SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Parlamentarni odbor za neomejene odškodnine izbrisanim

0,24

termometer

izbrisani |  | Foto: Tina Deu
Foto: Tina Deu

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je za obravnavo v državnem zboru pripravil predlog spremembe zakona o povračilu škode izbrisanim. V skladu z njim odškodnine, ki jih izbrisani terjajo v sodnih postopkih, ne bi bile omejene, omejili pa bi zamudne obresti. Za je glasovalo deset poslancev, proti pa sta bila dva.

Po predlogu odškodnine ne bi bile omejene, bi pa omejili zamudne obresti, ki se upravičencem določijo v sodnem postopku. Omejili bi jih na višino glavnice.

Kot je spomnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, je vlada predlog pripravila na podlagi odločbe ustavnega sodišča iz marca letos. Po ustavni odločbi je člen zakona, ki omejuje skupno višino denarne odškodnine, ki se lahko dosodi izbrisanim, namreč protiustaven.

Ureditev je razveljavilo s takojšnjim učinkom za tiste, ki so zahtevke vložili pred uveljavitvijo zakona o odškodninah izbrisanim. V primeru preostalih oškodovancev pa je zakonodajalcu za sprejetje nove ureditve dalo devetmesečni rok, ki se izteče 13. januarja 2019.

Ustavno sodišče Novice Ustavni sodniki razveljavili omejitve pri odškodninah za izbrisane

Levica: Februarja 1992 se je zgodilo masovno kršenje človekovih pravic

V razpravi je Nataša Sukič iz Levice dejala, da se je v primeru izbrisanih februarja 1992 zgodilo "masovno kršenje človekovih pravic". "Ljudje so ostali brez pravice do obstoja," je opozorila. Po njenih besedah je "več oblastnikov vedelo, kaj se je zgodilo, a niso ukrepali in ne odgovarjali".

Predlog, ki omejuje višino odškodnin, za Levico po njenih besedah ni sprejemljiv. "Zamudne obresti so tako visoke, ker država toliko časa ni popravila krivic," je poudarila.

SDS: Slovenija nikomur ni odvzela niti enega državljanstva

Po drugi strani je Branko Grims iz SDS zatrdil, da "Slovenija nikomur ni odvzela niti enega državljanstva". V SFRJ pa status stalnega prebivališča ni pomenil tega, kar pomeni danes, je dejal.

Nekateri so bili po njegovih besedah prijavljeni na stalnem prebivališču, ki "sploh ni obstajalo". Podatki so bili neurejeni, je dodal.

Sicer pa je po njegovih besedah "170 tisoč ljudi status uredilo brez problema". Večina od tistih, ki si ga niso uredili, pa je "kalkulirala" in zato bi bilo treba primere reševati individualno, je dejal.

Izbrisani Novice Izbrisanim za zdaj priznali za 26,5 milijona evrov odškodnin

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin