SiolNET. Novice Slovenija
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanci ukinili omejitev višine odškodnin za izbrisane

1,20

termometer

Izbrisani | Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ocenil, da bo vprašanje odškodnin za izbrisane zdaj dokončno rešeno. | Foto: Bojan Puhek
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ocenil, da bo vprašanje odškodnin za izbrisane zdaj dokončno rešeno. Foto: Bojan Puhek

Poslanci državnega zbora so na izredni seji z 41 glasovi za in enim proti sprejeli spremembe zakona o odškodninah za izbrisane. Spremembe ukinjajo omejitev odškodnin za izbrisane v sodnem postopku, omejujejo pa višino obresti, in sicer največ na višino glavnice.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v današnji dopolnilni obrazložitvi predloga spremembe zakona povedal, da z ukinitvijo omejitve odškodnin, ki jih lahko izbrisani terjajo v sodnem postopku, sledijo ustavni odločbi. Trenutno je višina omejena na trikratnik odškodnine, ki jo lahko izbrisani dobi v upravnem postopku.

izbrisani Novice Parlamentarni odbor za neomejene odškodnine izbrisanim

Ustavno sodišče razveljavilo omejitev odškodnin v sodnih postopkih

Ustavno sodišče je spomladi razveljavilo 12. člen zakona, ki je omejeval odškodnine v sodnem postopku. Odločitev je začela veljati takoj za tiste, ki so zahtevke vložili pred uveljavitvijo zakona, za preostale pa so ustavni sodniki državnemu zboru naložili, naj do 13. januarja 2019 sprejme ustrezno ureditev, sicer bo razveljavitev 12. člena začela veljati tudi zanje.

Vlada je morala zdaj zato pripraviti ustrezne spremembe zakona. Poklukar je povedal, da so pri pripravi spremembe zakona izhajali iz stališča, da mora biti rešitev vzdržna za proračun, hkrati pa mora spoštovati odločbo ustavnega sodišča in vprašanje odškodnin tudi dokončno rešiti.

Izbrisani Novice Izbrisanim za zdaj priznali za 26,5 milijona evrov odškodnin

Skupna vsota odškodnin bi se lahko podvojila

Omejitev višine obresti, ki bo sicer veljala le za zahtevke, vložene po uveljavitvi zakona, je po njegovi oceni upravičena glede na stanje in vzdržnost državnega proračuna. Druge razprave danes ni bilo.

Po podatkih Državnega odvetništva Republike Slovenije omenjena sprememba zadeva 363 tožb, s katerimi izbrisani skupaj zahtevajo za 12,2 milijona evrov odškodnin, ta številka pa bi se lahko z odpravo omejitve višine odškodnine po oceni ministrstva podvojila. Če se k temu doda še obresti, ki bodo omejene na višino glavnice, bi lahko zahtevki državni proračun obremenili tudi za do 52 milijonov evrov.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin