SiolNET. Novice Črna kronika
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger
šolarji naj bi se v oš franceta prešerna vrnili po prvomajskih praznikih

Znanih več podrobnosti požara na osnovni šoli v Kranju #video #foto

1,06

termometer

Kriminalisti so danes opravili ogled kraja sredinega požara na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Kranju in ugotovili, da je zagorelo v tedaj praznem prostoru za pouk kemije. Vzrok požara še ugotavljajo, jasno pa je, da ni šlo za namerno dejanje. V požaru so bile poškodovane tri učilnice, pouk na šoli pa naj bi se znova začel po prvomajskih počitnicah.

Gasilec. Gasilstvo. Gašenje. Gasilski dom. Gasilska oprema. Novice V požaru na OŠ v Kranju pogorela učilnica, od četrtka pouk na daljavo

V šoli je zagorelo v sredo med 19. in 20. uro. Ko je požar izbruhnil, so bili v šoli štiri čistilke in računalničar, vsi so pravočasno zapustili stavbo. Požar so sicer prvi opazili stanovalci z bližnje ulice, ki so videli, da se iz šole vali dim in o tem obvestili gasilce, je povedal ravnatelj šole Aleš Žitnik.

Gasilci so iz šole reševali živali, ki so bile v učilnici za biologijo, vendar jim vseh ni uspelo rešiti, je povedal poveljnik Gasilsko-reševalne službe Kranj Andraž Šifrer. Žitnik je pojasnil, da so poginili dva morska prašička in štirje puščavski skakači.

Vzrok požara na OŠ Franceta Prešerna še ugotavljajo, jasno pa je, da ni šlo za namerno dejanje. Vzrok požara na OŠ Franceta Prešerna še ugotavljajo, jasno pa je, da ni šlo za namerno dejanje. Foto: Facebook OŠ Franceta Prešerna

"Ne vem, ali bo 100 tisoč evrov dovolj"

Po grobi oceni so bile v požaru poškodovane tri učilnice. Povsem uničen je kabinet za kemijo, v katerem je zagorelo. Po grobi oceni so bile v požaru poškodovane tri učilnice. Povsem uničen je kabinet za kemijo, v katerem je zagorelo. Foto: Facebook OŠ Franceta Prešerna V intervenciji so poleg poklicnih sodelovali tudi gasilci petih prostovoljnih društev, skupaj 81 gasilcev. Požar so hitro pogasili. Po nestrokovni oceni pa je nastalo za nekaj 10 tisoč evrov škode. Manjši prostor za pouk kemije je uničen, zaradi ognja pa so nastale termične poškodbe tudi na sosednjih učilnicah, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Ravnatelj je pojasnil, da so bile po grobi oceni v požaru poškodovane tri učilnice. Povsem uničen je kabinet za kemijo, v katerem je zagorelo. Uničena je tudi učilnica za kemijo, zelo poškodovana pa sta še kabinet za biologijo in učilnica za slovenščino.

"Škodo težko ocenim, ampak če pomislim, da je poškodovan strop, to pomeni, da bodo za sanacijo potrebni tudi kakšni gradbeni posegi. Poleg tega je tu še vsa uničena oprema. Ne vem, ali bo 100 tisoč evrov dovolj," je dejal ravnatelj.

Šolarji naj bi se vrnili po prvomajskih praznikih

Šolarji naj bi se vrnili po prvomajskih počitnicah. Šolarji naj bi se vrnili po prvomajskih počitnicah. Foto: Facebook OŠ Franceta Prešerna Približno 500 otrok, ki obiskujejo omenjeno šolo, je danes ostalo doma. Pouk izvajajo na daljavo. So pa danes v šolskih prostorih vseeno izvedli šolsko tekmovanje, in sicer v treh učilnicah v spodnjih prostorih, kjer ni bilo škode.

Pouk bo na daljavo zagotovo tudi še v petek, saj je treba šolo prezračiti. Po prvomajskih praznikih pa Žitnik pričakuje, da bi se otroci že lahko vrnili v šolo, če bosta čiščenje in sanacija dovolj hitra.

Na sredini intervenciji sta bila prisotna tudi vodstvo Mestne občine Kranj in civilna zaščita. Objekt je zavarovan, ravnatelj in župan Matjaž Rakovec pa sta že bila v navezi z zavarovalnim agentom ter ga prosila za nujno obravnavo. "Mestna občina Kranj bo naredila vse, kar je v njeni moči, za čimprejšnjo ureditev prostorov, da bi jih učenci lahko uporabljali takoj po prvomajskih počitnicah," so pojasnili na občini.

Vzrok še ni znan

Vzrok požara medtem še ni znan. Kriminalisti so danes opravili ogled kraja in zavarovali material, ki bo predmet nadaljnjih analiz, suma, da bi šlo za namerno dejanje, pa ni. Po do zdaj preverjenih podatkih v prostoru, kjer je zagorelo, ob požaru ni bilo nikogar, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Nekateri indici kažejo, da bi lahko zagorelo v košu za smeti v kabinetu za kemijo, je povedal Žitnik. Vendar morajo kriminalisti opraviti še nadaljnje preiskave in pogovore.

Požar Novice V Tacnu požar zajel hlev, z ognjem se je borilo 75 gasilcev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin