Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2020,
12.14

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

86

Natisni članek

NIJZ Zlatko

Torek, 24. 11. 2020, 12.14

3 leta, 5 mesecev

Politika obsodila nadlegovanje raperja Zlatka brez maske #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,89

86

"To, da se na včerajšnji dogodek, ko je raper Zlatan Čordić - Zlatko zasledoval direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, ni odzvala politika, je za moje pojme v tej državi nesprejemljivo," je danes, kot eden od redkih, ki so se javno odzvali, opozoril poslanec Matjaž Han (SD). Zlatko se je Kreku predstavil kot novinar in ga spraševal o ukrepih zoper koronavirus, videoposnetek pa objavil na svojem profilu na Facebooku. Do Zlatkove poteze so kritični tudi v Društvu novinarjev Slovenije ter Združenju novinarjev in publicistov. 

Novice Poglejte, kako je raper Zlatko na ulici nadlegoval Milana Kreka #video

"V teh hudih časih bi se morali ljudje, ki imamo kak vpliv na javnost, predvsem dostojanstveno vesti. Ali je Milan Krek (direktor NIJZ, op. p.) dober ali slab, bodo odločili drugi, ampak si ne zasluži tega, da se ga snema in se za njim hodi," je na današnji seji odbora za finance včerajšnje dejanje glasbenika Zlatana Čordića - Zlatka ostro obsodil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kot je dodal, si takšnega nadlegovanja ne zasluži nihče. "Jutri bodo snemali mene ali koga drugega. Jaz si v takšni državi ne želim živeti," je dodal. 

SNS: Posnetek kaže nizko izrazno raven spraševalcev

Za komentar oziroma stališče do incidenta smo vprašali tudi vseh devet parlamentarnih strank. V koalicijski stranki SDS pravijo, da je komentar dejanja na posnetku nepotreben. "Državljanke in državljani si lahko mnenje ob ogledu posnetka ustvarijo sami. V poslanski skupini SDS zagovarjamo pravico vsakega človeka do zasebnosti. Menimo, da je v danem primeru šlo za provokacijo, ki pa kaže le to, kakšno kulturo goji Zlatan Čordić ter kakšna je njegova osebnost," so nam pojasnili.

V Hanovi stranki (SD) so mnenja, da ima vsakdo pravico do varovanja svojega dostojanstva. "V zaostrenih družbenih razmerah je naloga vseh, še posebej pa javnih osebnosti, da s spoštljivo in strpno komunikacijo skrbijo za raven kulture dialoga v družbi. Nikogar ni dopustno nadlegovati ali zasmehovati," so pojasnili. 

Video: Planet TV

Kritični do raperja s Fužin so tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB). "Nadlegovanje in prisilno snemanje direktorja NIJZ s strani Zlatana Čordića, ki je tudi javna osebnost, je povsem neprimerno. Tudi če se ne strinja z vladnimi ukrepi in je kritičen do oblasti, v demokratični družbi obstajajo drugi, sprejemljivejši načini opozarjanja na napake in iskanja odgovorov," so bili jasni.

V stranki Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) pa opozarjajo na dve zadevi, ki zahtevata razmislek. "Glasbenik se je lažno predstavil kot novinar in šlo je za nadlegovanje s strani dveh udeležencev, glasbenika Zlatka in snemalca. Obe zadevi terjata razmislek organov pregona, saj bi Krek lahko v tem govoru začutil grožnjo. Na splošno pa kaže posnetek nizko izrazno raven spraševalcev," so nam odgovorili.

Odgovorov strank SMC, NSi, DeSUS, LMŠ in Levica nismo prejeli. 

Novice Raper Zlatko vzel kamero snemalcu Nove24TV #foto #video

"Pričakujemo, da bo policija izvedla ustrezne ukrepe"

Na dogodek, v katerem se je Zlatko predstavil kot novinar, so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Kot so nam pojasnili, jim ni znano, da bi imel glasbenik Zlatko status novinarja ali da bi kot novinar delal za novinarsko organizacijo. "Vsako predstavljanje za novinarja, ko nekdo to ni, ocenjujemo za neprimerno, neetično in tudi v škodo novinarskemu poklicu," so ob tem poudarili.

Po naših informacijah je Krek dogodek prijavil policiji. | Foto: Nebojša Tejić/STA Po naših informacijah je Krek dogodek prijavil policiji. Foto: Nebojša Tejić/STA

Zakaj se je Zlatko na včerajšnjem posnetku direktorju NIJZ predstavil kot novinar in s kakšnim namenom, sicer ni jasno, so pa nad njegovo potezo ogorčeni tudi v Združenju novinarjev in publicistov, ki je ravno tako ostro obsodilo vsakršno lažno predstavljanje za novinarja. "Ker je lažno predstavljanje tudi kaznivo dejanje, pričakujemo, da bo policija izvedla ustrezne ukrepe," so ob tem dodali.

Peter Jančič
Mnenja Prostitutke, mazači, Hruščovi in še Zlatko

Pozval k upoštevanju ukrepov, sam jih pa krši

In če nam je še v včerajšnjem odzivu Zlatko povedal "Kar zadeva dogodek, ti lahko rečem samo 'živela demokracija'", pa danes govori povsem drugače. Čeprav spornega posnetka s svoje strani na Facebooku Zlatko ni odstranil, se je danes direktorju NIJZ javno opravičil za svoje neprimerno vedenje. 

"Človek dela napake. Ena teh je tudi moj včerajšnji intervju. Za svoje nespametno dejanje do gospoda Kreka se mu globoko opravičujem," je zapisal nad objavljenim posnetkom na Twitterju. Kot je povedal, ni imel namena užaliti Milana Kreka. V nadaljevanju je raper pozval vse, naj se še naprej držijo vseh ukrepov. Gre sicer za ironično dejanje, glede na to, da Zlatko včeraj na posnetku ni nosil zaščitne maske in ni upošteval socialne razdalje do Kreka. 

To sicer ni prvi Čordićev incident. Sredi oktobra ja ne enem od protivladnih protestov snemalcu televizije Nova24TV vzel kamero in vztrajal, da mu je ne bo vrnil, dokler ne izbriše posnetka. Posredovali so policisti, snemalec pa je na koncu kamero dobil nazaj. Raperja, ki ni nosil zaščitne maske, so na kraju dogodka legitimirali policisti. Glasbenik je pozneje novinarjem dejal, da mu ni bilo všeč, da ga je snemal snemalec omenjene televizije. 

Tudi takrat so v Združenju novinarjev in publicistov obsodili njegovo ravnanje. "Več kot očitno je, da gre za sporno in nasilno osebo, pri kateri morata svojo vlogo opraviti policija in sodstvo. Od nje se morajo po našem mnenju distancirati tudi javni mediji, ki so ji do zdaj omogočali samopromocijo," pa so nam še povedali v današnjem odzivu.

zlatko
Novice Zlatko pozival proti nošenju mask, čeprav zdaj trdi drugače #video
Ne spreglejte