SiolNET. Novice Slovenija
9,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Raper Zlatko vzel kamero snemalcu Nove24TV #foto #video

9,81

termometer

V prestolnici so tudi sinoči potekali protivladni protesti. V ospredju je bil spet znani raper Zlatan Čordić – Zlatko, ki je na Trgu republike povzročil incident. Snemalcu televizije Nova24TV je namreč vzel kamero in vztrajal, da mu je ne bo vrnil nazaj, dokler ne izbriše posnetka.

Posredovali so policisti, snemalec pa je na koncu kamero dobil nazaj. Raperja, ki ni nosil zaščitne maske, so na kraju dogodka legitimirali policisti. Kako bodo zoper Zlatka ukrepali policisti, še ni znano. Glasbenik je pozneje novinarjem dejal, da mu ni bilo všeč, da ga je snemal snemalec omenjene televizije.

Boris Tomašič | Foto: STA Foto: STA "Gre za izredno grob poseg v svobodo medijev in medijskega izražanja, ki ima tiho ali pa celo zelo jasno podporo opozicije, protestnikov, pa tudi večine medijev. Najbolj je zgovoren molk vseh tistih, govorim o predsednici stranke SD Tanji Fajon, Društvu novinarjev Slovenije, predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, ki so jih polna usta medijske svobode. Snemalcu, ki je opravljal svoje delo, ki je snemal, kaj se dogaja, se vzame kamera in od njega zahteva, da izbriše posneto. Se pravi, da ni šlo le za fizičen napad, ampak poskus, da se prikrije resnica. Najbolj zgovoren je molk vseh tistih, ki jih bomo verjetno že jutri ali pa čez en teden poslušali, da je v Sloveniji ogrožena medijska svoboda," je napad komentiral direktor Nove24TV Boris Tomašič.

Kot je pojasnil Zlatko, ga je razburilo vprašanje, zakaj danes sploh protestirajo. "Gospodom policajem sem lepo povedal. Poslali mi boste to kazen, uradno me boste porinili v bankrot. Povedal sem jim, da je moje začasno prebivališče Trg republike, ker se bom očitno preselil na Trg republike, ker drugače ne bo šlo naprej ali kaj jaz vem," je med drugim povedal raper.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsodilo Čordićev napad 

"V združenju takšno ravnanje ostro obsojamo. Napad na snemalca, ki je dokumentiral včerajšnje dogajanje, samo zato, ker po mnenju Čordića ne prihaja iz "prave" medijske hiše, je napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja. Nedopustno je, da nasilje določa, kdo lahko opravlja novinarsko delo in kdo ob tem tvega, da bo napaden. Vsakršni napadi na novinarje, ki opravljajo svoje delo, so nedopustni, pa naj bodo fizični ali verbalni," so sporočili iz ZNP in dodali:

"Napad je v tem primeru posebej zavržen, ker gre za javno osebo, ki ji javna RTV v zadnjem času namenja veliko medijskega prostora in ki se skuša v javnosti prikazovati kot miroljuben ali kot nekdo, ki naj bi si zavzemal za boljšo in bolj pravično družbo. Ob tem ne moremo mimo vnovičnega primera skrajno neprofesionalnega poročanja o dogodku v obeh včerajšnjih informativnih oddajah javne TV Slovenija. Kljub temu, da so bili s svojimi kamerami v neposredni bližini in so v TV Dnevniku napovedali, da bodo o incidentu poročali, se to ni zgodilo." 

"Edino logično sklepanje, zakaj se to ni zgodilo, je v tem, da je bil napadalec Čordić, med drugim aktivist proti nošenju mask, v preteklih tednih načrtno promoviran v programih RTVS, napadeni pa je pripadal mediju, ki vodilnim na RTV očitno ni po godu. Taka medijska praksa javne medijske hiše, ki naj bi še posebej pazila na korektno in uravnoteženo poročanje, je skrajno neprofesionalna  in se čedalje bolj nazorno povsem prekriva s političnim delovanjem leve politične opcije v Sloveniji. Od policije pričakujemo, da bo zoper napadalca ustrezno ukrepala," so še dodali.

DNS obsoja vse oblike nasilja
V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pravijo, da vseh okoliščin dogajanja na petkovem protestu v Ljubljani podrobno ne poznajo. Kot so zapisali, obsojajo vsakršne oblike nasilja, tako besednega kot fizičnega. Ob tem so medije pozvali, naj ravnajo skladno s profesionalnimi poklicnimi merili.

V DNS so poudarili, da kot družba ne smemo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu.

Pregrete razmere so po navedbah DNS odraz splošne družbene klime in vedno bolj sovražno nastrojenega okolja, ki ga s svojimi verbalnimi napadi in diskreditacijami tlakujejo tudi mnogi, ki bi morali biti za vzor. "To je zaskrbljujoče in na tako okolje ne pristajamo," so opozorili.

Ob tem so pozvali vse, tudi medije, da pri ustvarjanju takega okolja ne sodelujejo. "Mediji naj ravnajo v skladu s profesionalnimi poklicnimi merili, Kodeksom novinarjev Slovenije in Münchensko deklaracijo ter ne poročajo hujskaško in žaljivo do kogarkoli. Zavzemamo se za profesionalno vlogo medijev v družbi, ki jih med drugim razumemo kot neodvisne nadzornike oblasti in ne kot del strankarskih propagandnih aparatov," so še zapisali.

Drugih incidentov ni bilo

Območje shoda, ki je potekal na ulicah v središču prestolnice, je bilo pod videonadzorom, na policiji pa so udeležence pozvali, naj upoštevajo opozorila in navodila policistov. Na ulicah v središču mesta se je zbralo večje število policistov, ki so popisali nekatere protestnike pred državnim zborom. Večjih incidentov po poročanju STA ni bilo.

1 / 24
2 / 24
3 / 24
4 / 24
5 / 24
6 / 24
7 / 24
8 / 24
9 / 24
10 / 24
11 / 24
12 / 24
13 / 24
14 / 24
15 / 24
16 / 24
17 / 24
18 / 24
19 / 24
20 / 24
21 / 24
22 / 24
23 / 24
24 / 24

Na protestu med drugim zasegli hladno orožje

Od 19. ure naprej se je po podatkih policije v centru Ljubljane zbralo nekaj sto protestnikov, ki so hodili in kolesarili po ulicah ter Trgu republike.

"Pri varovanju shoda so policisti ugotovili kršitev po Zakonu o javnih zbiranjih, 2 kršitvi Zakona o varstvu javnega reda in miru, zasegli so tudi pirotehniko in hladno orožje. Zaznali so 33 kršitev Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji o katerih bodo obvestili pristojni inšpektorat," je še sporočila policija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin