Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 4. 2021,
11.48

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Natisni članek

Matjaž Jerkič Primož Donoša orožje policija

Sreda, 28. 4. 2021, 11.48

2 leti, 11 mesecev

"Obstajala je velika verjetnost množičnega uboja, preprečili smo tragedijo"

Neuradno: med načrtovanimi tarčami napadalca tudi cerkev na Brezjah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Slovenska policija | Slovenska policija in ameriški varnostni organi so preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem v Sloveniji. | Foto STA

Slovenska policija in ameriški varnostni organi so preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem v Sloveniji.

Foto: STA

Slovenska policija in ameriški varnostni organi so preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem v Sloveniji. Po neuradnih informacijah se kot tarča napadalca omenja šola, iz virov blizu notranjega ministrstva pa smo izvedeli, da naj bi bila med tarčami tudi cerkev na Brezjah. "Na vprašanje vam zaradi zaščite interesov vseh vpletenih v najširšem kontekstu varovanja podatkov ne moremo odgovoriti," glede morebitnih tarč napada odgovarja policija.

"Obstajala je realna možnost in velika verjetnost, da bi se v kratkem zgodil množični uboj več oseb. Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi organi preprečila tragedijo," je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski PU Primož Donoša. Osumljeni, ki naj bi po informacijah policije deloval sam, je v priporu.

Kot je poročal spletni Večer, ki se sklicuje na neuradne informacije, naj bi neki srednješolec iz okolice Kranja, ki naj bi imel sicer težave v šoli, načrtoval strelski pohod, kot smo jim pogosto priča v ZDA. Na popoldanski novinarski konferenci PU Kranj in GPU so razkrili nekaj podrobnosti o dogajanju, a o tem, ali je šlo res za načrtovanje strelskega pohoda v šoli, ali gre res za srednješolca, kakšna je starost osumljene osebe, ne morejo govoriti, pravijo le, da gre za "odraslo osebo" in da so preprečili tragedijo.

Načrtoval naj bi napad na več lokacij

Po neuradnih informacijah 24ur gre za 20-letnika, ki je načrtoval strelski pohod na območju Radovljice. Motiv za njegovo dejanje je bilo maščevanje, neuradno proti sošolcem iz njegove osnovne šole. 20-letnik naj bi imel pripravljen zelo natančen seznam z osebami in več lokacijami, kjer je načrtoval strelski pohod.

Iz virov blizu notranjega ministrstva pa smo izvedeli, da naj bi bila med tarčami tudi cerkev na Brezjah. Informacijo še preverjamo. | Foto: STA , Iz virov blizu notranjega ministrstva pa smo izvedeli, da naj bi bila med tarčami tudi cerkev na Brezjah. Informacijo še preverjamo. Foto: STA ,

"Obstajala je velika verjetnost množičnega uboja več oseb"

"Slovenski državljan je iz ZDA v Slovenijo poskušal vnesti polavtomatsko pištolo glock, avtomatsko strelno orožje remington in več kosov streliva. Oboje je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici. Osumljeni je za predmete plačal pet tisoč evrov. Pošiljko je na poti iz ZDA v Slovenijo prestregel ameriški varnostni organ. Obvestili so slovensko policijo in zasegli orožje. Slovenski kriminalisti so osumljenca hitro izsledili, namen je bil množični poboj v javni ustanovi. Motiv je bilo maščevanje osumljenca njemu znanim  osebam. Obstajala je realna možnost in velika verjetnost, da bi se v kratkem zgodil množični uboj več oseb. Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi organi preprečila tragedijo. Preiskovalni sodnik je za osumljenca odredil pripor," je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski PU Primož Donoša.

Nakup orožja prek temnega spleta

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič je dodal, da je osumljenec načrtoval več umorov. "Dejavniki, ki vplivajo na odločitev storilcev za izvedbo takih napadov, so različni. Najpogosteje gre za različna psihopatološka stanja ali za maščevanje posameznikom oziroma skupnosti. V Sloveniji tipičnega "amok" dogodka doslej nismo obravnavali, se pa policisti v zadnjem desetletju sistematično ukvarjamo z usposabljanjem za interveniranje v takih dogodkih. S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je osumljenec naročilo opravil na temnem spletu, tako imenovanem darknetu. Ta osumljenemu zagotavlja visoko stopnjo diskretnosti in anonimnosti, zato so tovrstne preiskave zelo zahtevne."

Kot je še pojasnil Jerkič, so orožje, zapakirano v mikrovalovni pečici, zasegli že v ZDA, in sicer je zaseg opravil Urad za domovinsko varnost ZDA.

Osumljeni je v priporu, deloval naj bi sam, pred tem ni bil obravnavan zaradi kaznivih dejanj

Na novinarsko vprašanje o tem, kaj nakazuje na to, da naj bi bil osumljenčev namen množični poboj v javni ustanovi (morda v več javnih ustanovah), je Donoša odgovoril: "Namen izkazujejo ugotovitve, do katerih smo prišli v dosedanji fazi kriminalistične preiskave, namen potrjujejo stvari, ki smo jih odkrili v hišni preiskavi."

Kot so še povedali na novinarski konferenci, osumljenega do zdaj še niso obravnavali niti za kazniva dejanja niti za prekrške. Preiskava še ni končana, zato o konkretnih številkah, ljudeh, ki bi jih lahko osumljeni poškodoval, ne morejo govoriti. Do zdaj zbrani dokazi policije nakazujejo, da je osumljeni deloval sam.

Indici o napadu v več javnih ustanovah

Vse skupaj se je dogajalo v aprilu, ko so kriminalisti po prejetem obvestilu takoj začeli intenzivno preiskavo in izsledili naročnika orožja, ki je fizična oseba, orožje pa je naročil kar na svoj naslov. Pri tem so ugotovili, da je orožje kupil zato, da bi ga uporabil za množični poboj ljudi v javni ustanovi. Pri tem je tudi nekaj indicev, da so bile mogoče tudi druge, morda naključne žrtve, ter še dve drugi javni ustanovi.

Motiv za napad naj bi bil po ugotovitvah kriminalistov maščevanje osumljenca njemu poznanim osebam, čeprav doslej v odnosih med osumljencem in potencialnimi žrtvami niso ugotovili kakšnih posebnih okoliščin, a ta del preiskave še ni zaključen in ga nadaljujejo. Če bodo potrdili takšne sume, bodo ustrezno ukrepali, je dodal Donoša. 

Kazni od nekaj mesecev do več let

Osumljenca so na njegovem domu prijeli v zaključni akciji, pri čemer so prijetje zaradi visoke stopnje tveganja izvedli policisti specialne enote, osumljeni pa se prijetju ni upiral. Kriminalisti so v preiskavi zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ter poskusov umorov. Za prvega je predpisana kazen od šestih mesecev do petih let zapora, za umor pa najmanj 15 let, pri večkratnih žrtvah pa celo dosmrtni zapor.

Policija
Novice Uboj in samomor v Cerknici? Policija preiskuje smrt dveh osemdesetletnikov.
Novice Znanih več podrobnosti požara na osnovni šoli v Kranju #video #foto
Policija
Novice Prek telefona sporočil, da je v poslovalnico NLB podtaknil bombo
Ne spreglejte