Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Natisni članek

davčni sistem Vojmir Urlep Zdravko Počivalšek Miro Cerar neposredne tuje naložbe trg dela davčna reforma

Sreda, 13. 4. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

"Politiki, prevzemite odgovornost in ukrepajte, sicer bodo vsi ušli v tujino"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Miro Cerar | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Cilj je narediti Slovenijo zanimivo za neposredne tuje naložbe in te z 10,5 milijarde evrov v petih letih povečati na 15 milijard evrov, je na prvem vrhu Foruma tujih investitorjev v Sloveniji dejal njegov predsednik Vojmir Urlep.

Forum tujih investitorjev v Sloveniji, ki ga sestavlja 30 slovenskih gospodarskih družb v tujem lastništvu in je bil ustanovljen z namenom izboljšanja poslovnega okolja za vse slovenske družbe, je danes predstavil deklaracijo s predlogi za oblikovanje globalno konkurenčnega in privlačnega investicijskega okolja v Sloveniji.

Z deklaracijo smo najprej želeli predstaviti, kdo smo, kdo je Slovenija in zakaj bi lahko bila zanimiva za tuje naložbe. Opredelili pa smo tudi izzive, ki čakajo slovensko vlado in družbo, da bo ta cilj dosežen, je dejal Urlep. "Cilj, ki smo si ga zadali, je dosegljiv le, če si bomo za njegovo dosego prizadevali vsi."

Vrha se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki se je Forumu zahvalil za opravljeno delo in obljubil vladno podporo. Obljubil je reforme, ki bodo Slovenijo naredile privlačnejšo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je priznal, da mednarodne študije kažejo, da je Slovenija nekonkurenčna zlasti pri obdavčitvi visokih dohodkov in da je davčna reforma nujna. Predloge Foruma pa je označil za zelo dobro podlago za nadaljnje delo. Tako Počivalšek kot državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman sta zagotovila, da je vlada predana cilju, da spodbudi tuje naložbe v Sloveniji. Vsi trije predstavniki vlade so sodelovali v pogovorih in okroglih mizah, na katerih so spregovorili tudi tuji vlagatelji.


Hude ovire za vstop in poslovanje na slovenskem trgu

Anketa med družbami, članicami Foruma, je pokazala, da te družbe v Sloveniji težko rastejo predvsem zaradi visokih stroškov dela, rigidnega trga dela in pomanjkanja jasnih vladnih zavez k spremembam.

Direktor podjetja Comtrade Alexis Lope-Bello je Počivalška pozval, naj prevzame tveganje in odgovornost za sprejem ključnih reform, sicer bodo tako posamezniki kot podjetja Slovenijo zapustili. "Če politiki ne sprejemajo odločitev, ker se bojijo posledic, se nič ne premakne. A to tveganje je del službe politika. Jaz sem prevzel tveganje za svoje podjetje, politiki pa ga morajo za svoje politične odločitve."

Forum opaža, da ima Slovenija relativno in absolutno precej manj tujih neposrednih naložb glede na povprečje v Evropski uniji, še bolj pa glede na višegrajske države. "V zadnjih letih ni bilo izvedene nobene pomembnejše nove investicije," trdijo, medtem ko se je v Evropski uniji v tem obdobju delež povečeval.

Kot glavne težave pri vlaganju v Slovenijo so izpostavili zlasti visoke stroške dela, visoke davke na dobiček in visoko dohodnino, slabo plačilno disciplino, pomanjkanje kvalificirane delovne sile in neučinkovit sodni sistem.

Odlična delovna sila, a uhaja v tujino

"V Sloveniji so izvrstni inženirji, odlična izobrazba, ustvarjalni ljudje, visoko motivirani, da ustvarjajo izjemne stvari," trdi Lope-Bello. "A ti ljudje morajo biti tudi cenjeni. Če primerjate delavca v Sloveniji, Srbiji in na Irskem, v Sloveniji delavec odnese domov 20 odstotkov manj kot drugje. Pustite jim več denarja in ta se bo vrnil v gospodarstvo." Poudaril je, da Slovenija ne bi smela pustiti, da ta odlična delovna sila odhaja v tujino.

Počivalšek je spodbudil Forum k nadaljnjemu sodelovanju in predlagal, da se čez šest mesecev znova srečajo in preverijo, kakšen je napredek.

 

 

Ne spreglejte