SiolNET. Novice Slovenija
0,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policisti obravnavali več zlorab pri unovčevanju turističnih bonov

0,84

termometer

Gorenjska | Vsi osumljenci so z območja Gorenjske.  | Foto: Ana Pogačar (www.slovenia.info)
Vsi osumljenci so z območja Gorenjske. Foto: Ana Pogačar (www.slovenia.info)

Bovški policisti so v prvi polovici januarja 2022 uspešno izpeljali obsežno in dlje časa trajajočo zahtevno policijsko preiskavo 104 kaznivih dejanj zlorabe pri unovčevanju turističnih bonov.

Policiste bovške policijske postaje je v drugi polovici leta 2020 eden od oškodovancev obvestil, da je njegov turistični bon nekdo že izkoristil, čeprav ga oškodovanec sam dejansko ni uporabil.

Fotografirala sta osebne dokumente in podatke pošiljala turističnemu ponudniku

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so ugotovili, da sta dva moška, stara 57 in 32 let, v prvi polovici leta 2020 od oškodovancev, predvsem starejših oseb, z območja Policijske uprave Nova Gorica in drugih območij Slovenije v okviru poslovnega svetovanja in izvajanja storitev za prodajo vrednostnih papirjev spotoma pridobivala, v posameznih primerih tudi fotografirala, osebne podatke z osebnih izkaznic oškodovancev in jih v nadaljevanju oziroma v drugi polovici leta 2020 posredovala enemu od gospodarskih subjektov na Gorenjskem, ki se ukvarja s turistično dejavnostjo. Poleg zgoraj omenjenih osumljencev so bovški policisti ovadili tudi dva osumljenca, stara 47 in 27 let.

Prvi 47-letni osumljenec je kot ponudnik turističnih storitev na Gorenjskem unovčeval turistične bone in je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj ponarejanje listin, kaznivega dejanja ponareditev ali uničenje poslovnih listin, preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti.

V okviru policijske preiskave so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je 47-letni osumljenec v evidenco gostov lažno vpisoval nastanitve oškodovancev, ki jih v resnici ni bilo, pri čemer je na listinah za potrditev unovčitve bona ponarejal tudi njihove podpise. Prav tako je izdajal lažne račune za neobstoječe nastanitve, državnemu organu pa posredoval neresnične podatke za refundacijo turističnih bonov.

Poleg omenjenega ponudnika turističnih storitev so bovški policisti ovadili še drugega 27-letnega osumljenca zaradi suma kaznivega dejanja ponarejanje listin, suma storitve kaznivega dejanja, ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je osumljenec izdajal lažne račune za neobstoječe nastanitve in na listini za potrditev unovčitve bona ponaredil podpise.

Oškodovanih je bilo 25 oseb

Vsi osumljenci so z območja Gorenjske. Policisti so v sklopu dozdajšnje preiskave ugotovili še, da je bilo zaradi zlorabe pri  unovčevanju turističnih bonov skupno oškodovanih 25 oseb. Večina oškodovancev je z območja Severne Primorske, preostali pa iz drugih delov Slovenije. Osumljenci so si s takšnim nezakonitim početjem pridobili za približno sedem tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Predkazenski postopek je vseskozi usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Pri preiskovanju kaznivih dejanj so bovški policisti aktivno sodelovali tudi s pristojnim Tržnim inšpektoratom Republike Slovenije (TIRS). Policisti Policijske uprave Nova  Gorica pri tem opozarjajo na posebno previdnost pri posredovanju kakršnihkoli osebnih in drugih podatkov. 

Anis Ličina Novice 60 hišnih preiskav v Ljubljani: Ličina ni med pridržanimi Pogrešana 1 Novice Pogrešana: po skoraj treh letih so jo našli v skrivni sobici pod stopniščem alkotest Novice Po promilu napihanega alkohola znova sedla za volan, v drugo so ji zasegli vozilo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin