SiolNET. Novice Slovenija
6,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policist vohljal tudi za podatki Erjavca. Izdal ga je ''zvonček".

6,22

termometer

Vlom. Heker. Vdor. Rop. | Za 23 kaznivih dejanj policista obsodili na pet tisoč evrov kazni.  | Foto: Thinkstock
Za 23 kaznivih dejanj policista obsodili na pet tisoč evrov kazni. Foto: Thinkstock

Policistu novogoriške postaje za izravnalne ukrepe Zdenku Kabaju je zaradi nepooblaščenega vpogleda v osebne podatke 23 oseb, med njimi tudi takratnega obrambnega ministra Karla Erjavca, koprsko sodišče dosodilo enotno denarno kazen v višini pet tisoč evrov.

Bil je 16. junij 2019, ko je Kabaj na delu v Centru za tujce v Postojni pogledal v omenjene osebne podatke, poročajo Primorske in Slovenske novice. V računalniško zbirko osebnih podatkov se je prijavil s svojim geslom in vnesel šifro, ki pomeni kontrolo brez postopka.

Izdal ga je ''zvonček''

Ker je Kabaj iskal podatke o varovani osebi, takratnem ministru za obrambo, Karlu Erjavcu, je v sistemu zazvonil tako imenovani zvonček, zaradi česa poizvedovanje ni ostalo neopaženo. Tožilstvo je policistu očitalo, da za vpogled v osebne podatke ni bil pooblaščen.

Vpogled dovoljen le izjemoma

Policisti lahko osebne podatke uporabljajo le za opravljanje nalog, določenih z zakonom, a v tem primeru policist ob preverjanju omenjenih podatkov ni opravljal policijskih nalog, ampak le brskal v policijskih evidencah zato, da bi se s podatki o teh ljudeh sam seznanil. O morebitnem drugačnem ozadju na sodišču niso govorili, še navajajo na spletu Primorske novice.

Krivdo priznal, pritožil se ne bo

Policist Kabaj je na predobravnavnem naroku krivdo priznal. Sodišče pa ga je zaradi kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov obsodilo na enotno denarno kazen v višini pet tisoč evrov. Naložilo mu je tudi plačilo stroškov sodnega postopka in sodne takse.

Radovednega Kabaja so pred kratkim povabili tudi na sejo parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe v zadevi Franca Kanglerja,  a tam zaradi odprtega kazenskega postopka na vprašanja ni odgovarjal. Sodba je že pravnomočna, saj sta se obe strani po razglasitvi pritožbi odpovedali.

Ruski heker, heker, Rusija Digisvet ZDA za nedavne računalniške vdore obtožile Rusijo Kapitol, ZDA, Washington Digisvet ZDA trese nov incident: "Na lestvici od 1 do 10 je ta dogodek 11" Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Novice Počivalšek: Razprava o zamenjavi vlade v tem trenutku je neokusna in neprimerna

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin