, nezadržni slovanski monstrum, nenasitni deček širokega koraka, glasni čudak, smešen za popizdit, težak kot nastanek sveta, velik kot sonce pred eksplozijo, nežen kot tvoja skrivnostna sla po raziskovanju človeške nature," je naštela Valičeva, ki je sodelovala v njegovih produkcijah. "Veliki Jovo," je po poročanju STA sklenila svoj zapis.

Milan Matos
Novice Umrl založnik Milan Matos

Prejel sedem Borštnikovih nagrad

Jovanović je na ljubljanski filozofski fakulteti najprej študiral angleščino in francoščino in v začetku 60. let diplomiral. Nato je študiral režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). V 60. in zgodnjih 70. letih minulega stoletja je bil Jovanović med ustanovitelji Študentskega aktualnega gledališča, Gledališča Pupilije Ferkeverk in Eksperimentalnega gledališča Glej - v vseh je bil dejaven kot režiser in uprizoritveni reformator.

Angažiran je bil tudi kot umetniški vodja in režiser Slovenskega mladinskega gledališča (1978−1985) in pedagog na AGRFT (1989−2006). Jovanović je režiral dobro tretjino krstnih uprizoritev lastnih dramskih besedil, pa tudi druga, ki so mu predstavljala uprizoritveni izziv; vseh njegovih režij je več kot 90.

Za svoje dramsko in režijsko delo je bil večkrat nagrajen, med drugim s sedmimi Borštnikovimi nagradami za najboljšo režijo in štirimi Borštnikovimi nagradami za najboljšo uprizoritev v celoti. Bil je trikratni prejemnik Grumove nagrade in posebne nagrade žirije na Bitefu (1972), pa tudi dobitnik velike Prešernove nagrade (1990) in Rožančeve nagrade (2008). Leta 2009 je prejel zlati red za zasluge za ustvarjalni opus in bogatitev slovenske kulture, zlasti gledališča.

Pierre Cardin
Trendi Umrl je sloviti modni oblikovalec Pierre Cardin
Ne spreglejte